Д-р Мария Тончева: Последните тенденции са лицето да не изглежда раздуто след поставяне на филъри

Вече има нови техники за възстановаване на загубения обем, с които се постига лифтиране, казва дерматологът

Д-р Мария Тончева е дерматолог, магистър по естетична медицина от Университета в Ница, международен лектор и тренер по миниинвазивни процедури. Професионалните ѝ интереси са насочени към регенеративната медицина – направление в естетичната медицина, залагащо на стимулация на собствените възстановителни процеси в клетките на кожата; превенция и постигане на оставени резултати.


През 2010 въвежда PRP и PRF терапиите в България и обучава приложението им в естетичната медицина. През 2017 патентова свой метод за запазване на младостта – Ускорена Автоложна Тъканна Регенерация – Селф Реджен.

Д-р Тончева, изглеждате страхотно. Как се грижите за собственото си лице и в резултат на каква грижа е Вашата визия?

Благодаря, много мил комплимент! Не правя нищо по-различно от това, което правя и с моите пациенти. Има две основни неща. Аз вярвам, че ежедневното приложение на правилни козметични продукти дава дълготраен добър ефект. Също така, според състоянието на кожата ми подбирам подходящи миниинвазивни процедури. Резултатът винаги зависи от избора на продукти и техниката на приложение.

Имате патентован собствен метод за подмладяване. Разкажете ни за него?

Методът се нарича SelfRegen или ускорена автоложна тъканна регенерация и представлява биостимулация на стволовите клетки във възрастовия организъм. Нормално този процес на регенерация протича във всеки от нас, но с годините се провлачва, забавя се във времето. След 20-годишна възраст започва стареене на организма като цяло. Така че това е метод, който действа на клетъчно ниво, стимулира стволовите клетки да се възпроизвеждат и да се диференцират в тъканта, в която се намират.

Какви състояния подпомага този метод?

Помага при много клинични състояния, свързани не само с кожата, но и с всички дегенеративни заболявания в опорно-двигателния апарат. Също така при трудно зарастващи рани – там, където имаме нужда от ускоряване на оздравителния процес. В последните години този метод набира все по-голяма скорост и в естетичната медицина с оглед забавяне стареенето на кожата. Той може да бъде използван както за превенция – за забавяне на процесите на клетъчно стареене, така и за подобряване на видимите белези на стареене като фини бръчки, тъмни кръгове, пигментация, широки пори, отпуснат контур, овал на лицето. Помага също така и при алоцепия, независимо дали е андрогенна или се е появила при някаква друга причина, като подобрява общото състояние и качеството на косъма.

Когато дойде пациент и иска да се подмлади и освежи, има ли задължителни стъпки, които държите да бъдат спазени, преди започване на съответните процедури?

Задължителна е консултацията. Аз винаги отделям много време. Моята консултация продължава около един час, за да може да установим какво всъщност иска да постигне пациентът, да разбера неговата идея за красота и също така да анализирам кожата му, за да сме наясно с обективното състояние. Много подробна е и анамнезата за придружаващи заболявания, за вредни навици, за начин на живот, защото те безспорно се отразяват върху качеството на кожата. Когато всичко това бъде анализирано и сме наясно със състоянието и какво искаме да постигнем, тогава предлагам различни варианти, за да се стигне до подобряване на вече набелязаните проблеми. Пациентът избира заедно с мен какъв метод и по какъв начин да стигнем до желаната визия. Тогава се прави план, който обикновено включва 2-3-месечна терапия. Когато се касае за подобряване на качеството на кожата, не е възможно това да стане веднага. Това е процес, който изисква по-продължително и постоянно прилагане на различни методи. Когато обаче имаме структурни промени в кожата, като например загуба на обем, това е много по-бързо преодолим с инжектиране на филър или пък ботокс недостатък. С тях по-бързо се подобрява състоянието на структурните промени.

Има ли случаи, в които да не се съгласявате с плана, който пациентът сам е направил за себе си?

Много често се случва това, въпреки че пациентите в последните години са изключително добре информирани. В интернет и в социалните мрежи има вече много информация, но така или иначе те не могат да преценят сами тяхното абсолютно обективно състояние. Много често идват и казват „Искам мезотерапия или запълване на назолабиална бръчка“ – най-честите случаи са това. Разговаряйки с тях, аз им казвам, че една такава процедура не би променила състоянието им. Те винаги си тръгват с моята идея. Ако не се съгласят, значи не са моите пациенти, защото никога не бих направила нещо, което е под натиска на пациента.

Какво означава принципът на цялостния подход към едно лице?

Това е така нареченият холистичен подход. Лицето се разглежда като едно цяло, а не отделните части. Например, ако пациентката иска увеличение на устни, но има малко брадичка, тогава увеличаването на устните не би допринесло за нейната по-добра визия.
Много често виждаме „подобрени лица“, но със загубена индивидуалност. Защо се случва така?
Това е труден въпрос. Защо се случва така? Защото има натиск от страна на медиите. Знаете колко силно влияят, особено на младото поколение, Тик-Ток, Инстаграм, а те искат да приличат на някой друг. В такива случаи аз много често се консултирам и с психолог.
Освен това може би попадат на специалисти, които следват желанието на пациента, не могат да им повлияят. Така се получава този конвеерен тип лица. Надявам се, че това скоро ще отмине, вече не е модерно да бъдеш абсолютно еднакъв с приятелките си.

Кои са последните тенденции в контурната пластика?

В контурната пластика най-често използвам методите на инжектиране на филър в лицето за подобряване на контура и скулите. Последните тенденции са лицето да изглежда нераздуто. Обикновено, когато инжектираме филър, ние можем само да добавим обем. Има нови техники, с които, въпреки че инжектираме филър, за да подобрим загубата на обем, се постига лифтиране. Това е т.нар. домино ефект – лицето изглежда по-слабо, по-добре контурирано, без да е разширено. Така че последните тенденции са запълване на зоната на слепоочието, оформяне на ъгъла на челюстта и брадичката.

Панацея ли са ботоксът и филърите?

Може би преди 20 години.

А в днешно време?

В днешно време те категорично намират място в комплексния подход за решаване на процесите на стареене. По всички статистики най-голям брой пациенти използват този вид процедури и те са на челно място в класацията, но естетичната медицина през последните години много силно се разви. Говорим за клетъчни технологии, за биостимулация на стволови клетки, за много регенеративни методи, които са свързани и с приложението на различна апаратура, като фракциониран радиочестотен лифтинг, регенеративни стягащи конци. Всичко това са регенеративни методи. Така че парадигмата филъри-ботокс продължава да има основно място, но все повече намалява нейното съотношение спрямо регенеративните методи.

С колко години може да бъде подмладен един пациент, благодарение на естетичната медицина?

Мога да говоря на базата на моя опит. Аз виждам лица, от които биват изтрити 10 години от тяхната визия. Не мога да спомена сега лица, но ако се огледате и видите хора, които от 10 г. прилагат основно регенеративните методи, ще забележите, че днес те са по-красиви. Може би не по-млади, но по-красиви, отколкото са били преди 10 г.

Шията и ръцете са най-големите издайници на възрастта. Има ли нехирургични процедури, с които тези зони могат да бъдат „подмладени“?

Шията и деколтето се характеризират с наистина по-тънка кожа, тези участъци са зона, в която времето много бързо оставя следи. Има комбинирани техники, които много добре повлияяват отпускането на кожата върху тези зони. Може би някои от тях да спомена. BIONUTRINECK – една процедура, която комбинира регенерация и запълване в едно и също време. Особено сега, по време на пандемията и смарт технологиите, които навлязоха в нашето ежедневие, т.нар. смарт бръчки от навеждане са характерни не само за по-възрастните, но и за сравнително млади. 20-годишни вече имат проблеми със зоната на шия и деколте. Моят съвет е да се започне колкото е възможно по-рано, защото тази кожа е много тънка и трябва да се третира своевременно.

Вярвате в превенцията. Кога е оптимално да започне професионалната антиейдж грижа за лицето и какво включва тя?

Доказано е вече, че стареенето започва от 20-годишна възраст. Доскоро беше 25 г., но възрастовата граница слезе на 20 г., така че моята препоръка е да се започне колкото е възможно по-рано. Разбира се не с филъри и ботокс, ако няма нужда. В естетичната медицина има две категории пациенти. Едните са млади и искат да правят превенция. При тях методите са меки, щадящи, с цел наистина забавяне на стареенето. Основно се ползват регенеративни методи като мезотерапия, пилинги, SelfRegen – това е метод, при който няма абсолютно никакви противопоказания и е подходящ за всяка възрастова група. При тези пациенти, освен превенция, понякога се налага да се направи и разкрасяване. Знаете, че има млади момичета, които наистина нямат устни. Тогава увеличаването на устните е с цел подобряване на общата визия.

Другата категория пациенти са вече по-възрастните, които имат изявени прояви на стареене. При тях трябва да се работи в две насоки – първо компенсиране или корекция на вече настъпилите видими прояви на стареене и в същото време превенция, за да може резултатите да продължат по-дълго време и да бъдат по-естествени.

Кога естетичната медицина не може да помогне и трябва да се намеси хирургът?

За съжаление има и такива случаи. Случва се при по-възрастни пациенти, над 60-65 г., които никога нищо не са правили и идват в състояние, в което аз предпочитам да ги насоча към пластичен хирург, а не да им предлагам процедури, с които ще загубят и време, и финансови средства. Когато има излишък на кожа от повече от 4 сантиметра, е нереалистично да се очаква, че с миниинвазивни процедури биха могли естетически да се подобрят нещата. В такива случаи пластичните хирурзи изрязват излишната кожа и преструктурират формата на лицето.

Интернет изобилства от всякаква информация. Как хората да открият правилния за себе си дерматолог?

Наистина конкуренцията е огромна, много лекари от различни специалности си позволяват да прилагат миниинвазивни, инжекторни процедури. Да не говори, че има много случаи, в които тотално неквалифицирани лица си позволяват тази дързост, така че пациентите наистина се объркват. Понякога са водени от ниски цени. В естестичната медицина ние казваме, че няма качество на ниска цена, защото резултатите зависят само от две неща – от качеството на използвания продукт и от техниката, с която се прилага. Така че пациентите трябва да търсят утвърдени специалисти, да проследяват техните пециенти и да се интересуват с какви продукти се работи. Ужасно е.На пазара се срещат продукти, които са тотално нелегални, тотално неригистрирани, а щом не са регистрирани, означава, че има риск. Когато ние прилагаме продукт, той остава в лицето и пациентът си отива с него. Рисковете са огромни от развитието на наистина страшни странични действия, когато касаят продукта. Също така, ако инжекторът не е специалист, рисковете от усложнения като ослепяване са реалност. Не съм крайна, това е наистина реалност. Чували сме за много случаи, при които пациенти стигат до продължително болнично лечение с деформации в лицето, изискващи хирургични намеси, за да бъдат коригирани. Най-тежкото усложнение е свързано с некрози, то изисква след това много тежко лечение и никога не завършва без остатъчни проблеми.

Comments are closed.