Как да се забави прогресията на късогледството при детето

Голяма част от хората са късогледи, като броят им през последните години бързо нараства, особено при децата. Експертите не са сигурни защо, но смятат, че това има силна връзка с все по-честото гледане отблизо и прекарването на повече време пред екрана. Центърът за контрол на заболяванията (CDC) изчислява, че децата на възраст 8-10 години прекарват по 6 часа на ден в гледане на електронни устройства, включително телевизори, телефони или таблети и видеоигри.


Веднъж започнало, късогледството прогресира бързо и не може да бъде излекувано. Добрата новина е, че има стъпки, които родителите могат да предприемат, за да забавят прогресирането на късогледството на детето си и да защитят зрението му в бъдеще.


Защо късогледството при децата е повод за безпокойство?
Късогледството не е животозастрашаващо, но това не означава, че родителите трябва да го пренебрегват. Ако не се контролира, то може силно да прогресира и това да доведе до сериозни заболявания, застрашаващи зрението в зряла възраст, включително:
Отлепване на ретината
Катаракта
Глаукома
Кривогледство
Обикновено късогледството започва в детството. Веднъж възникнало, то може да прогресира със скорост от 0,50 диоптъра годишно. (Диоптърът е единицата, с която се измерва силата на предписанията за контактни лещи и очила).


Методи за забавяне на прогресията на късогледството
Очилата са най-предписваното лечение за късогледство. Тези стъкла ще коригират грешката във фокусирането, която причинява състоянието, но няма да забавят прогресирането му. Има обаче начини това да бъде направено. По-долу са изброени някои от терапиите, които са доказали своята ефективност:


Капки с ниска доза атропин: Тези капки обикновено се поставят преди лягане в продължение на 2 или 3 години на деца, които са на възраст между 5 и 18 години. Лекарите не са сигурни как точно действат, но смятат, че те помагат да се спре издължаването на очната ябълка, което причинява късогледство. Някои офталмолози съобщават, че при до 90 % от децата, които използват капките, скоростта на развитие на късогледството се забавя наполовина. Страничните ефекти включват сърбеж и зачервяване около окото.


Ортокератологични контактни лещи: Тези специални контактни лещи се носят през нощта. Те подравняват предната повърхност на окото, или роговицата, за ясно виждане през деня. Ефектът е само временен: Ако се спре носенето на тези лещи, роговицата възвръща първоначалната си форма. Късогледството ще се върне в рамките на няколко дни, но ако лещите са били носени достатъчно дълго, то няма да е толкова силно. Ортокератологичните лещите са по-трудни за поставяне от обикновените. Съществува и по-голяма вероятност от инфекция и ще трябва по-често да се посещава очен лекар за прегледи.


Контактни лещи с периферно разфокусиране: Децата на възраст от 6 до 12 години могат да имат полза от този специален вид мултифокални контактни лещи. Те имат различни зони на фокус, за да изострят зрението надалеч, докато разфокусират периферното (страничното) зрение. Това помага за забавяне на късогледството. Тези лещи не действат при всички деца, но изглежда, че особено помагат на малчугани, чиито родители също имат късогледство, което се влошава. Както при всички контактни лещи, винаги съществува риск от инфекция на роговицата.


Зрителна терапия: Това е програма от упражнения, разработена за деца. При нея се използват помощни средства като филтри, призми и компютърни игри, за да се помогне на очите и мозъка им да работят по-добре заедно. Тя може да тренира очите да настройват по-добре фокуса между близки и далечни обекти, което да помогне за забавяне на напредването на късогледството. Зрителната терапия може да допринесе за облекчаване на умората на очите и главоболието, които често съпътстват късогледството, и да улесни зрителни задачи като четенето.


Как очният лекар проследява напредването на късогледството?
Грижата за зрението на детето трябва да започне отрано. Експертите препоръчват първият очен преглед да се проведе на около 6-месечна възраст и да се направят последващи прегледи, когато то стане на 2-3 години и точно преди да започне училище. Дори да е направен преглед на зрението при педиатъра или в училище, трябва да се посети детски офталмолог за обстоен преглед, за да се провери за всички проблеми, които могат да засегнат децата.


Ако специалистът диагностицира късогледство, той ще проследява напредъка му с редовни прегледи. За тази цел ще проверява промяната в рефракцията на очите при всяко посещение. Рефракцията измерва силата на стъклата или контактните лещи, необходими за ясно зрение.


Освен това лекарят ще прегледа осевата дължина на очите. Колкото по-голяма е аксиалната дължина, толкова по-миопично е окото. Офталмологът ще използва тези измервания, за да установи дали терапиите действат или е необходима корекция.
Съвети, свързани с начина на живот, за забавяне на прогресията на късогледството
Родителите могат да помогнат на децата си да намалят прогресирането на късогледството, като насърчават следните практически решения:
Играйте навън на естествена светлина. Изследванията показват, че децата, които прекарват повече от 90 минути навън на ден, забавят прогресирането на късогледството. Очите могат да си отдъхнат, когато те наблюдават неща на по-далечно разстояние.


Използвайте добро осветление. Работата при добро осветление може да намали умората на очите.


Ограничете времето пред екрана. Добре е детето да почива от дигиталните устройства, за да се забави развитието на късогледството. Родителите могат да подпомогнат този процес, като направят следното:
Проследяват колко време детето им прекарва пред цифрови устройства, за да намалят броя на часовете пред телефона, компютъра или таблета.
Създадат „зона без телефони“ в къщата, например на масата за вечеря или по време на семейното гледане на телевизия.


Поставят разумни очаквания. Вместо веднага да съкратят наполовина времето, прекарано пред екрана, е добре да работят с децата, за да определят заедно ясни цели за намаляването му с течение на времето.
Правят нещо заедно с децата. Препоръчително е всеки ден да се прекарва известно време в разговори или забавни занимания с тях, като изрично се изисква това време да е „без устройства“. Това е добър начин за постигане на целта да се прекарва повече време навън.


Добре е родителите да научат децата да използват правилото 20-20-20. Американската академия по офталмология препоръчва да се спазва просто правило за намаляване на умората на очите: На всеки 20 минути погледът да се фокусира върху обект, който е на разстояние поне 20 метра, за поне 20 секунди.
Знаете ли, че…?


Късогледството обикновено спира да прогресира в края на тийнейджърските години или в началото на 20-те години. Това прави детството критично време за забавяне на прогресията му.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Comments are closed.