Вашият персонален бюти треньор, д-р Радина Денкова

Д-р Радина Денкова има над 20 годишен опит в областта на естетичната и клинична дерматология със специализации в Бон, Париж, Виена и Лондон. Основател е на клиниката DR-DENKOVA DERMATOLOGY

с филиали в София и Варна. Д-р Денкова е международен лектор и обучител в областта на инжекционните процедури и методите за неоперативно моделиране на лице и първата българка, избрана за международен тренер на Allergan Medical Institute за Балканския полуостров.

Д-Р ДЕНКОВА, КЛИНИКИТЕ ВИ СА ИЗВЕСТНИ С ТАЛАНТЛИВИТЕ СИ МЛАДИ СПЕЦИАЛИСТИ. КАК ПОДБИРАТЕ ХОРАТА, С КОИТО РАБОТИТЕ?

За мен е много важно да давам шанс на младите естетични лекари да се развиват в добра и подкрепяща среда и да се учат от най-добрите. Така че изборът е лесен – ако един специалист има желание за работа, отворен е към света и е готов да върви смирено по пътя към все по- добрите резултати, мястото му със сигурност е при нас. Самата аз не спирам да уча и да търся нови и нови предизвикателства. И мисля, че всеки един от лекарите ни е приел тази философия за работата си като един непрекъснато процес на усъвършенстване. В ролята ми на

тренер за поставяне на хиалуронови филъри лично обучавам лекари от целия балкански полуостров. Тези обучения са и отлична възможност за лекарите ни от София и Варна да валидират своите знания и техника на работа. Специално за тях поне два пъти годишно в клиниките ни идва чужд експерт в областта на инжекционните техники или лазерни процедури и така те имат шанса да развиват своите умения, учейки

се от най-добрите. Всеки един от специалистите ни присъства на поне едно международно обучение в област, в която би искал да се развива – лазерно третиране на дерматологични проблеми, дерматохирургия, естетични корекции. Всеки месец си организираме и наши вътрешни срещи, на който всеки един от екипите ни в София и Варна представя пред останалите интересни казуси от практиката си. Покрай това не само, че се развиваме заедно, а и се заражда една култура на колаборация, която е съществена за всяка област от медицината.

КОЛКО ЧЕСТО СЕ ОБНОВЯВАТ ТЕХНОЛОГИИТЕ В ЕСТЕТИЧНАТА МЕДИЦИНА?

Само си помислете с какъв телефон бяхте преди десет години и кои неща ви се струваха немислими. И после си дайте сметка, че технологии, които някога са се използали в космонавтиката, сега се използват в естетичната медицина. Но аз не съм привърженик и на това да прегръщаме всяко ново нещо с идеята, че е уж по-добро, защото и в този бизнес има все повече маркетинг. Опитът ми позволява да познавам производителите – лидери в работата с определена технология и да им се доверявам. Такъв, например е случаят с Lumecca и тяхната IPL технология за лечение на пигментации. Вероятно има много други апарати с подобно действие на пазара, но ние знаем защо се доверяваме на тях. Ние имаме възможност да тестваме много и различни решения преди да изберем най-доброто за пациентите ни и понякога се доверяваме на чисто нова технология именно защото ни е позволила да постигнем резултати, недостижими за друг апарат. Разбира се, най-важна остава “ръката, която люлее люлката”, както ние, лекарите се шегуваме помежду си. С един и същи апарат един лекар би могъл да постигне много по-добри резултати от друг, именно защото опитът в оценката на показанията и изборът на протокол на работа са ключови.

ВСИЧКИ СПЕЦИАЛИСТИ В КЛИНИКИТЕ ВИ РАБОТЯТ ПО ВАША ХОЛИСТИЧНА СИСТЕМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И ПРОМЯНА. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТЯ?

Със сигурност всеки ден срещате хора, които изглеждат страхотно и очевидно се чувстват отлично в собствената си кожа. Вероятно много от тях регулярно посещават своя естетичен дерматолог. Няма как да разберете, защото той си е свършил работата добре. Целта на моя холистичен подход е именно този тонизиран, естествен, балансиран и хармоничен вид на лицето. Искам хората да коментират колко добре изглеждате или дали се връщате от почивка, а не дали тук или там нещо сте правили. Именно затова е необходим цялостен подход към лицето, който взима предвид анатомията, наличните обеми, движението на мускулите, пропорциите. Следим за всичко това дори при моделирането на устни с хиалурова киселина. Вярвам, че най-добрите, естествени и дълготрайни резултати, особено при работата с хиалуронови филъри можем да постигнем единствено с такъв холистичен подход.

КАК ИНЖЕКЦИОННАТА И АПАРТАТНАТА ЕСТЕТИКА РАБОТЯТ В СИНХРОН В ПОДМЛАДЯВАНЕТО И СЪХРАНЯВАНЕТО НА СВЕЖЕСТТА НА КОЖАТА?

С инжекционните мезо- и плазмотерапии с растежни фактори подхранваме кожата в дълбочина и така я подържаме тонизирана, свежа и хидратирана. Моделиращите инжекционни процедури имат за цел да компенсират хлътванията и отпускането, което ни придава тъжен и уморен вид. Повечето апаратни процедури имат функцията чрез различни технологии да обновяват кожата като стимулират синтеза на колаген и еластин. На тях дължим стегнатия и плътен вид на кожата ни. За да ви илюстрирам как двата типа процедури действат най-добре в синхрон, ще ви дам пример с програмата ни за подмладяване на деколте. Програмата започва с подготовка чрез повърхностен пилинг, последван от три обновяващи процедури с Morpheus през месец – това е супер ефективна технология за подмладяване на кожата чрез фракционирана радиочестота. Междувременно се редуват с козметични терапии за дълбока хидратация и специфичен лифтинг масаж на шията и деколтето. За поддържаща терапия препоръчваме веднъж годишно Juvederm Volite – умен хибрид между мезотерапия и филър, който се грижи за цялостното състояние на кожата.

НО ПРЕДИ ДА СЕ СЪСТАВИ ПОДОБНА ПРОГРАМАТА КАЗВАТЕ, ЧЕ ПЪРВАТА СТЪПКА ВИНАГИ Е ДИАГНОСТИКАТА?

Годишният скинчек в клиниките ни е първата най-важна стъпка от холистичната оценка на лицето, която планира всеки наш нов пациент. Тази цялостна диагностика на кожата ни позволява да стъпим на сигурна основа, защото крайната ни цел не е бърза поправка, а дългосрочна, сигурна промяна към по-здрава и красива кожа, а и към по-добро самочувствие. Скинчекът ви дава възможност да надникнем под повърхността на кожата, да разберем какво се случва на всички нива. Технологията за диагностика ни показва текущите нива на себум, еластичност, хидратация, пигментация. Знаем ли тези параметри, можем да съставим персонална програма за антиейдж грижа – един разумен план, който спестява лутането от процедура на процедура.

КОЛКО ВАЖНА Е ПОДДЪРЖАЩАТА КОЗМЕТИКА В ГРИЖАТА ЗА ЗДРАВАТА КОЖА?

Това е въпрос, на който много често ми се налага да отговарям – трябва ли да ползвам кремове или да правя козметични терапии, ако ползвам хиалуронови филъри или друг тип хидратиращи инжекционни процедури. Истината е, че не става дума за взаимноизключващи се терапии. Дълбоко инжектираната хиалуронова киселина коригира хлътванията и отпусканията. Но това дали в огледалото кожата ни изглежда тонизирана и свежа зависи и от грижата за повърхността й. От нея зависи и колко дълго ще задържим ефекта от по-дълбинните процедури.

ОТ КАКВА ВЪЗРАСТ МЛАДИТЕ МОМИЧЕТА ТРЯБВА ДА ПОЛАГАТ ГРИЖИ ЗА ЗДРАВЕТО НА КОЖАТА?

Първият и най-важен урок – този за правилното почистване на кожата, се получава в най-ранна възраст. Защото създава навик да мислим

за кожата си, да не я изоставяме в грижите си. В пубертета темата за правилното почистване става още по-гореща. Предпоръчвам годишен скинчек и консултация с дерматолог, защото склонните към акне кожи изискват по-специални грижи. Нататък е важна редовната диагностика, защото нуждите на кожата се променят динамично, храната, начинът на живот, хормоналната картина могат да променят дори типа на кожата и познатият режим на грижа да се окаже неадекватен. Другият важен урок е този за превенцията и че тя винаги е по-доброто лечение. Опитът ми е показал, че понякога възрастта няма значение за състоянието на кожата, много по-важни са показанията. Една млада кожа може да е тънка, отпусната и фотоувредена, а една по-зряла – в отлично състояние и да не налага да се прави кой знае какво.

В КРАЙНА СМЕТКА КОЯ Е НАЙ-ДОБРАТА АНТИ-ЕЙДЖ ГРИЖА СПОРЕД ВАС?

Много често пациенти идват в клиниката и ме питат “Коя е процедурата, която ще ме накара да изглеждам с 10 години по-млада?”.

Истината е, че точно както следването на персонализиран фитнес план, създаден от експерт, е най-добрият начин да поддържаме добра физическа форма, така и следването на цялостна програма за грижа работи за кожата ни. Помислете за това как всички мускулни групи се нуждаят от разнообразни, балансирани, регулярни тренировки.

Същото е и с кожата ви. Разбира се, можем да я подлагаме на някоя “тренировка” от време на време, но това няма да ни осигури дългосрочни резултати. Редовните посещения при вашия естетичен дерматолог и правилната комбинация от терапии и интервенции ще ви дадат добри и дългосрочни резултати. И точно както абонаментът за фитнес, годишният план за грижа ви обвързва със специфичен режим, съобразен със състоянието на кожата ви и желаните резултати. Именно защото постоянството е толкова важно за регенерирането на кожата, затова препоръчваме следването на годишен план за грижа. Приемете го за вашият персонален бюти треньор, но без потта по челото.

Comments are closed.