Дори 4 000 крачки на ден водят до по-дълъг живот, сочи проучване

Ново проучване показва, че са необходими много по-малко от 10 000 крачки на ден, за да се повлияе значително на здравословното състояние. Минималният брой всъщност е по-малко от 5 000 крачки на ден, за да започне да се намалява рискът от ранна смърт.


Резултатите бяха публикувани в European Journal of Preventive Cardiology. За целите на анализа изследователите са обединили данни за 226 889 души от 17 предишни проучвания. Те са разгледали дневните стъпки и дали хората са починали по някаква причина или поради причини, свързани със сърцето, през 7-годишен период. Средната възраст на участниците в проучването е била 64 години, а 49% от тях са били жени.


Сред констатациите са:
Извършването на минимум 3 967 крачки на ден е началната точка за намаляване на риска от смърт по каквато и да е причина.
Извървяването на минимум 2337 крачки на ден е началната точка за намаляване на риска от смърт от сърдечносъдово заболяване, което включва инфаркт и инсулт.
На всеки допълнителни 1000 крачки на ден рискът от смърт по каквато и да е причина намалява с 15%.
За всеки допълнителни 500 крачки на ден рискът от смърт от сърдечни проблеми намалява със 7%.
При хората под 60-годишна възраст се наблюдава по-голямо намаляване на риска в сравнение с по-възрастните хора. Тези на възраст 59 години и по-млади, които изминават между 7000 и 13 000 крачки на ден, намаляват риска от смърт с 49%.
Хората на възраст над 60 години, които изминават между 6000 и 10 000 крачки на ден, намаляват риска от смърт с 42%.


Изследователите не са установили горна граница на полезните крачки на ден. Най-много стъпки на ден, анализирани в проучването, са били 20 000.
„Нашето проучване потвърждава, че колкото повече ходите, толкова по-добре“, казва в изявление полският изследовател Мачей Банах, който е доктор на науките. „Установихме, че това важи както за мъжете, така и за жените, независимо от възрастта и независимо от това дали живеете в умерен, субтропичен или субполярен регион на света, или в регион със смесен климат“, обяснява той.
Според авторите на проучването от 2019 г., публикувано в JAMA Internal Medicine, не е ясно откъде идва често цитираната цел от 10 000 крачки. Възможно е, пишат те, тя да е била част от маркетингова кампания за крачкомер, разработен в Япония през 60-те години на миналия век.


Световната здравна организация изчислява, че 3,2 милиона смъртни случая всяка година са свързани с недостатъчна физическа активност.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Comments are closed.