Д-р Малена Герговска Добиването на тен трябва да е здравословно.

UV В лъчите увреждат ДНК на клетката и дори организмът да се справи за момента, е възможно след години да се прояват проблеми по кожата, казва дерматологът

Д-р Малена Герговска, д.м., е специалист по дерматология и венерология. Завършила е Медицинския университет в София през 2007 г, а през 2018 г. защитава докторантура към катедра „Дерматология, Венерология и Алергология” към Медицински Университет – Плевен и придобива научна степен доктор. 2 години по-късно получава и магистърска степен по обществено здраве и здравен мениджмънт към Медицински университет – София.Има проведени специализации в чужбина, редица публикации в научни български и международни списания.
Работи в МЦ „Полимед”АД и дерматологична клиника „Евродерма“ – София
Д-р Герговска, кои са кожните заболявания, които се влошават през лятото и какви мерки трябва да се вземат?
През летните месеци зачестяват фоликулитите (възпаление на космените фоликули) на потните и мастните жлези. Влошаване се наблюдава още при себорейния дерматит, при розацеята, в някои случаи и при акнето. След изгаряне на кожата или само от по-продължителна слънчева експозиция може да се активира и инфекцията,причинена от херпесния вирус.
Ултравиолетовите лъчи действат като тригерен фактор за обостряне на различни видове колагенози (автоимунни болести на съединителната тъкан и на съдовете в различни органи). Към тези заболявания се причисляват лупусът, склеродермията, дерматомиозитът и други. При тези пациенти изключително належащо е, освен използването на подходящи продукти за фотозащита, да се носят облекла от слънцезащитен материал (с ултравиолетови филтри), както и различни аксесоари – слънчеви очила, шапка с по-голяма периферия и други.
Как се повлиява акнето от слънцето?
По принцип акнето се влошава от топлото и влагата. При хората с това състояние самонаблюдението е много важно. Пациентите сами откриват кое им вреди – солената вода, излагането на слънце, влагата или друго. Грижата за акнето през летните месеци е ограничена откъм терапевтични подходи. Няколкото известни продукта, които подобряват и дори лекуват акнето, са фоточувствителни. Когато се прилагат, те променят биологията на кожата и това води до зачервявания през летните месеци. Системните терапии се прилагат в студените месеци, а през лятото се набляга на облекчаване на състоянието с лосиони и подходящи кремове, пудри и др.
Еднакво опасни ли са UV лъчите за възрастните и децата или има разлика в каква
възраст как се отразяват те на кожата?
Детската кожа е особено чувствителна към слънчевите лъчи и трябва да сме наясно кои са златните правила през лятото, без значение дали говорим за ваканция на море, планина или игра в града. Дрехите с UV защита са особено подходящи за малките деца – има ги вече и за плуване, но е важнода са качествени, както е при слънчевите очила. При децата спазването на часовете е ключово – по време на силното обедно слънце е задължително да се прибират на плътна сянка. За най-малките –бебетата и децата до 3 години, никакво излагане на директно слънце. Кожата ни „помни“ всяко едно слънчево изгаряне и след години отговаря на тази натрупана „база данни“. Често се случва да се допускат слънчеви изгаряния при малките, особено във възрастта между 4-5 години, когато са най-неудържими. Това е много опасно и децата трябва да бъдат прибрани на сянка, особено в часовете между 11 и 16часа. UV В лъчите увреждат ДНК на клетката – това е драстична промяна на клетъчно ниво, с която в началото организмът се справя, но след години тя e благоприятен терен за развитието на кожен тумор, „израждане” на бенки. Появяват се червени съдове (капиляри) или множество бенки. Всички тези промени могат да настъпят дълго време, след като човек се е излагал на слънце. Децата вече са пораснали големи хора, предпазват се, но бенките продължават да се множат, защото това е програмирано още в ранната детска възраст.Случи ли се подобно нещо, следва задължителна консултация със специалист дерматолог, за да може се реагира навреме. Най-голямата заблуда, която все още витае между хората у нас е, че появи ли се кожно новообразувание то „не трябва да се пипа“. Това е напълно погрешно схващане, което може да доведе до фатален край на много хора. Ранното диагностициране и профилактиката изискват премахване още в началото на всяко съмнително образувание, докато е още малко и не е дало последствия за целия организъм. Оставили се, чака ли се, образуванието нараства и навлиза в дълбочина, става опасно и крие рискове за здравето и прогнозата.
Как да преценим какъв да е фотозащитният фактор на крема, който използваме при излагане на слънце?
Много се спекулира с това кое защитава повече – 50, 30 или 15 фактор. Истината е, че ние дерматолозите, препоръчваме 50 фактор при строго определени медицински показания, както и при много силно слънце, във водата или пък в планината, където лъчите са къси.
В последните години има ренесанс на кремовете с фактор 100, широко популяризиран и оспорван от лекарите в миналото. Появиха се продукти с този фактор, допълнени от ензими, премахващи увреждането на ДНК на клетките. Тази комбинация е особено удачна за фотоувредена кожа, при по-светли хора с начална поява на пигментации – кератози-актинични и себорейни, както и начални кожни тумори.
Важно е да се знае, че дори и при фактор 50 е най-добре да се подновява намазването на крема или лосиона, а най-сигурно е хората да се приберат на сянка в най-тежките слънчеви часове след 11-11,30 ч.
Грешно е е да се мисли, че добиването на тен е здравословно. На практика тенът е опит на кожата да се предпази от ултравиолетовата радиация. Кожата натрупва пигменти – китероцити (така нареченият светлинен мазол) и по този начин се защитава от UV лъчите. Не е правилно становището, че тенът на кожата пази от слънцето. Малцина знаят, че тенът на кожата всъщност отговаря на фотозащитен фактор четири (SPF 4), което реално е нищо.
Друго погрешно схващане е че не може да се изгори в облачно време. Около 80% от ултравиолетовите лъчи проникват през леките облаци и изгарянето е осигурено.

Може ли мазилата да причинят алергичен дерматит?
Алергичният контактен дерматит е една от най-често срещаните форми на екзема, дължаща се на предварителна чувствителност на кожата към различни алергени и развиваща се при многократен контакт с тях. Тази екзема се познава по разположението на обрива. При нея кожните промени са разположени само в областта на нанесения продукт. Фотоалергичният дерматит, както споменахме по-горе, се появява, когато върху кожата се нанася определен крем или лосион и след това се излиза на слънце. Част от съставките в нанесения продукт под въздействие на УВ-А лъчите се превръщат във фотоалергени. Най-често наблюдаваме фотоалергичен дерматит при апликация на нестероидни противовъзпалителни средства или парфюмирани козметични продукти. Клиничните симптоми са сходни с тези на обикновената екзема, като протичането на заболяването може да бъде остро или хронично. След преминаването на острия стадий на мястото остават хипо- или хиперпигментни петна. Фотоалергичният контактен дерматит се доказва чрез специфичен тест, наречен фотопач тест.
До колко помагат дрехите със слънцезащитен фактор?
Слънцезащитните облекла, класифицирани от UPF, подобряват защитата на всички срещу UV-свързани рискове за здравето.
Какво означават рейтингите на UPF? UPF е рейтинговата система, използвана за дрехи. Тя е подобна на SPF (Sun Protection Factor) системата за оценка, използвана за слънцезащитните продукти. SPF се отнася само до ефективността на слънцезащитните продукти срещу UVB лъчите, които се считат за най-вредния вид светлина. UPF обаче измерва ефективността на тъканите срещу UVA и UVB светлина. Когато пазарувате, потърсете по-висок рейтинг на UPF, за да получите по-добра защита от слънцето.
Как Ковид мерките се отразиха на хората? Има ли дерматологични усложнения, които се получават вследствие на разширеното използване на дезинфектанти и какви са те?
Най-честото усложнение след употреба на тежки дезинфектанти е екземата, възможно е да възникне и алергична реакция. Много от хората, които често използват силни препарати на алкохолна основа или пък латексови ръкавици, вече имат оплаквания като зачервяване и раздразнение на ръцете. Контактният дерматитът може да засегне до 80 процента от хората, употребяващи тежки дезинфекциращи средства, а около 20 процента може да направят алергична реакция към различните вещества. Как да се предпазим? Трябва след всяко дезинфекциране на ръцете да се прилага крем, който едновременно да овлажнява и омазнява. Въпреки всички мерки обаче при някои хора се появяват кожни алергични реакции и се налага лечение. Ако промените по кожата на ръцете не преминават, независимо от допълнителните грижи и/или лечението, ще бъде необходимо да се направят алергологични тестове за установяване на причинителя на алергията.
Вече се заговори за „маскне“. Бихте ли обяснили какво означава това и каква трябва да е грижата, ако възникне такъв проблем?
За съжаление, маските са поредният пример, че дори най-полезните неща могат да причинят неудобства при неправилна употреба. Раздразненията и несъвършенствата, които са разположени в долната част на лицето, са един от страничните ефекти от носенето на маска за продължително време. Те могат да доведат и до сериозни кожни проблеми, особено при хората с вече налични дерматологични заболявания. Причината е, че при нормалния процес на вдишване и издишване частички от слюнката, капчиците пот и себум са хванати като в капан между кожата и маската. По този начин се получава „парников ефект“ – силно се повишава влажността на кожата в участъка около устата и носа, който се покрива от маската. Ясно е какво следва: нарушена бариерна функция на кожата, нарушен микробен баланс и възпалителни промени в областта около устата и носа. Много хора спортуват с маски – в тези случаи в „капана” попадат, освен капчици, пот и прахови частици.
Проблем създава и премахването на маската – твърде влажна, кожата под нея изсъхва много бързо. Резултатът отново е нарушена защита и дразнене на кожата. Получава се нарушаване на баланса във всеки един момент – по време на носене на маската кожата под нея става твърде влажна, при премахване на маската тя рязко се изсушава. Все едно се пренасяме от влажния морски въздух в пустинята. Този процес е особено изразен при по-високи температури на въздуха и вятъра. Много често казваме, че кожата трябва да „диша”. Кожата, която е покрита с маска, няма достатъчен достъп до въздух. В тази затворена влажна среда кожата се омазнява, черните точки се увеличават и при поява на бактерии се получават пъпки. Нарушеното „дишане” на кожата с маска е особено вредно за хора, които имат вече кожно заболяване в областта на лицето – розацея, периорален дерматит, акне, херпес, кожни инфекции. Най-често срещаният проблем е т.нар. оклузионно акне с папули, пустули и микрокомедони, разположени на брадичката и симетрично по челюстта. С други думи, типично „огнище“, което не трябва да се бърка с други кожни проблеми, които също могат да бъдат причинени от носенето на маска. Маскнте първо засяга крехката кожа: чувствителна, реактивна и най-вече акнеичната кожа.
Две са основните стъпки да си помогнем – правилен избор на маска и подходяща грижа за кожата под маската. За хората с чувствителна кожа се препоръчва да не избират маски, направени от синтетични материи. Подходящи са памучните материи, които не причиняват дразнене на кожата. Препоръчва се всеки да притежава най-малко две маски, които ежедневно да се изпират с мек сапун и гореща вода и задължително да се гладят след това.
Основно изискване преди поставяне на маската е кожата на лицето да се почисти грижливо. Използва се меко почистващо средство или пяна, след това се нанася лек хидратиращ крем. Добре е да се ограничи броят на продуктите, които се ползват за лицето. Потърсете дерматолог, ако проблемите се задълбочат.

Tags: No tags

Comments are closed.