Как западният начин на хранене влияе върху дивертикулита

Признаването на жизненоважната връзка между здравето на дебелото черво и храненето никога не е било по-важно, като се има предвид ескалиращото разпространение на колоректалните заболявания в западните общества. Според д-р Синди Кин, колоректален хирург в Станфорд, много от тези заболявания са предотвратими и са свързани с начина на хранене, който развиваме в началото на живота си.


„Много хора в САЩ още от детството се хранят с продукти с ниско съдържание на фибри и с високо съдържание на провокиращи възпаления вещества, което води до дисбиоза на микробиома, както и до действителни структурни промени в стомашно-чревния тракт“, казва д-р Кин. „С течение на времето това причинява многобройни колоректални заболявания, някои от които са необратими и изискват операция“, допълва тя.


Едно от специфичните състояния, чието разпространение значително се е увеличило през последните 50 години, е дивертикулозата, която се характеризира с образуването на необратими джобчета в дебелото черво. Това състояние засяга приблизително един на всеки трима души на възраст 50-59 години и почти всички над 90-годишна възраст в САЩ.


Дивертикулозата сама по себе си не предизвиква симптоми и повечето пациенти научават за тях едва когато им бъде направена колоноскопия. Въпреки това всеки, който има тези дивертикулни джобчета, е изложен на риск от развитие на дивертикулит – болезнено заболяване, предизвикано от перфорации в един или повече дивертикули. В зависимост от размера на перфорацията дивертикулитът може да бъде с различна тежест – от лека до тежка и животозастрашаваща. Малка перфорация с размер на глава на карфица, която се самозапечатва бързо, може да причини малка болка и възпаление. Те могат да се лекуват с перорални антибиотици. От друга страна, по-голяма перфорация, която пропуска въздух и изпражнения в околната коремна кухина, може да разболее някого до такава степен, че да се наложи спешна операция.


„Три до пет милиона души годишно в САЩ се лекуват от дивертикулит. Една част от тези хора се нуждаят от операция, което прави дивертикулита една от най-честите причини за операция на дебелото черво“, отбелязва д-р Кин.
Нарастващото разпространение на дивертикулита в САЩ
Дивертикулозата става известен проблем в САЩ в началото на 1900 г., което съвпада с големите технологични постижения, като торове, консерванти и фабрично земеделие. Тези постижения предизвикват значителни промени в американския хранителен режим. Редовната консумация на пълноценни храни с високо съдържание на фибри и пресни фермерски продукти е заменена с преработени храни, лишени от основни хранителни вещества. Хранителните режими също така стават все по-наситени с месо, мазнини и захари, като заместват плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни. Тъй като храненето следва тази тенденция и става все „по-западно“, случаите на дивертикулит значително се увеличават.


Това специфично за САЩ увеличение на броя на дивертикулитите е в рязък контраст с почти незначителната честота, установена в региони по света, където храненето е богато на фибри. В азиатските страни, където начинът на хранене все повече се влияе от западната култура, през последните 30 години се наблюдава нарастване на честотата на дивертикулита. „Дивертикулитът е почти изцяло заболяване на нашата западна диета, бедна на фибри и богата на ултрапреработени храни и наситени мазнини“, казва д-р Кин.


Какво да се консумира (и какво да не се консумира), за да се намали рискът от дивертикулит?
Фибри
Хранителните влакна, намиращи се под различни форми в зеленчуците, бобовите растения и пълнозърнестите храни, играят решаваща роля за поддържането на меки и лесно отделящи се изпражнения. Обратно, хранителните режими, в които липсват фибри, често водят до твърди изпражнения с по-малък размер и запек, което принуждава дебелото черво да работи допълнително, за да ги премести.

Дългогодишното поддържане на високо налягане в дебелото черво се смята за основна причина за дивертикулоза – наличие на джобчета в стената на дебелото черво. Тези джобчета или дивертикули се образуват, когато дебелото черво се притиска толкова силно, че изтласква част от собствената си стена. Дивертикулите са по-слаби от останалата част от стената на дебелото черво и са по-склонни към кървене и перфорации. Изследванията последователно показват, че хранителните режими, богати на фибри, са силно свързани с намален риск от развитие на дивертикулна болест.
В продължение на много години беше широко разпространена препоръката за хората с дивертикуларна болест да избягват ядки, семена и пуканки поради предполагаемия риск тези храни да попаднат в дивертикуларните отвори. Изследванията обаче показват, че това не е така и че консумацията на тези храни всъщност може да намали риска от развитие на дивертикуларна болест поради съдържанието на фибри в тях. „През всичките ми години, в които оперирам дивертикулити, никога не съм виждала парченца от пуканки или слънчогледови семки да излизат от дивертикула и да причиняват перфорация, но пациентите продължават да избягват тези богати на фибри храни поради този устойчив мит за храненето“, казва д-р Кин.


Дневеният прием на фибри, който тя препоръчва, е 30-35 грама за жените и 35-40 грама за мъжете. Въпреки че има многобройни добавки с фибри, които помагат за постигането на тази дневна цел, д-р Кин съветва да се набавят фибри от хранителни източници. Причината е, че продуктите, които естествено съдържат фибри, предлагат множество предимства, които се простират отвъд здравето на храносмилателната система, като например понижаване на холестерола и регулиране на теглото, за да се намали рискът от сърдечни заболявания, инсулт, диабет и други хронични заболявания.


„Ако организмът ви не е свикнал с храна с високо съдържание на фибри, постепенно добавяйте фибри в ежедневните си хранения, за да позволите на тялото си да се адаптира в продължение на няколко седмици“, предупреждава д-р Кин. „При повечето хора газообразуването, което може да се появи при прием на повече фибри, ще се подобри доста бързо, така че не се отказвайте! Малко газове в началото за сметка на цял живот здраве на дебелото черво е малка цена, която трябва да се плати“, подчертава тя.


Преработени храни
В преработените храни често липсват основните диетични фибри, които естествено се съдържат в пълноценните непреработени продукти. Освен това прекомерната консумация на рафинирани захари и наситени мазнини в преработените храни се свързва с редица неблагоприятни последици за здравето, включително промени в състава на чревната микрофлора и повишен риск от възпаления в стомашно-чревния тракт. Тези фактори могат допълнително да засилят риска от развитие на дивертикуларна болест.


Червени меса
Хранителните режими с високо съдържание на червено месо са свързани с дивертикулит, като мащабно проучване установява, че рискът се увеличава с 18% за всяка допълнителна порция преработено червено месо. Тази храна се свързва с възпаление на няколко вътрешни органа, а прекомерната ѝ консумация с течение на времето има многобройни последици за здравето, включително влошаване на състоянието на дебелото черво.


За да се предотвратят дивертикулитът и няколко други заболявания на дебелото черво, д-р Кин горещо препоръчва „възприемането на пълноценна растителна диета заради изключителната комбинация от високо съдържание на фибри и богати на хранителни вещества антиоксидантни свойства“.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Comments are closed.