Автоимунните и противовъзпалителните заболявания се увеличават след COVID, сочи ново изследване

Според ново изследване след заразяване с COVID-19 рискът от автоимунни и автовъзпалителни заболявания на съединителната тъкан като алопеция, болест на Крон, псориазис и витилиго е много по-висок.


Ваксинацията намалява риска, се казва в проучването от Южна Корея, което е публикувано в JAMA Network Open.


Изследователите са разгледали информация за повече от 350 000 пациенти с ваксина срещу COVID-19 в периода между октомври 2020 г. и декември 2021 г. Те са използвали и контролна група от повече от 6,1 милиона души. Средната възраст и в двете групи е била 52 години. Те са били равномерно разпределени между двата пола.


„Забележително е, че някои рискове от заболявания проявяват положителна връзка с тежестта на COVID-19“, пишат изследователите. „Предполагат се възможни асоциации на COVID-19 с автоимунни заболявания, тъй като SARS-CoV-2 изглежда нарушава автотолерантността и предизвиква автоимунни реакции чрез кръстосана реактивност, което може да доведе до развитие на автоимунни заболявания“, обясняват те.


Пациентите с COVID-19 са имали „значително по-висок риск“ от алопеция ареата, алопеция тоталис, васкулит, свързан с антинеутрофилни цитоплазмени антитела, болест на Крон и саркоидоза, съобщават от Центъра за изследване и политики в областта на инфекциозните болести към Университета в Минесота. „Рисковете от алопеция тоталис, псориазис, витилиго, васкулит, болест на Крон, улцерозен колит, ревматоиден артрит, болест на Стийл в зряла възраст, синдром на Сьогрен, анкилозиращ спондилит и саркоидоза са свързани с увеличаване на тежестта на COVID-19“, пише в тяхното становище.


„Констатациите ни предполагат, че автоимунни и автовъзпалителни нарушения на съединителната тъкан могат да се появят след инфекция с COVID-19“, отбелязват авторите на проучването, като подчертават потенциалните дългосрочни последици за здравето, свързани с COVID-19. Дългосрочното наблюдение на пациенти, които са прекарали COVID-19, трябва да включва оценка на такива нарушения, смятат те.
Някои ограничения на проучването включват предимно възрастната популация и това, че извадката се състои изцяло от азиатци, като по този начин се ограничава обобщаването на тези резултати за други етнически групи и юноши/деца, съобщава News Medical. Изследователите не са могли да определят дали някои лица са по-податливи на автоимунни заболявания от други.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Comments are closed.