Естетика през годината – как и за какво, да се грижим ?

Д-р Петрана Каляшева,
Медицински център “ДЕРМА СОФИЯ”

Д-р Петрана Каляшева завършва медицина 1994 година в Медицинска Академия, София. Януари 1995 година постъпва на работа в Център за кожно-венерологични заболявания в София-град и София-област като лекар-дермато-венеролог и завежда кабинет „Болести предавани по полов път“ в същото лечебно заведение до 2014г. През 2000 година придобива специалност по дерматология и венерология. През 2002 година започва да се занимава и с естетична дерматология. Взимала е участие в много национални и международни дерматологични форуми, участва в редица международни програми за лечение и превенция на полово предавани болести. През 2013 д-р Каляшева участва в основаването на частен медицински център „Дерма София“. Основната цел на медицинското заведение е да осигурява висококвалифицирани медицински услуги в областта на дерматологията, болестите предавани по полов път, естетичната дерматология, лазерните процедури и медицинската козметика.

Какви са основните Ви препоръки за хората с акне?
На първо място не трябва да се чака с възрастта акнето да отмине, каквато митология съществува. Трябва да се потърси лекарска помощ, за да се назначи необходимото лечение и да се коментират правилните грижи за една такава кожа. Тези кожи трябва да бъдат редовно почиствани с подходящи измивни средства и периодично почиствани при добър козметик с цел порите да останат чисти и да не се образуват отворени комедони /черни точки/ и затворени комедони /бели точки/. При тези кожи не трябва да се поставят много мазни и тежки субстанции и да се прекалява със слоевете неподходящ макиаж, защото това допълнително запушва порите, които бързо се пълнят с мазнина и първо се образуват комедоните, а при по-тежките случаи преминават в гнойни пъпки „пустоли“. Всеизвестен факт е, че храната влияе на акнето. От диетата трябва да се изключат прясното мляко и сметаната и не трябва да се прекалява с храни с висок гликемичен индекс, каквито са сладките картофи и бързите захари. Лечението и грижите за тези кожи изисква периодично посещение при дерматолог, който да следи състоянието на кожата и ефектите от лечението и грижите.


Задължителна ли е хидратацията за всеки тип кожа?
Хидратиращите продукти трябва да бъдат съобразени с типа на кожата. Пазарът за козметични продукти предлага богата селекция от продукти за всякакъв тип кожа. Нормалните млади кожи се нуждаят от много леки серуми или хидратиращи продукти. При сухите и по-тънки кожи трябва да се използват по-богато омазняващи субстанции, а хората със свръх мазни кожи, особено в топлите месеци, могат изобщо да не използват такива. Хидратацията на кожата трябва да бъде различна и в различните сезони на годината. Ако през лятото се нуждаем от много лека хидратация, то зимата, поради неблагоприятните метеорологични условия – студ, вятър, мъгла, повишена замърсеност на въздуха, се нуждаем от по-богато омазняващи субстанции.


Какви са мерките срещу получаване на стрии и могат ли да бъдат премахнати?
Стриите представляват разкъсване на еластичните и колагеновите фибри в дермата. Факторите, които водят до образуване на стрии, са на първо място генетична слабост на влакна, които се намират под кожата, разтягане на кожата при бърз растеж при подрастващи индивиди, при такива, които натрупват за кратко време голяма мускулна маса, при бременни жени. Ние дерматолозите винаги препоръчваме при такава генетична обремененост и изброените състояния да се използват богати омазняващи субстанции в дадената област на растеж, така че да се намали силата на натиск в съответната област и да се предпазят влакната от разкъсване. Но опитът ми показва, че на първо място зависи от генетиката на организма. Веднъж образувани, стриите, които в началото са с тъмночервен цвят, а по-старите стават с бял блестящ цвят, много трудно могат да се премахнат. С кремове е почти невъзможно – единствено помагат дълбоки лазерни терапии и дълбоки пилинги в съответната област.


Предлагате ли терапии за косопад?
Да, предлагаме няколко вида терапии за косопад, но основното тук е не да започнем козметична терапия за косопад, а да видим медицинската причина за проблема, защото много често в тези случаи падането на косата е вторичен симптом и докато не намерим първопричината за него, всяка козметична терапия е безсмислена. Трябва да се пуснат богат набор от изследвания, които включват обща кръвна картина, ендокринни изследвания, имунологични изследвания, огнище на хронични инфекции. Чак след като видим пълния набор от изследвания можем да назначим медикаментозна терапия или набор от козметични процедури, като в някои случаи могат да се комбинират за по-добър ефект. Използваме мезотерапии, филъри за коса, както и PRP-терапии.


Много дами имат притеснения за силно изразени назолабиални бръчки. Какво е решението, което може да се предложи?
Основният продукт, който използваме за заличаване на назолабиалните бръчки, е хиалуроновият филър. Дали ще бъде поставен директно в назолабиалната гънка или високо горе в скулата зависи от типа на лицето и типа на кожата. Всеки добре обучен специалист в естетичната медицина трябва много точно да подбере правилния начин, който да доведе до задоволителен естетически резултат.

Имат ли сезонност и възраст бръчките? Кога и как можем да се погрижим за тях?
Факторите, които влияят на остаряването на лицето, са много – от това какъв е начинът на живот, до това какъв е генетичният ни материал. Поради тази причина лицата остаряват индивидуално и е трудно да обособим конкретна възраст, след която да започнем да правим процедури. Това обаче не означава, че трябва да изчакаме белезите на остаряването да се задълбочат, за да предприемем необходимите мерки. Те трябва да започнат при появата на първите видими белези – нито прекалено рано, нито прекалено късно. В зависимост от вида на бръчките, специалистът дерматолог определя индивидуален план на лицето. Това може да включва процедури както с поставяне на хиалуронови филъри за попълване на бръчките или възвръщане на загубените обеми, така и с ботокс за подобряване на динамичните бръчки.


Българката грижи ли се достатъчно за своята красота?
Да, наблюденията ми показват, че не само българските жени, но и българските мъже са изключително суетни. Лошото е, че много хора нямат ясни естетични критерии и поради неправилна преценка на лекаря се стига до нежелани ексцесивни обеми или не добре преценени пропорции на лицето.


Кои са най-честите заблуди и грешни схващания на пациентите ви?
„Големият обем е красота.“ „Трябва да приличам на определена известна личност.“ „Трябва регулярно да извършвам определени процедури.“ Това са погрешни схващания, защото филърите се натрупват във времето, затова и посещенията при естетичния дерматолог трябва да се разреждат. Колкото до ботокса – с регулярното поставяне определени зони могат да загубят динамиката си и да нямат нужда от процедурата. Абсолютно съм за периодичното поставяне на биоревитализиращи продукти като мезотерапия и скинбустер.

Уважаеми пациенти,
Избрах лекарската професия преди много години, защото открих, че моето призвание е да помагам на хората. Вие можете да се обърнете към мен с проблеми и въпроси, свързани с моята квалификация – дерматология, венерология и естетична дерматология. Към всеки един пациент подхождам със загриженост и разбиране. При нужда не се колебайте да се свържете с мен, искрено се надявам да мога да Ви бъда полезна!

Tags: No tags

Comments are closed.