ИЗВЪНМАТОЧНА БРЕМЕННОСТ- симптоми, рискове и лечение

Извънматочна бременност се получава, когато ембрионът се установи на  друго място, различно от вътрешната обвивка на матката. Това може да  доведе до животозастрашаващи усложнения.

Най-често извънматочната бременност е свързана със засядане на  ембриона в маточната тръба, но може да се случи и в яйчника или в  коремната кухина.

Без бърза намеса извънматочната бременност може да бъде фатална  за бременната. Фалопиевата тръба, например, може да се спука, което  да доведе до шок и сериозна загуба на кръв. Бързото лечение е от  решаващо значение. То обаче не може да запази ембриона.

Около 1-2% от всички бременности са извънматочни. Този проблем е  причина за 3-4% от смъртните случаи, свързани с бременността.

СИМПТОМИ

Възможно е да няма ранни признаци, че бременността е извънматочна.  Симптомите могат да се проявят още през 4-ата, но и чак през 12-ата  седмица от бременността, макар че са по-чести през 6-9-ата седмица.

Симптомите може да включват: –Болка в корема: Това често се случва в областта на долната част на  таза. –Вагинално кървене: Кръвта може да е по-светла или по-тъмна от  течността при менструация. Тя може да бъде и по-малко вискозна. –Болки в раменете: Това може да означава вътрешно кървене.  Кръвоизливът може да раздразни френетичния нерв, което причинява  болката. –Припадък или колапс: Това е състояние, което изисква спешна  медицинска помощ, защото то може да е резултат от значително  кървене.

УСЛОЖНЕНИЯ

Без бърза диагностика и лечение извънматочната бременност може да  бъде животозастрашаваща за бременната. Лечението не може да спаси  бременността.

Възможните усложнения за бременната включват:

Вътрешно кървене: Това може да доведе до шок и сериозни  последици. Рискът е по-висок, когато лечението се забави. •Увреждане на фалопиевите тръби: Това може да доведе до  трудности при забременяване в бъдеще. Другата фалопиева тръба на  женатао може да функционира достатъчно добре за забременяване.

След отстраняването на едната увредена фалопиева тръба  забременяването остава възможно в бъдеще. Ако са отстранени и двете,  ин витро оплождането остава възможност за жените, които се надяват  да забременеят.

РИСКОВИ ФАКТОРИ

Следните фактори могат да доведат до по-висок риск от извънматочна  бременност: –Предишна извънматочна бременност: Всяка жена, която е имала  извънматочна бременност, има по-висок риск от нова. –Възраст: Колкото по-възрастна е бъдещата родилка, толкова по-висок  е рискът от извънматочна бременност. –Инфекция: Анамнезата за възпаление и инфекция на фалопиевите  тръби, матката или яйчниците може да увеличи риска от  извънматочна бременност. –Инфекции, предавани по полов път: Някои инфекции, предавани  по полов път, като гонорея или хламидия, увеличават риска от  развитие на тазова възпалителна болест. Наличието на това заболяване  може да увеличи риска от извънматочна бременност. –Тютюнопушене: То също може да увеличи риска. –Увредени или неправилно оформени фалопиеви тръби: Промените  в структурата на фалопиевите тръби или неправилната им структура  могат да затруднят преминаването на яйцеклетките през тях. Това  може да увеличи риска от имплантиране на ембрион извън матката. –Предишна операция: Претърпяно раждане с цезарово сечение  или отстраняване на фиброми увеличава риска от извънматочна  бременност.

Възможно е да има извънматочна бременност без нито един от тези  рискови фактори. Всъщност до половината от всички диагностицирани  извънматочни бременности се срещат при жени, при които няма  известни рискови фактори.

ДИАГНОСТИЦИРАНЕ

Диагностицирането на извънматочна бременност може да бъде трудно,  тъй като ранните симптоми могат да наподобяват тези на други  здравословни проблеми.

Лекарят първо оценява  симптомите и прави тест за  бременност. След това поръчва  трансвагинален ултразвук за  потвърждаване на диагнозата.  Това включва използването на  звукови вълни за създаване

на изображения на матката и  околните области.

Ако е твърде рано да се открие  извънматочна бременност, лекарят

може да назначи кръвни изследвания, за да следи състоянието на  пациентката. Това ще продължи, докато не се потвърди или изключи  извънматочната бременност.

ЛЕЧЕНИЕ

Възможностите за лечение зависят от развитието на бременността и  евентуалните усложнения, които може да са се развили.

ХИРУРГИЧНА ИНТЕРВЕНЦИЯ

Хирургът може да извърши лапароскопия, за да отстрани  извънматочната бременност. Тя включва направата на малък разрез  в пъпа или близо до него и поставянето на малка камера и тънък  инструмент.

Ако извънматочната бременност причини разкъсване на маточната  тръба, хирургът ще извърши спешна операция за отстраняване на  увреждането. Ако това не е възможно, ще отстрани тръбата.

ЛЕКАРСТВЕНА ТЕРАПИЯ

Когато медицинският специалист диагностицира извънматочна  бременност в ранен стадий, лечението с медикаменти може да бъде  вариант. То може да включва метотрексат – лекарство, което спира  клетките на ембриона да се делят и растат бързо. Нежеланите ефекти на  метотрексата могат да включват гадене, повръщане, болки в корема и  евентуално рани в устата.

ПРОФИЛАКТИКА

Не е възможно да се предотврати извънматочна бременност, а до 50  процента от тези бременности настъпват при хора без предшестващи  рискови фактори.

Въпреки това жената може да намали риска от тазово възпалително  заболяване, който може да увреди фалопиевите тръби и да увеличи  риска от извънматочна бременност.

Полово предавани инфекции, като например хламидия и гонорея, са  причина за тазово възпалително заболяване. Използването на бариерни  методи за защита по време на сексуален контакт, като презервативи,  може да помогне за предотвратяване на предаването на тези инфекции.  Отказът от тютюнопушене също може да намали риска от извънматочна  бременност.

Всяка жена, която е имала извънматочна бременност, е изложена  на повишен риск от повторна такава. Важно е в тази ситуация тя  да използва надеждна форма на контрол на раждаемостта, докато  не е готова да зачене, особено ако едната фалопиева тръба е била  отстранена.

Важно е да информирате лекарите за минали извънматочни  бременности. Това може да им помогне да открият по-бързо всяка  бъдеща извънматочна бременност.

НАКРАТКО:

Извънматочна бременност настъпва, когато ембрионът се засели  в тъкан извън утробата, често във фалопиевата тръба. Без бързо

лечение това може да доведе до животозастрашаващи усложнения за  бременната. Лечението обаче не може да запази бременността.

Симптомите на извънматочна бременност може да започнат още  в 4-та, но и чак в 12-та седмица. Диагностицирането на проблема  може да включва комбинация от тестове за бременност, оценка на  симптомите и ултразвуково изследване.

Получаването на ранна диагноза може да намали вероятността  от усложнения, включително увреждане на фалопиевите тръби и

вътрешно кървене. Лечението може да включва хирургическа намеса,  но при ранно откриване на извънматочна бременност от лекаря може  да се приложи и лечение на лекарствена основа.

Tags: No tags

Comments are closed.