Вариантите за мъжка контрацепция – по-лесни и по-евтини

Когато мислите за контрол на раждаемостта, вероятно се сещате за хапчетата за жени. Изследователите работят върху такова и за мъжете, но то все още не е факт. Все пак представителите на силния пол имат няколко възможности да избегнат непланирана бременност.


Защо е необходимо да се обмислят възможностите за мъжка контрацепция? От една страна, хапчето не е безотказно. От друга, партньорката може да не е в състояние да го приема поради странични ефекти или пък може да не използва никакви форми на контрол на раждаемостта.


Освен това жените обикновено носят по-голямата част от отговорността и разходите за контрол на раждаемостта, а женските методи обикновено са по-скъпи от тези за мъже. Ако искате да играете по-равностойна роля, поговорете с партньорката си за най-добрия начин да го направите.


Презервативи
Презервативите могат да действат в 98 % от случаите, за да блокират зачеването. Те също така предпазват от болести, предавани по полов път, като херпес и хламидия. Това не е в сила за никой друг метод.
Ако обаче не използвате презервативите по правилния начин всеки път, когато правите секс, вероятността за случайно забременяване може да бъде изненадващо висока. Според някои оценки рискът е почти 1 на 5.


За да сте сигурни, че презервативът ви върши работа, трябва:
Да използвате само латексови или полиуретанови презервативи, които сте съхранявали на хладно и сухо място. Презервативите, изработени от агнешка кожа или други материали, може да не предпазват от ХИВ и други вируси.
Да избягвате носенето на презервативи в портфейла, където топлината и триенето могат да ги повредят.
Да проверявата срока на годност върху опаковката, за да сте сигурни, че презервативът не е твърде стар. Използвайте лубриканти, които са на водна или силиконова основа. По-малко вероятно е те да скъсат презерватива, отколкото тези с масла.


Спермицид
Спермицидът е химикал, който предотвратява бременността, като убива сперматозоидите, за да не могат да оплодят яйцеклетката. Единственият спермицид, който се предлага в САЩ, е ноноксинол-9 (N-9). Можете да го получите под формата на пяна, желе, таблетка, крем, супозитория или разтворимо фолио. Можете да използвате спермицид самостоятелно или да го комбинирате с други методи.
Най-добре е да използвате химикала с някои приспособления, предназначени да блокират оплождането на яйцеклетката от сперматозоидите, като цервикални капачки и щитове, а също и презервативи.


Спермицидът не помага за предотвратяване на предаването на полово предавани болести.


Презервативи със спермицид: Това са обикновени презервативи, покрити с N-9, който може да действа и като лубрикант. Те са ефективна форма на контрол на раждаемостта, но нямат никакви предимства пред презервативите без спермицид. Няма доказателства, че спермицидите причиняват вродени дефекти и затова презервативите с тях са безопасни за използване по време на бременност.
Този тип презервативи обаче имат и някои недостатъци. Известно е, че спермицидът води до инфекции на пикочните пътища (ИПП) при някои жени. Възможно е също така тези предпазни средства да оставят странен вкус при орален секс.
Тъй като спермицидните презервативи често струват повече, срокът им на годност изтича по-бързо и могат да предизвикат дразнене. Ддруги видове кондоми, като например смазаните със силикон, често са по-добър избор. Ако не сте сигурни какъв вариант да изберете, посъветвайте се с вашия лекар.
Как да използвате спермицид: Различните видове спермициди могат да изискват различни стъпки и време, поради което трябва внимателно да следвате указанията на опаковката.

Като цяло, повечето видове ви указват следното:


Поставете спермицида дълбоко във влагалището.
Изчакайте 10-15 минути, преди да започнете сексуален контакт.
Не изчаквайте повече от 30-60 минути, за да започнете интимен контакт.
Оставете го да действа поне 6 часа след секс.


Ефективност на спермицида: Въпреки че можете да използвате спермицид самостоятелно, той действа по-добре, когато го комбинирате с презерватив или диафрагма. Самостоятелно използваният спермицид е ефективен от 70 до 80 %.
Презервативите със спермицид предотвратяват бременност в 87% от случаите при обичайната им употреба. Когато се използват перфектно (носите ги правилно, слагате ги преди секс, съхранявате ги правилно на хладно и сухо място и т.н.), те действат в 98% от случаите.


Вазектомия
Вазектомията е известна и като „мъжка стерилизация“. Хирургът отрязва и запечатва тръбите, през които сперматозоидите преминават, за да достигнат до тестисите. Това е най-ефективната възможност за контрол на раждаемостта при мъжете. Само около 15 от 10 000 двойки забременяват в годината след операцията на мъжа.
След вазектомия са необходими около 3 месеца, за да се освободи спермата от сперматозоиди.


Предимства:
Това е по-проста по-евтина и по-ефективна мярка от женската стерилизация.
Можете да се приберете вкъщи още в деня на операцията.
Тя не променя начина, по който вие или вашият партньор се чувствате при секс или еякулация.
Вашата сперма не изглежда, не мирише и не се усеща по различен начин.


Недостатъци:
Вазектомията е почти перманентна. Вероятно никога повече няма да можете да имате деца. Можете да се опитате да отстраните вазектомията си с друга операция, но това „обръщане“ не винаги се получава.
Все още ще трябва да носите презерватив, за да се предпазите от полово предавани болести.
Както при всяка операция, има малка вероятност от подуване, кървене, инфекции и други усложнения., но те са редки и обикновено не са сериозни.

Външен контакт
Този термин включва всички различни видове сексуални контакти или прелюдия, които не включват проникване. Външен контакт може да означава:
Целувки
Галене
Мастурбация
Контакт на половите органи
Орален или анален секс
Докато няма проникване и попадане на сперма във влагалището, зачеването не е възможно. Очевидният недостатък обаче е, че не можете да извършвате вагинален секс. Освен това, ако правите орален или анален секс, все още можете да се заразите с полово предавани болести.
Оттегляне (изтегляне)


На латински се нарича „coitus interruptus“. Оттеглянето е една от най-старите и най-прости форми на контрол на раждаемостта, но една от най-малко ефективните. Издърпвате пениса си от влагалището, преди да еякулирате.
Този метод има няколко предимства. Той няма странични ефекти и не струва нищо. Освен това не влияе на сексуалните ви усещания.


Методът обаче работи само, ако го правите правилно. Това означава, че трябва да се изтеглите достатъчно бързо, за да не попадне сперма върху или във влагалището на партньорката ви. Необходимо е да уцелите правилния момент и да сте достатъчно бързи. Това може да е трудно, особено ако сте млади и нямате много опит. По тази причина оттелянето е ефективно само в 78% от случаите. Това означава, че 22 от 100 двойки, които разчитат на него за контрол на раждаемостта, ще завършат със забременяване. Освен това той не ви предпазва от полово предавани болести.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Comments are closed.