ЕНДОМЕТРИОЗА и безплодие

Тя се появява, когато тъкан, подобна на  лигавицата на матката, се разраства извън  матката. С напредването на заболяването  тези образувания могат да увредят околните  репродуктивни органи и да повлияят на  плодовитостта.

Вид тъкан, наречена ендометриум, покрива вътрешността на матката.  През всеки месец лигавицата се удебелява, а най-дебела е точно преди  овулацията.

При човек с ендометриоза абнормалната тъкан, която се разраства  извън матката, се държи по подобен начин. Тя се удебелява преди  овулацията, а по време на менструацията се подува и кърви на места,  на които не би трябвало. Тази набъбнала тъкан може да блокира  фалопиевите тръби или да се разрасне в яйчниците, което може да  затрудни забременяването.

ПРИЧИНЯВА ЛИ ЕНДОМЕТРИОЗАТА БЕЗПЛОДИЕ?

Макар че ендометриозата не е задължително да причинява безплодие,  тя може да намали фертилитета при много жени. Това не означава, че  жените с ендометриоза не могат да забременеят, а че може да им е по-  трудно да забременеят.

Експертите смятат, че около половината от жените с безплодие имат и  ендометриоза.

Ендометриозата е прогресивно заболяване, което означава, че може  постепенно да се влоши с течение на времето. Тъй като все повече и  повече участъци от ендометриозна тъкан се разрастват в областта на  таза и корема, те могат да блокират репродуктивните органи. Това  затруднява достъпа на сперматозоидите до яйцеклетката.

Освен това тези израстъци могат да увредят репродуктивните органи,  като им попречат да работят правилно.

Ендометриозата може да повлияе на на фертилността и по следните  начини:

-пречи на ембриона да се имплантира -води до образувания по фалопиевите тръби

-влияе на растежа на яйцеклетките

-създава хормонален дисбаланс

-причинява хронично възпаление в таза

ВИДОВЕ ЕНДОМЕТРИОЗА И ПЛОДОВИТОСТ

Съществуват три основни типа ендометриоза: повърхностна  перитонеална, ендометриоми и дълбоко инфилтрираща. Тези  класификации описват мястото, където ендометриозните участъци са  се разраснали в тялото на човека. Жена може да има един или няколко  типа.

Освен това медицинските специалисти разделят ендометриозата на  стадии. Те варират от I до IV, като I стадий е най-малко тежък, а IV  стадий е най-тежък.

Повърхностна перитонеална

Перитонеумът е тънък слой, който покрива корема. Когато жена  има перитонеална лезия, тя може да има израстъци или кисти в  перитонеума.

Лекарите обикновено класифицират повърхностните перитонеални  лезии като ендометриоза в I или II стадий. Въпреки че повърхностната  перитонеална лезия е най-малко тежката форма на ендометриоза, някои  жени може да срещнат трудности при зачеването.

Ендометриоми

Ендометриомите са кисти, които растат на повърхността на яйчниците  или вътре в тях. Те са тъмни, пълни с течност сакове, които лекарите  понякога наричат шоколадови кисти.

Когато жена има ендометриом, той обикновено е ендометриоза в стадий  III или IV. Това означава, че при нея може да започне да се разраства тъкан по фалопиевите тръби и яйчниците.

Ендометриомите могат да окажат значително влияние върху  плодовитостта поради увреждащото им въздействие върху тъканта на  яйчниците. Това може да доведе до проблеми с овулацията.

Дълбоко инфилтрираща

При дълбоко инфилтриращата ендометриоза тъкан, подобна на  ендометриума, се разраства върху органи в близост до матката, като  вагината, пикочния мехур и червата. Това е най-тежката форма на  заболяването.

Лекарите обикновено класифицират дълбоко инфилтриращата  ендометриоза като IV стадий, тъй като човек има израстъци или  лезии, които се простират на 5 мм под перитонеума. В допълнение  към ендометриомите, жена с ендометриоза в IV стадий може да има  обширни разраствания в яйчниците, матката и ректума.

Ако вече е претърпяла предишни операции за отстраняване на кисти,  жената може да е загубила и значителен брой яйцеклетки.

Важно е да се отбележи, че въпреки че на този етап зачеването по  естествен път не е възможно, напълно е възможна ин витро бременност.

ИНДЕКС НА ПЛОДОВИТОСТТА ПРИ ЕНДОМЕТРИОЗА

Ако жена с ендометриоза иска да зачене, лекарят може да оцени  състоянието й, като използва индекса на ендометриозна плодовитост  (EFI).

EFI е 10-точкова скала, която може да покаже на лекаря каква е  вероятността за забременяване без медицинска намеса. Скалата отчита  фактори, сред които:

-възраст

-стадий на ендометриоза

-най-малка функционална оценка (измерва функцията на маточните  тръби и яйчниците)

-продължителност на безплодието

-медицинска история

-предишни бременности

Резултатът може да предскаже вероятността за забременяване и да  помогне на пациентките и лекарите да вземат най-добрите решения за  тяхната плодовитост.

Въпреки че препоръките варират при отделните хора, в проучване от  2021 г. се стига до заключението, че жените с резултат 5 или повече  точки може да са в състояние да заченат по естествен път. Препоръчва  се изчакване за период от 24 месеца преди медицинска намеса.

Авторите твърдят, че тези с резултати 4 или по-ниски трябва да бъдат  насочени за изкуствено репродуктивно лечение по-бързо.

ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА БЕЗПЛОДИЕ ПРИ  ЕНДОМЕТРИОЗА

Няколко варианта за лечение са достъпни за жени с ендометриоза,  които не са забременели след 6-12 месеца опити.

Лечението, което лекарят препоръчва, зависи от стадия и вида на  ендометриозата.

Лечение на стадии I-II

В по-ранните стадии на ендометриозата жената може да успее да  забременее без никаква медицинска помощ. Въпреки това, ако изпитва  затруднения да зачене, лекарят може да извърши лапароскопия. Това

е процедура, при която медицинският специалист вкарва камера през малък разрез в стомаха. Докторът може да я използва, за да прецени колко лезии има пациентката и да ги отстрани хирургически, ако е  необходимо.

Въпреки че лапароскопията се смята за лека операция, тя е свързана с  някои рискове. Ако лекарят отстрани лезиите от яйчника, те могат да  намалят броя на яйцеклетките.

При жени на 35 или повече години може да се препоръчат комбинация  от лекарството кломифен с вътрематочна инсеминация (IUI) вместо  операция. По време на това лечение пациентката приема кломифен  цитрат, за да предизвика овулация. Когато настъпи овулация, лекарят  поставя сперматозоиди в матката с помощта на тънка тръбичка. Ако  това лечение е неуспешно, лекарят може да предложи инжекционни  лекарства за плодовитост или IVF.

Лечение на стадии III-IV

При по-късните стадии на ендометриоза обикновено се  препоръчва IVF.

Това лечение изисква инжектиране на лекарства  за плодовитост, които насърчават растежа

на яйцеклетките. След като жената има  достатъчно яйцеклетки, лекарят

ги събира. След като избере  най-добрите яйцеклетки,  той опложда всяка от

тях със сперматозоиди,  за да създаде ембриони.  След това ембрионите се  имплантират в матката.

НАКРАТКО:

Ендометриозата е състояние, при което ендометриоподобна тъкан  расте извън матката. То може да повлияе на плодовитостта, като  затрудни забременяването.

Жените в ранните етапи на заболяването може да успеят да заченат  без медицинска помощ, но в по-късните етапи вероятно ще се нуждаят  от медикаменти, IUI или IVF.

Tags: No tags

Comments are closed.