Д-р Горан Деримачковски – Урологията е специалността, която използва най-много новите технологии и техники.

Д-р Горан Деримачковски е началник Клиника по урология в МБАЛ “Света София”. Завършва МУ – София
и притежава специалностите „Урология“ и “Здравен мениджмънт”. Работи като специалист уролог във водещи клиники и медицински центрове у нас и в Р. С. Македония. Той е един от първите специалисти, въвел у нас метода “FUSION” трансперинеална биопсия на простатната жлеза за ранно диагностициране на простатен карцином.

Член е на Европейска асоциация по урология, Българско урологично дружество, Българска асоциация на младите уролози, Български лекарски съюз и на Македонско урологично дружество.

КАКЪВ Е ВАШИЯТ ПОДХОД
В ДИАГНОСТИЦИРАНЕТО И ЛЕЧЕНИЕТО НА УРОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ?

Подходът при нашите пациенти е мултидисциплинарен, като се стремим да погледнем заболяванията им комплексно. Често едно болестно състояние е резултат от множество фактори и търсим първопричината.

Важно е да сме наясно с предишни оплаквания, проведени манипулации, лечение и не на последно място начин на живот. При урологичните заболявания влияние оказват в голяма степен фамилна обремененост, нелекувани в миналото инфекции, качество на живот, вродени прояви и още други фактори, които обследваме. Според възрастта на пациента преценяваме и какви профилактични изследвания е необходимо да се правят периодично.

КАКВИ ГРИЖИ СЕ ПОЛАГАТ ВЪВ ВАШАТА КЛИНИКА ЗА ПАЦИЕНТ СЛЕД ОПЕРАЦИЯТА?

В клиниката сме възприели основно минимално инвазивни, щадящи манипулации, когато пациентът е показен за тях и се стремим да работим по най-съвременни способи, при които периодът за възстановяване е много кратък. Разбира се, прилагаме изцяло персонализиран подход спрямо състоянието на конкретния пациент. Гордеем се с интердисциплинарния си екип и готовността на специалисти от други клиники и отделения в болницата да вземат отношение по конкретния случай.

Най-общо като количествени и качествени параметри клиниката ни разполага с 24 легла, VIP стаи със самостоятелни легла и санитарен възел. За пациентите ни се грижи опитен екип от медицински сестри и квалифицирани лекари. Опитът на персонала е от изключително значение за грижите на пациентите след урологични интервенции. А средният следоперативен период е около 24 -36 часа.

КАКВИ СА НАЙ-ЧЕСТИТЕ ПРОБЛЕМИ, С КОИТО СЕ СБЛЪСКВАТ ПАЦИЕНТИТЕ ВИ? КАК ГИ РЕШАВАТЕ И КАК ГИ ПРЕДОТВРАТЯВАТЕ?

Най-честите урологични заболявания, които диагностицираме и лекуваме в нашата клиника са доброкачествена простатна хиперплазия (уголемена простатна жлеза), уролитиаза (камъни в бъбреците, уретерите и пикочния мехур), онкологични заболявания на пикочния мехур
(тумори на пикочния мехур), простатен карцином, андрологични заболявания (хидроцеле, варикоцеле, фимоза). Над 90 % от урологичните заболявания могат да бъдат диагностицирани и лекувани в нашата клиника. В клиниката можем да извършваме всички лазерни интервенции, които имат място за лечение на урологични заболявания. Лазерни оперативни интервенции при камъни във всяка част на пикочо-отделителната система – от пикочен мехур, през уретера и до всяка точка в кухинната система на бъбрека; лазерни интервенции на простатната жлеза; лазерни интервенции при фимоза и къс френулум (безкръвно обрязване). Предстои ми обучение за невромодулация и невростимулация (пейсмейкър) на пикочния мехур в клиника в Германия, което ще ни позволи да добавим още нови и съвременни техники в нашата болница.

ИМА ЛИ МНОГО НОВИ ТЕХНОЛОГИИ И ТЕХНИКИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА УРОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ? КАК СЛЕДИТЕ РАЗВИТИЕТО НА МЕДИЦИНСКАТА НАУКА В ОБЛАСТТА НА УРОЛОГИЯТА?

В днешни дни новите технологии присъстват много в нашата медицинска практика. Изключение не прави и нашата специалност. Нещо повече – можем да кажем, че урологията е специалността, която използва най-много новите технологии и техники за последните 20 години за диагностициране и лечение на урологичните заболявания. Основно тук влизат лазерите за лечение на различните заболявания на урогениталната система, роботизираната урология с помощта на системата “da Vinci”, както и някои компютърни системи за комплексна диагностика на долните пикочни пътища и простатната жлеза, като например уродинамичните изследвания.

В МБАЛ “Света София”, клиниката ни разполага с всички видове нови технологии за прецизна диагностика и съвременно ендоскопско лечение на различните урологични заболявания, с изключение на роботизирана система “da Vinci”. Но и това ще се промени скоро.

НАСКОРО ЗАЩИТИХТЕ МАСТЕРКЛАС ЗА ПРОСТАТНА БИОПСИЯ И ФЮЖЪН MRI БИОПСИЯ НА ПРОСТАТНАТА ЖЛЕЗА. РАЗКАЖЕТЕ НИ ПОВЕЧЕ ЗА ТЕЗИ МЕТОДИКИ?

Това беше организиран Masterclass от Европейската асоциация по урология (EAU) за простатна TRUS TRU CUT и “FUSION” биопсия на простатната жлеза. Местата за участие бяха ограничени до 40 уролози. След кандидатстване, допускаха само един участник от всяка държава. Имах щастието да се класирам за този курс, провеждан от prof.J.Palou и prof.E.Liatsikos.

Това е сравнително нов метод за ранно диагностициране на простатен карцином. За първи път този метод, “FUSION” биопсия на простатата, видях през 2013 г. в Есен, Германия. Практикувам го от 2017 г., когато за първи път беше въведен в България.


Какво всъщност представлява изследването? Това е биопсия на простатната жлеза с „навигация“. Ако „обикновената“ биопсия е „пътуване до определено място, без да знаем точния адрес“, то тогава “FUSION биопсията“ е пътуване до това място с включена навигация. Така и го обяснявам на моите пациенти. Целта на интервенцията е да не пропуснем злокачествен процес на простатата и да получим фалшиво негативен резултат, което се наблюдава в до 40% от случаите с така наречената „обикновенна“ трансректална биопсия.

КАКЪВ Е ПРОЦЕНТЪТ НА МЪЖЕ, БОЛЕДУВАЩИ ОТ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ПРОСТАТАТА?

Заболяванията на простатната жлеза са основно три:

–  възпалителни, които засягат по-често млади мъже;

–  доброкачествено уголемяване на простатната жлеза, което е възрастово зависимо състояние и засяга обикновено мъже над 45-50 годишна възраст;

–  простатния карцином, което също така е възрастово зависимо заболяване и има генетична предразположеност по бащина линия (всеки пациент който има баща, брат или чичо би могъл да има по- голяма предразположеност да се разболее от рак на простатата). Затова при тези пациенти профилактиката трябва да започва от
45 годишна възраст. Профилактиката включва изследване на tPSA т.нар. туморен маркер за простатната жлеза. Това е кръвен тест за скрининг за простатната жлеза. Допълнително за диагностициране се ползва и ехография на простатната жлеза и пикочен мехур, дигитално ректално изследване и компютърно изследване на уринопотока – урофлоуметрия. С навлизането на “FUSION” биопсията, през последните години доста често се използва т.нар. мултипараметричен магнитен резонанс на простатната жлеза за ранна детекция на съмнителни лезии в простатната жлеза. Процентът на заболяване на простатната жлеза се увеличава с напредване на възрастта. КОГА ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ РЕДОВНАТА ПРОФИЛАКТИКА НА МЪЖЕТЕ? Както споменахме, редовната профилактика при мъжете за заболявания на простатната жлеза трябва да започне след 45 годишна възраст със споменатите изследвания и диагностични методи при мъже с генетична предиспозиция и след 50 годишна възраст при останалите. ПРИ КАКЪВ ДИСКОМФОРТ ТРЯБВА ПАЦИЕНТИТЕ ДА СЕ СИГНАЛИЗИРАТ, ЧЕ ИМАТ НАЗРЯЛ УРОЛОГИЧЕН ПРОБЛЕМ? Най-честите симптоми, причинени от простатната жлеза, които споделят пациентите са:

–  чести позиви за уриниране през нощта – повече от два пъти (т.нар. никтурия);

–  чести позиви през деня с по-малко количество отделена урина (както казват, често, но по- малко);

–  неотложност за уриниране (неконтролируеми позиви, които изискват спешно посещение
на тоалетната (пациентите споделят, че ако
излизат от вкъщи избират маршрут, по който
знаят къде има тоалетни, за да могат да ги използват при силен неотложен позив за уриниране);

–  слаба струя при уриниране със или без прекъсване;

–  чувство за неизпразване на пикочния мехур;

–  напъване при уриниране и други.

Тези симптоми са групирани в стандартизирани въпросник – Международен Простатен Симптоматичен Индекс (International Prostate Symptomatic Index, IPSS), които анкети се попълват от пациентите и се определя тежестта в три групи. В БЪЛГАРИЯ ПРОВЕЖДАТ ЛИ СЕ ДОСТАТЪЧНО НАУЧНИ ФОРУМИ ЗА ТАЗИ СПЕЦИАЛНОСТ? В България се провежда всяка година национален конгрес по урология, който е организиран от БУД (Българското урологично дружество), както и два допълнителни урологични симпозиума. ИМАМЕ ЛИ ДОСТАТЪЧНО ДОБРИ УРОЛОЗИ В СТРАНАТА НИ? Смятам, че отговорът на този въпрос е ДА. Не само, че имаме много добри уролози и екипи, а смея да кажа, че екипите работят на ниво не по-ниско от другите западноевропейски държави. В страната ни биха могли да бъдат извършени всички урологични интервенции на най- високо ниво.

ПРОУЧВАТ ЛИ СЕ НОВИ АНТИБИОТИЦИ И ДРУГИ ТЕРАПЕВТИЧНИ ОПЦИИ ЗА БОРБА СРЕЩУ УРИНАРНИТЕ ИНФЕКЦИИ, КОИТО МОГАТ ДА БЪДАТ ТРУДНИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ?

Уроинфекциите са част от нашата практика и доста често могат да бъдат достатъчно упорити за лечение. Една следоперативна уроинфекция би могла да заличи отличния резултат от безупречно извършена оперативна интервенция. Бихме могли да намалим този риск с предоперативни изследвания за уроинфекции и своевременно лечение на същите, поддържане на високо ниво на стерилност в операционната зала и отделението, както и все повече използваните напоследък еднократни консумативи и еднократен инструментариум.

КОИ СА НАЙ-ЧЕСТИТЕ УРОЛОГИЧНИ ПРОБЛЕМИ ПРИ ЖЕНИТЕ?

Най-чести са циститните оплаквания при жените и уроинфекциите на долните пикочни пътища, както и свръхактивния пикочен мехур със или без изпускане на урина. Изпускането на урина е едно от честите урологични състояния при жените, което остава скрито, защото не се споделя. Интересното е, че жените много по-рядко търсят консултация с уролог при проблеми с изпускането на урина например, отколкото мъжете при проблеми с простатната жлеза. Личното ми усещане е, че това се дължи на притеснението им да споделят, а решение винаги може да се намери.

КАКВА ТРЯБВА ДА Е ПРОФИЛАКТИКАТА ПРИ ТЯХ?

Профилактиката включва адекватен хранително-питеен режим, както и топли дрехи. Бъбреците и пикочния мехур „обичат“ топло и течности. И редовни профилактични прегледи.

Comments are closed.