д-р Михаил Михайлов- Регенеративната медицина в Skin Line: естествен извор на красотата

Д-р Михаил Михайлов, д.м. е дерматолог и медицински управител на клиники Skin Line. Той предлага на пациентите си дългосрочни програми, които комбинират естетичната дерматология и

регенеративната медицина и целят не само по-добър външен вид, но и по-здрава и качествена кожа. През 2019г. придобива степен „Доктор по медицина“ на тема „Влияние на естетичните процедури върху здравно-обусловеното качество на живот“ – атестация за неговия научен и холистичен подход към пациента. Член е на управителния съвет на сдружение „Въздух за здраве“ и подкрепя младите таланти в медицинските специалности в качеството си на преподавател.

Естетични клиники Skin Line са основани през 2001г. и са едни от пионерите в бранша в България, на които са се доверили повече от 25000 пациенти. В клиниките работят повече от 20 специалисти в 3 локации във Варна и София. Те извършват процедури от целия спектър на естетичната дерматология, регенеративната медицина, body shaping и козметологията. Мотото на Skin Line е „отключи естествената красота“ – главен принцип, към който специалистите се придържат когато изготвят индивидуален план за всеки пациент. В клиниките се предлагат най-иновативните протоколи, както и ефективни методи, доказали се многократно през годините.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА РЕГЕНЕРАТИВНАТА МЕДИЦИНА, Д-Р МИХАЙЛОВ?

Регенеративната медицина е дял от медицината, който цели да предизвика замяна или регенерация на клетки, тъкани или органи, които са загубили част от функциите си поради травма, генетични дефекти, заболявания или остаряване. Тя има приложения във всяка медицинска специалност. В естетичната медицина, регенеративните терапии се развиват в две главни насоки – процедурите със собствена плазма (PRP – плазма богата на тромбоцити или т.нар. „плазмолифтинг“, „вампирски лифтинг“ и PRF – плазма богата на фибрин и растежни фактори), както и апаратните процедури („energy based devices” – машини, които използват различни видове енергия, като например лазерна или радиочестотна енергия), за да стимулират собствените лечебни процеси на кожата.

КОИ СА ТЕРАПИИТЕ КОИТО ПРЕДЛАГАТЕ, КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ТЕ И КОГА СЕ ПРИЛАГАТ?

В Skin Line предлагаме широко портфолио от регенеративни терапии. Извършваме PRP и PRF процедури, които могат да се прилагат за широка гама от състояния целогодишно. Разполагаме и с модерна гама от естетични апарати – радиочестотни машини, IPL, както и CO2, Nd:YAG, александритни и файбър лазери, които могат да третират белези, стрии, пигментации, образувания, акне, розацея, както и

цялостния вид и тонус на кожата, включително следите от процесите на стареене и прекомерното излагане на слънце.

ТЕРАПИИТЕ СЪС СОБСТВЕНА ПЛАЗМА ВЕЧЕ СА ПОЗНАТИ НА НАШИЯ ПАЗАР ОТ НЯКОЛКО ГОДИНИ. ВЪВ ВАШАТА КЛИНИКА ВИЕ ДОПЪЛНИТЕЛНО ОБОГАТЯВАТЕ ПЛАЗМАТА. БИХТЕ ЛИ ОБЯСНИЛИ КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА?

Допълнителното обогатяване на PRP и PRF плазмата в Skin Line е мой патент. Нашите Signature PRP и PRF терапии са следствие на

детайлните консултации, които извършваме в клиниките и целят всеки пациент да получи най-добрия възможен ефект от терапиите. Когато изготвяме индивидуалния план за пациентите ни, обръщаме внимание на качеството на кожата и нейното състояние (например дехидратация, акне, пигментации, придружаващи заболявания), както и на външните фактори, които и влияят (тютюнопушене, умора, замърсен въздух).

Това ни позволява да изберем точния коктейл от витамини и минерали, които да добавим към собствената плазма на пациента. Така успяваме не само да стимулираме тъканната регенерация, но и да доставим на новите клетки подходяща среда за развитие.

ЗА ВСЯКА ВЪЗРАСТ И КОЖА ЛИ СА ПОДХОДЯЩИ ТЕЗИ ТЕРАПИИ ИЛИ ИМА ОГРАНИЧЕНИЯ?

PRP и PRF терапиите са подходящи за всяка възраст и кожа. Особено подходящи са за пациенти с алергии, поради това, че са напълно натурални. Единствените ограничения за тези процедури са онкологични заболявания и някои хематологични заболявания.

Апаратните процедури също могат да бъдат прилагани на повечето пациенти. Разбира се, силните слънчеви лъчи през лятото правят някои

лазерни процедури рискови и съветвам те да бъдат извършвани през зимния сезон.

ТЕ САМО ВЪРХУ ЛИЦЕ ИЛИ И ВЪРХУ ТЯЛО СЕ ПРИЛАГАТ?

Регенеративните терапии се прилагат не само върху лицето, но и върху тялото. Както вече споменах, апаратните процедури са

изключително ефективни в третирането на белези и стрии, както и кожни образувания. Използват се и за успешно таргетиране на мастни депа по тялото, както и за стягане на кожата.

PRP процедурите също са широко приложими. В Skin Line извършваме Signature PRP на скалп, за да регенерираме тъканите на космените фоликули и да подобрим кръвоснабдяването в зоната. Терапията води до по-силен и здрав косъм и засилен растеж. Препоръчва се в третирането на косопад, както и след трансплантация на коса.

В Skin Line извършвам и регенеративни процедури от интимната естетика. P-shot, PRP терапия за пениса, помага да се постигне увеличено либидо, както и по-добра чувствителност и

кръвообръщение в пениса. Препоръчва се и след травма. O-shot е аналогична терапия подходяща за дамите, която е показана срещу проблеми като вагинална сухота, инконтиненция и протриване, често срещани след раждане или менопауза.

ШИЯТА, ДЕКОЛТЕТО И РЪЦЕТЕ СА ЗОНИТЕ, КОИТО ОБИКНОВЕНО ИЗДАВАТ ВЪЗРАСТТА. МОЖЕ ЛИ С РЕГЕНЕРАТИВНИ ТЕРАПИИ ДА СЕ СКРИЯТ БЕЛЕЗИТЕ НА ВРЕМЕТО?

Регенеративните терапии са особено подходящи за тези зони. Апаратните процедури третират пигментации, слънчеви петна и фини линии, а терапиите с автоложна плазма подобряват качеството и хидратацията на кожата. Резултатът е по-младежки вид и по- здрава кожа в зоните.

ТЕЗИ ТЕРАПИИИ МОЖЕ ЛИ ДА СЕ КОМБИНИРАТ С ДРУГИ ЕСТЕТИЧНИ И КОЗМЕТИЧНИ ПРОЦЕДУРИ?

Регенеративните терапии могат да бъдат комбинирани с всички други естетични процедури. С моите пациенти често избираме именно този подход – прилагаме апаратни процедури, PRP и PRF, чиито регенеративен ефект се развива във времето, но работим и с хиалуронови филъри и ботулинов токсин, които бързо постигат

желаните корекции във външния им вид. Така успяваме да подобрим качеството и текстурата на кожата, но и да придадем увереност и самочувствие относно видимите несъвършенства.

КОЛКО ДЪЛГОТРАЕН Е ЕФЕКТЪТ ОТ ТЕЗИ ПРОЦЕДУРИ И КОЛКО ЧЕСТО ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВЯТ, ЗА ДА СЕ ПОДДЪРЖА ЕФЕКТЪТ ОТ ТЯХ?

Апаратните процедури обикновено изискват 2-3 сесии през 3-4 седмици, а ефектът от тях се разгръща във времето. При PRP и PRF

процедурите, препоръчвам курс от 3-4, през 3-5 седмици. Резултатът е видим около месец след първата процедура. Препоръчвам поддържаща сесия през 3-6 месеца, за да се осигури дълготраен ефект. За разлика от другите процедури, които ние предлагаме като ботокс и филъри, то при регенеративните процедури, ефектът зависи от индивидуалните регенеративни запаси, които притежава всеки пациент. Това

е причината и резултатът от процедурите да е пряко свързан с правилната преценка на лекаря.

ДО КОЛКО ДОСТЪПНИ СА ТЕЗИ ПРОЦЕДУРИ?

Регенеративните терапии стават все по-достъпни и широко разпространени на нашия пазар. Препоръчвам на пациентите, които се интересуват от тях, да не се водят само по цена, а да открият специалист, на когото могат да имат доверие.

Tags: No tags

Comments are closed.