ДЕВОЙКАТА СТАВА ЖЕНА. Възможности за превенция.

д-р Ния Кирчева

Д-р Ния Кирчева е акушер-гинеколог в Стара Загора с над 30 години опит. Извършва прегледи и съвременно лечение на акушеро-гинекологични заболявания, всички видове изследвания и процедури, наблюдение на бременност, онкогинекологична профилактика.
Възрастта на полово съзряване е свързана с редица физиологични и психологически промени при момичетата. Кога настъпва моментът за първия гинекологичен преглед и консултация? С какви проблеми се сблъсквате най-често при подрастващите?
Все повече майки си задават въпроса кога трябва да се направи първия гинекологичен преглед. По мое мнение, ако момичето няма никакви оплаквания и не е започнала сексуални контакти е по-добре да се изчака да се установи менструален цикъл поне за една две години. Оста хипоталамус – хипофиза – яйчници, един многокомпонентен и сложен процес се синхронизира понякога по-бавно. Разбира се при големи отклонения от този цикъл трябва да се реагира. В тази преходна възраст най-честите проблеми са свързани с начина на хранене, с липсата на добре организиран дневен режим, с ранното започване на вредни субстанции и ранни сексуални контакти.
От каква възраст трябва да започнат периодичните профилактични прегледи?
Периодични профилактични прегледи са задължителни поне един път в годината за всички. За тийнейджърки са абсолютно задължителни!
Кога средно започва месечния цикъл при съвременното поколение и ако той не настъпва, какви са най-честите причини? Оказват ли влияние хранителните навици, диети и приемането на хранителни добавки с протеини и хормоноактивни вещества?
Средната възраст на менархе за нашата страна е 10-12 години т.е. 4-5клас. Естествено в този период, когато всичко се изгражда и развива бих казала,че най-голямо влияние оказва личният пример на родителите. Както и средата в училище. Затлъстяване, безумни диети, цигари, алкохол, некомпетентно спортуване по фитнеси, всякакви вещества закупувани по интернет – всичко това може да нанесе много неприятни последици.

Какви са рисковете от ранното забременяване и какви последици има прекъсване на бременността или раждане при непълнолетни момичета?
Общият брой на бременностите намалява. Ранните бременности все още са често явление сред граждани, живеещи в компактни групи с твърдо установени традиции в този смисъл, независимо от законово установения ред. За щастие всред образованото младо поколение те са все по-малко. Прекъсването на такива бременности е свързно с големи рискове от травми, тежки възпаления на гениталния тракт, ендокринни проблеми, особени когато се правят в малко по-напреднала гестационна възраст. Законът позволява до 12 г.с. и мисля, че той се спазва безпрекословно.
Вие сте лекар с дългогодишна практика. Какви са тенденциите последните години относно превенцията на женското здраве, жените станаха ли по-отговорни и правят ли редовни профилактични прегледи и изследвания?
Мисля, че в последно време жените взеха в свои ръце профилактиката на себе си и на децата си. Подчертавам това, защото формулировките в Наредбата за профилактичните прегледи / има я в Гугъл/ са, бих казала , озадачаващи. Доста информирани ,питащи и отговорни млади хора вече има.
Генетичните лаборатории разработиха разнообразни пакети от изследвания за превенция и диагностика. Възползват ли се много жени от тази възможност?
За щастие има вече генетични лаборатории, които извършват най-съвременни изследвания в много направления. Това е бъдещето. Мисля, че не достатъчно много се говори за техните възможности и помощта, която оказват в профилактиката и в диагностичния процес. И мисля, че недостатъчно много жени се възползуват от техните възможности.
Световна практика е провеждането на профилактика чрез направата на течно базирана цитология. Дали у нас този метод ще замени конвенционалната цитонамазка?
Начинът, по който се прави конвенциналната цитонамазка може да бъде източник на много грешки – как се вземат клетките – с шпатула или четка, с колко четки – от канала и от порциото на маточната шийка, как се нанасят клетките по стъклото, как се фиксират, как се опаковат и описват. Течнобазираната цитология е много прецизен метод, който изключва възможност за грешка от този характер. Установява се дали пациентката е носител на човешки папиломен вирус – неговите онкогенни разновидности, дали има остро или хронично възпаление, дали пациентката страда от бактериална, гъбична или вирусна инфекция. Би било много добре, ако методът стане рутинна профилактика. За сега мисля, че цената му е ограничаваща.
И два въпроса, изпратени до нашата редакция: Защо в днешно време стана модерно жените да предпочитат раждане със секцио? Не трябва ли това да се определя по медицински показания?
Действително процентът на цезаровите сечения у нас много се повиши. Преди доста години имаше директива той да не надвишава 7 и това се поддържаше стриктно, каквото и да костваше на лекарите и пациентките. Мисля, че след рязкото увеличение сега вече нещата се върнаха до голяма степен в разумни граници. Мога да коментирам само правилата в болницата, в която работя. Винаги начинът на раждане се определя само от медицинските показания. Ако няма никакви контраиндикации , раждането започва по нормалния си механизъм, при стриктно наблюдение. При най-малък риск за бебето или майката се реагира бързо. Но всички виждаме, че бременностите все повече намаляват. Все повече са бременните с най-разнообразни рискови състояния – възраст, наднормено тегло, придружаващи заболявания. Поради това лекарите са склонни да поемат по-рядко рисковете на нормалното раждане в името на здраво бебе и здрава майка. Не бива да се пропуска и понякога много силното желание на бъдещата майка сама да избере начина на раждане.
Периодично се появяват информации за раждания в домашни условия. Има дори записани видеа, които се разпространяват в интернет. Как бихте комментирали това?
Раждане в домашни условия за мен е анахронизъм свързан с много рискове. Така са раждали жените в древни времена. Да не забравяме, че смъртността при раждане в тези забулени в носталгия епохи е била 50 процента. Когато е започвала да ражда жената, близките и са знаели , че е „с единия крак в гроба.” Не виждам никаква разумна причина някой да си причинява това.

Tags: No tags

Comments are closed.