д-р Малена Герговска- Всеки втори българин страда от някаква форма на алергия

Случаите на атопичен дерматит при малките деца е нараснал три път за последните 10 години, казва дерматологът

Д-р Малена Герговска, д.м., е специалист по дерматология и венерология. Завършила е Медицинския университет в София през 2007г., а през 2018г. защитава докторантура към катедра „Дерматология, Венерология и Алергология” към Медицински Университет Плевен и придобива научна степен доктор. Две години по-късно получава и магистърска степен по обществено здраве и здравен мениджмънт към Медицински университет София. Има проведени специализации в чужбина, редица публикации в научни български и международни списания.

Работи в МЦ „Полимед”АД и дерматологична клиника “Евродерма” – София

Д-Р ГЕРГОВСКА, КОНТАКТНИТЕ АЛЕРГИИ СА ШИРОКО РАЗПРОСТРАНЕН ПРОБЛЕМ. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ТЕ?

Хроничните алергични заболявания нарастват значително и фактите наистина го потвърждават. Очакванията са през 2025г. половината от европейското население да има алергични изяви, било от страна на белия дроб, на уши-нос-гърло или на кожата.

България е една от малкото страни в Европа, в която тестванията за алергии не са поети от НЗОК. В същото време всеки втори човек страда от някаква форма на алергия. Честотата непрекъснато расте, включително и формите на алергичните прояви. Особено сериозен е

проблемът при малките деца. При тях атопичният дерматит за 10г. е нараснал три пъти – от 8% на 20-30%, като по-често от него страдат децата с руси коси и сини очи, което специалистите обясняват с несъвършените бариерни функции на тяхната кожа. Причината е във все повечето алергени в заобикалящата ни среда, а най-важното в борбата с алергиите е избягването на контакта с алергена.

Никелът продължава да е алерген номер 1 в целия свят, като и у нас свръхчувствителните към този метал са учудващо много – над 25%. Много трудно може да се избегне контакт с него – никелът е навсякъде около нас – в компютрите, часовниците, химикалките, бижутата, коланите, копчетата на дънките, гримовете, пиърсинга… Към него се добавят алергиите към сравнително новите гел и ши лакове за нокти, към

самите изкуствени нокти, към лепилото за изкуствени мигли, дори към помпичките на диабетиците, подаващи инсулин. Последното е съвсем нова световна тенденция, която силно тревожи медицинската общественост.

Виновник във всички тези случаи са акрилатите, които минават дори през латексовите ръкавици. Тези вещества предизвикват обриви по върховете на пръстите, сърбеж и оток около очите. Един от тези акрилати бе обявен за алерген номер 1 в САЩ през 2019г. Именно той се съдържа в пластмасата на инсулиновите помпи, които се слагат най-често на деца.

КОИ СА НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕНИТЕ У НАС АЛЕРГЕНИ, УСТАНОВЕНИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 10Г.?

Споменатият вече никел, след него се подреждат кобалт, хром, парфюми, боя за коса, колофон, акрилати. Към тях трябва да се добавят и текстилните бои, мокрите кърпички (заради консервантите), лепилата в обувките, временните татуировки (заради боите), някои лекарства – по-точно добавките в тях.

Причинителите на алергии са почти еднакви по света – сравнението между нас и САЩ например показва съвсем малка разлика. Там акрилатите са обявени за алерген още през 2012г., у нас – през 2018г., и това е обяснимо

– модата на гел лаковете дойде в страната по-късно. От нашата класация липсва и вещество, станало печално известно в чужбина като съдържащо се в масажни кресла, каквито в България просто не са внасяни…

Имаме и наш, български “принос”. Това е прополисът, наричан още клей – пчелният продукт, препоръчван в много домашни рецепти като чудодейно лечебно средство за всичко. От миналата година прополисът вече е включен в европейската класация на алергените на 22-ро място, измествайки от него растението иглика. (То вече е генно модифицирано и на практика не произвежда протеина, който е водел до алергични реакции). Предстои интересът към прополиса и причинените от него контактни алергии, да се засили.

ДО КОЛКО МЕДИЦИНСКИ ИЗДЪРЖАНО Е ТВЪРДЕНИЕТО, ЧЕ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ЕКЗЕМИТЕ СЕ ДЪЛЖАТ НА СТРЕС?

Отдавна е установена връзка между стреса и екземата. Науката обяснява, че под въздействие на стреса се освобождават хормони, които засягат нашата имунна система. Едно от последните проучвания показва, че действието на намиращия се в човешкия организъм хормон глюкокортикоид, който се активизира по време на стрес, причинява или влошава кожни заболявания като акне, псориазис, екзема и др. В същото време, учените откриват, че блокирането на въпросния хормон води до наличие на по-здрава и изчистена кожа.

Нещата, които се случват в човешкия мозък, имат силно отношение към кожата и нейната заболеваемост. Когато сме подложени на стрес, механизмът за отбрана на тялото ни се задейства, освобождавайки

„стресовите хормони“. Често срещани признаци на стрес са раздразнена кожа, проявяваща се като невродермит, екземи, витилиго (загуба на пигментация) и понякога уртикария. Психологическите неразположения предизвикват и форма на копривна треска, наречена „адренергична уртикария“, както и възпалителни състояния като розацея, тъй като са свързани с нервните клетки, разположени по кожата на човек. Нещо повече – стресът и душевният дискомфорт могат да доведат и до тежка (но временна) загуба на коса и възпаления на скалпа.

Друга част от заболяванията на кожата обхващат дерматози, при които болестният процес се отключва от силни психотични фактори. Такова заболяване е атопичният дерматит. Това е хронично-рецидивираща сърбяща дерматоза, проявяваща се при някои индивиди още в детска възраст, с клинична картина на дерматит по лицето и гънките, понякога асоциирана с атопичен ринит, конюнктивит или астма. Стресът предхожда появата на заболяването при около 70% от пациентите, като при почти всички води до влошаване на състоянието. От друга страна психотичните прояви се развиват паралелно с кожните. Изразяват се в безпокойство, раздразнителност, избухливост и склонност към чести конфликти, намалена концентрация и неспособност за продължително задържане на вниманието. Често в основата на тези прояви е връзката майка-дете, което се потвърждава от подобрението на кожното заболяване на детето след проведена психотерапия на майката. Акнето е често срещана дерматоза,

засягаща двата пола предимно през пубертета. Засягат се космено-мастните фоликули по лицето и по-рядко гърба и гърдите. Един от факторите за влошаване на заболяването е психичният стрес.

Стресът може да предизвика вредни навици, известни в психологията като „фокусирани върху тялото повтарящи се поведения“, като дърпане на косата и миглите, или щипане на кожата на определени места по ръцете. Тези пристрастяващи навици освобождават допамин (един

от хормоните на щастието) и от една страна се приема, че облекчават стреса в краткосрочен план, но очевидно – от друга – вредят на кожата в дългосрочен план.

СПОРЕД СТАТИСТИКАТА В СВЕТОВЕН МАЩАБ ЗАЧЕСТЯВАТ СЛУЧАИТЕ НА МЕЛАНОМ. КАКВО Е ПОЛОЖЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ?

Доказано е, че честотата на малигнения меланом нараства драматично в последните 30г. Всяка година в света се разболяват над 100 000 души от злокачествен меланом, който причинява най-голям процент смъртност от всички кожни тумори.

Най-злокачественият тумор в човешката патология меланома малигнум (злокачественият меланом), може да бъде излекуван окончателно при една правилна и

навременна профилактика. Ако е изпуснат обаче, може да доведе до много тежки последствия, включително й до летален изход. Профилактиката е най-важна и първа стъпка в окончателното овладяване на това заболяване, независимо че има нови лекарства срещу злокачествения меланом.

За съжаление все още нямаме конкретна статистика за България. Цифрите и прогнозната статистика в световен мащаб са доста стряскащи, а процентът на смъртните случаи, вследствие на злокачествен меланом, постоянно нараства, като това не подминава и нашата страна.

КОИ СА РИСКОВИТЕ ГРУПИ И КОЙ СЕ РАЗБОЛЯВА НАЙ-ЧЕСТО?

Меланома малигнум е 20 пъти по-чест при хората с бялата кожа, отколкото при тези с черната кожа. Рискът да се разболееш от меланом е 2,5% при белите кожи (1 на 40 човека), 0,1% – при чернокожите и 0,5% при латиноамериканците.

Относно възрастовите групи, има пик на заболяването в късна възраст – около 63 и 65г., но за съжаление другият пик е в много млада възраст – между 20 и 30г. При мъжете и жените има разлика в локализациите – най- честото разположение на меланома. При мъжете трябва задължително

да се наблюдават бенките и тъмните петна по гърба и гърдите (38% от меланома е разположен на гърба и гърдите), следват главата и шията с 22% – това са данни от световната статистика. При жените основно е необходимо да се оглеждат краката – най-често меланомът (42%) е разположен по долните крайници, след което следват ръцете.

Често хората подценяват риска и причините за меланом, затова винаги обръщаме внимание на фактори, като UV светлината и озоновата дупка, като проучванията от последните години сочат две главни насоки, в които UV лъчите увеличават риска от меланом.

Първата е ранното, интензивно и неконтролирано излагане на децата и младежите на слънце. Не бива да се допускат слънчеви изгаряния, особено в детска възраст, защото преведено на научен език означава,

че може да се увреди ДНК в меланоцитите и в по-късна възраст това да доведе до пръвръщането им в меланомни клетки.

Втората насока идва като данни от Европейската академия по дерматология (ЕАД). Основният акцент в публикациите в сп. „Америка джърнъл“ и в сп. Epidemiology, както и много други сочат, че рискът от меланома малигнум се увеличава с нарастване на броя на сесиите

в солариума, особено ако се прекалява със солариум в млада възраст и по-рано от 30 години. Не говорим за еднократни процедури, за разкрасяване за конкретен повод, а става въпрос за много сесии, за непрекъснат стремеж да си с тен през цялата година.

Има и известна наследственост по отношение на разболяване от злокачествен рак на кожата. Според практиката само 21% от всички пациенти, които развиват меланом, имат някакво генетично

предразположение. Хора, които имат близък с меланом в семейството си, трябва действително да се проверяват периодично – да оглеждат бенките и тъмните петна по тялото много старателно и на 6 месеца при дерматолог.

КАКВИ СА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ И РАННА ДИАГНОСТИКА НА ЗЛОКАЧЕСТВЕНИ КОЖНИ ОБРАЗУВАНИЯ? ВАШИЯТ СЪВЕТ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ?

Родителите трябва да знаят как да пазят децата си от слънцето, да нанасят фотозащитата, когато го извеждат на открито в подходящите часове. Хората е необходимо да слагат достатъчно фотозащита – на всеки 2-3 часа с висок фактор. Трябва да се помни, че фотозащитата започва да действа около половин час, след като е нанесена на кожата и действието й трае до 2-3 часа.

От особено важно значение е и колко пъти трябва да се проверяват бенките. Според Световната здравна организация и според Европейската академия по дерматология един път месечно трябва да оглеждаме бенките и тъмните петна по тялото си. Ако забележим нещо нетипично, тогава се ходи при специалист дерматолог и сътветно за дерматоскопия.

Разглеждайки всички бенки и пигментации по кожата си, трябва да забележим това, което е по-различно, с по-необикновена форма, с разрошени краища – пигмент, който не наподобява на останалите ни бенки и тъмни петна по тялото. Тогава трябва да се отиде при дерматолог.

Много е важно ABCD правилото, което е важно за всички:

А е асиметрия на тъмното петно, която веднага трябва да ни отведе при дерматолог; •В е border – това са границите, които ако са пуснали пипалца, ако се неравномерни, ако са накъдрени, са сигнал за опасност; •С идва от color – това е цветът, който не трябва да е с повече от два различни нюанси и във всеки случай дерматологът трябва да прецени състоянието му; •D е диаметърът – тъмно петно или бенка, която нараства, трябва веднага да се види от специалист. Еволюцията на бенката или елевацията (ако тръгне да се надига едно петно) са сигнал, че е потребно веднага да посетим лекарския кабинет.

Извън ABCD правилото всяка рана, която не зараства, всеки пигмент, който е излязъл извън бенката, всяка червенина или оток около бенката, всеки продължаващ сърбеж, болка или уплътняване в областта на едно пигментно петно, всяка промяна в повърхността и поява на кървене или възелче в петното са опасен сигнал за тревога.

Tags: No tags

Comments are closed.