ВАКСИНИ, АНТИТЕЛА И СВОБОДНИ ЗОНИ. НОВОТО НАЧАЛО НА ЕДНО ПОКОЛЕНИЕ.

Достатъчно надеждни ли са ваксините срещу COVID-19?


Ковид – 19 е заболяване без етиологично лечение, тоест няма медикамент, който да унищожава вируса директно. В този ред на мисли, профилактиката срещу заболяването е водещ момент. Ваксините са фундаментални в профилактиката на вирусните заболявания и човечеството оцелява столетия наред благодарение на ваксините срещу полиомиелит, коклюш, различните видове шарка и други вирусни и бактериални заболявания. За щастие в момента медицината разполага и с някои ваксини срещу ковид – 19. Клиничните проучвания дават различна степен на успеваемост за защита на ваксинирания човек. При „Пфайзер“ тази успеваемост е 95 процента. При „Модерна“ процентът е малко по-нисък. Това са ваксини от най-ново поколение, изключително прецизно направени и осигуряващи адекватна защита. Разбира се, възникват въпроси за техните далечни ефекти. Аз съм убедена, че няма да има тежки далечни ефекти предвид технологията и фармакокинетика на ваксините. Освен това, като хирург съм научена да приоритизирам проблемите. В момента водещият проблем е да спрем смъртта от ковид -19. И ваксината е единственият изход.

Вие имунизирахте ли се? Настъпи ли желаната имунна реакция на организма след поставяне на вашата ваксина?

Да, имунизирана съм с първата партида ваксини „Пфайзер“. След проверка на антителата показвам високо ниво на защита. Последните публикации показват, че пациентите имунизирани с „Пфайзер“ не могат да бъдат и здрави преносители на вируса, т.е. не носят риск, не само за себе си.


Какво е мнението Ви за хора с вече образувани антитела? Те имат ли нужда от ваксина и ако да с какво ще им помогне тя?


Вероятно имате предвид преболедувалите ковид -19? Естественият имунитет, който се създава след преболедуването, на първо място, е твърде индивидуален. Логично зависи от комплексни характеристики на имунната система на човека, неговата възраст, пол, придружаващи заболявания, прием на имуносупресори или цитотоксични лекарства. В този ред на мисли, този имунитет е много по-несигурен несигурен и на практика придобит с висока цена – риск от смърт по време на заболяването. За разлика от него, ваксинационният имунитет е с много по-сигурни параметри. Ефектът на ваксината е доказан в клинични проучвания в различните възрастови и пациентски групи, и не на последно място е напълно безплатен. Ето защо препоръчвам на преболедувалите , след втория месец да проверят нивото на своите антитела и при необходимост да се ваксинират.


Възможно ли е ваксините да предизвикат изменение на клетките ни в дългосрочен план? Застрашени ли сме от автоимунни или ракови заболявания?


Проучванията за далечните ефекти на ваксините продължават. На практика обаче, основавайки се на фармакокинетиката на новото поколение ваксини, няма логика те да бъдат причина за повишаване на риска от онкологично заболяване. Онкогенезата е много сложен процес, при който от значение са не само гените, които кодират възникването на раково заболяване. Тези гени са под контрола на други онкосупресирищи гени, чиято функция също трябва да бъде променена, за да може да се стигне до отключване на злокачествено заболяване. Моето мнение е, че бързо разпадащата се информационна РНК не би могла нито да активира едните, нито да потисне другите онкогени. Автоимунните заболявания могат да възникнат дори след преболедуване от обикновен вирус и риска за тях след ваксинация не е по-голям от колкото без ваксинация.

Каква е вероятността от появата на нови варианти на вируса?

Вероятността е много голяма. По своята същност вирусът е паразит. Той има нужда от човешкия организъм, за да съществува. Следователно по закона за биологичното оцеляване, този вирус ще се видоизменя така щото, ще продължи да съществува в популацията и да се предава от човек на човек. Според мен, ще стигне до момента, в който ще остане само мутацията, която не е смъртоносна, защото паразитът няма за цел да убива гостоприемника си, за да може да продължи да съществува.

В момента България и цяла Европа са почти под пълна блокада. Въведени са строги противоепидемични мерки, а се обмислят и пълни локдауни. Смятате ли това за правилен вариант на реакция от страна на правителствата или съществуват и други възможности?

До момента, в който не се постигне 80 процента ваксинационен имунитет сред населението, единственият вариант за контролиране на инфекцията остават механичните противоепидемични мерки, от които ключова е дистанцията. Останалите две са носене на маска и дезинфекция. Не съм привърженик на пълните локдауни, защото залагам на интелекта на хората и придобитият вече навик за изброените по- горе мерки. Локдаунът има много тежък психологически импакт върху хората. Той е с нарастващо значение и неговите последици ще са много по-дългосрочни. На практика, една инфекция може да се контролира с конкретните мерки, докато психологичните отклонения като последствие за дълго време ще останат без терапия. Пълният локдаун не е решение.

Знаете ли , че има страни с леки мерки и работеща икономика. Ще Ви дадем за пример Дубай, там всичко работи. Как се постига това?

Нямам информация за Дубай. Нека не забравяме че голяма част от мюсюлманите носят бурки и са забулени. Дистанцията при тях е народопсихология, както и ограничения физически контакт помежду им.

Смятате ли, че чрез регулярни антигенни или PCR тестове може да се обособят чисти зони и това да ни даде възможност да отворим ресторанти, фитнеси, танцови студиа, театри, търговски центрове и др.?

Относно тестовете трябва да се знае, че те се позитивират между петия и седмия ден след заразяване. Така че отрицателният тест не означава липса на инфекция в човека. Тестовете са полезни за случаите на несигурна диагноза, но не и за превенция на разпространение на заболяването.

България беше ли подготвена за това?

Никой в света не беше подготвен за това.

Какви специалисти могат да посетят пациентите в Хигия?

Хигия е голяма болница. Съществува от 30 години. Със сериозен потенциал от професионалисти, на практика от всички специалности. Болницата е подсигурена и с консултанти от най-високо ниво. Известни сме с това, че от каквато и нужда да има пациента спокойно може да дойде в Хигия, за да бъде обслужен, без да си задава въпроса има или няма такъв специалист.

Какво ще пожелаете на нашите читатели?

Първо да се ваксинират и да се върнат към нормалния си живот. И не на последно място да не спират да обичат хората около себе си и да харесват живота си.

Tags: No tags

Comments are closed.