Растителните заместители на млечните продукти стават все по-лесно
достъпни за потребителите.
Скорошно проучване установи, че киселите млека на растителна основа
имат определени предимства пред млечните кисели млека, включително
по-високо съдържание на фибри и по-малко захар. Въпреки това киселите
млека на растителна основа имат по-ниски количества хранителни вещества
като протеини и калций.
Проучване доказа, че киселите млека на бадемова основа имат най-висока
хранителна стойност въз основа на индекса за богати на хранителни
вещества храни.
Растителните заместители на много животински продукти стават все
по-популярни и изследователите все още работят, за да разберат
хранителната стойност на растителните опции и как те се сравняват с
животинските им аналози.
Проучване, публикувано в Frontiers in Nutrition, изследва хранителната
стойност на няколко различни вида растителни и млечни продукти от кисело
мляко, предлагани в хранителните магазини.
Авторите установили, че бадемовите кисели млека имат най-висока
хранителна стойност от всички изследвани продукти въз основа на
системата за индексиране, която са използвали.
Хранителната стойност на киселото мляко – както на растителна основа,
така и на млечни продукти – варира значително. За това проучване
изследователите искали да разгледат ключови макро- и микроелементи на
няколко опции за кисело мляко на растителна основа и млечни продукти, за
да сравнят хранителните стойности.
Авторът на изследването проф. Алиса А. Нолден обяснява:
„Целите на изследването бяха да се установи дали киселите млека на
растителна основа, които вече са на пазара са добра хранителна
алтернатива на традиционните млечни кисели млека, тъй като често
потребителите заместват животински продукти с алтернативни варианти.
Трябва да има по-голям фокус върху гарантирането, че хранителният профил
е подобен или по-добър, за да е сигурно, че потребителите няма да
получат дефицит или прекомерна консумация на не толкова полезни
хранителни вещества.“
Първо, изследователите събрат данни за продуктите от кисело мляко,
използвайки източник, наречен Mintel Global New Products Database. Въз
основа на специфични критерии за включване и изключване, изследователите
са включили 1074 кисели млека на млечна основа и 150 кисели млека на
растителна основа в своя хранителен анализ.
Изследователите са използвали система за насочване, наречена индекс на
богатите на хранителни вещества храни (NRF). Този индекс дава
специфични резултати за храните въз основа на полезните хранителни
вещества и хранителните вещества, които хората трябва да се стремят да
ограничат.
Полезните хранителни вещества включват протеини, фибри, калций и
витамин D. Хранителните вещества, които трябва да се ограничат, включват
наситени мазнини, обща захар и натрий. По-високият резултат показва
по-висока хранителна стойност в сравнение с броя на калориите.
Изследователите установяват, че продуктите на растителна основа
обикновено имат повече фибри, по-малко обща захар и по-ниски количества
натрий в сравнение с млечните кисели млека. Въпреки това, продуктите с
млечно кисело мляко обикновено съдържат повече протеини, калций и калий,
отколкото тези на растителна основа.
От всички изследвани видове кисело мляко продуктите от бадемово кисело
мляко са с най-висок резултат, което показва най-висока хранителна
стойност.
И млечните, и растителните варианти съдържат добавки от различни гуми и
нишестета.
Изследователите отбелязват, че продуктите на растителна основа може да
се нуждаят от обогатяване, за да се подобри хранителната стойност и да
се попълнят основните хранителни вещества, които може да липсват на
растителните продукти.
Те отбелязват, че при разработването на млечните кисели млека може да
се обмисли минимизирането на някои компоненти, като наситените мазнини,
и същевременно да се вземат предвид ценните хранителни ползи от
протеините в тях.
Ползи за здравето от млечните продукти срещу киселите млека на
растителна основа.
Киселото мляко е популярен избор за храна, който може да предложи
няколко ползи за здравето и да осигури важни хранителни вещества. Някои
кисели млека могат да осигурят нуждите от протеини. Киселите млека също
могат да съдържат определени пробиотици, които могат да повлияят на
имунния отговор и баланса на здрави микроорганизми в тялото.
Киселото мляко може да идва от млечни източници, но са налични и
варианти на растителна основа. Както отбелязват авторите на настоящото
проучване, опциите за кисело мляко на растителна основа може да са
по-екологично устойчиви.
Тъй като продуктите от кисело мляко на растителна основа стават все
по-достъпни, важно е да се вземе предвид тяхната хранителна стойност и
как се сравнява с млечните продукти.
Киселите млека на растителна основа могат да предложат подобни ползи за
здравето, включително да съдържат определени пробиотици.
Регистриран диетолог и директор диетолог в ModifyHealth, Кристин
Лотен-Клайн, която не участва в проучването, обяснява:
„Един добър начин да определите кои опции биха били най-добри за вас е
да попитате кои конкретни хранителни вещества са най-важни за вас в
киселото мляко. Бих насърчила всички да търсят кисело мляко с ниско
съдържание на добавена захар. Ако сте веган, важно е да потърсите на
етикета кисело мляко на растителна основа, обогатено с 20% от
препоръчителната дневна стойност на калций и витамин D. За някой, който
търси повече протеини, тогава кисело мляко на растителна основа,
направено от соево или грахово протеиново мляко е добър избор.
Потребителите трябва да са наясно, че когато търсят устойчиви
алтернативи на растителна основа, хранителният състав може да е различен
и трябва съответно да коригират диетата си“.
Тя добавя, че ако не сте сигурни кой вариант е най-подходящ за вас, е
добре да се консултирате с регистриран диетолог или друг доставчик на
здравни услуги за насоки.
Редактор: Йорданка Йовчева
Източник: https://www.medicalnewstoday.com