Мащабно проучване представя потенциалния механизъм за това как кафето
помага за намаляване на риска от диабет тип 2.
Проучването предполага, че противовъзпалителните свойства на кафето
могат до голяма степен да са причината за неговия благоприятен ефект.
Кафето изглежда понижава провъзпалителните биомаркери, докато увеличава
противовъзпалителните.
Консумацията на кафе е свързана с по-нисък риск от диабет тип 2.
Връзката е добре установена, казват специалистите, но механизмът остава
неясен. Ефекта е най-силен при пиещите смляно кафе – филтрирано или еспресо – и
хората, които не пушат или никога не са пушили.
Авторите на изследването анализират голям набор от данни от участници в
две проучвания, базирани на населението от Biobank на Обединеното
кралство и Ротердамско проучване на Холандия.
Първото UK Biobank включва 502 536 лица от Англия, Шотландия и Уелс,
които са започнали да участват в проучването между април 2006 г. и
декември 2010 г. Те са били на възраст от 37 до 73 години.
Проучването в Ротердам, което започва през 1990 г., продължава, като в
момента включва 14 929 лица.
И в двата случая изследователите наблюдават промени в нивата на
биомаркери, свързани с възпалението и с диабет тип 2.
Сред участниците в проучването добавянето само на една чаша кафе към
дневния им прием води до 4% по-нисък риск от диабет тип 2 и инсулинова
резистентност, вероятно поради понижаване на възпалението, според
авторите на изследването.
Как кафето влияе върху възпалението
Водещият автор д-р Каролина Очоа-Розалес, постдокторант по хранене и
генетична епидемиология в Медицинския център на университета Еразъм
Ротердам, в Холандия, казава че „диабетът тип 2 отчасти се счита за
възпалително заболяване и се приема, че по-високите концентрации на
провъзпалителни маркери в плазмата представляват рисков фактор за диабет
тип 2.“
Проучването установи, че пиенето на кафе повишава нивата на
противовъзпалителния адипокин хормон адипонектин, както и цитокин
интерлевкин-13 или IL-13. В същото време консумацията на кафе намалява
нивата на C-реактивен протеин (CRP) и лептин, които поддържат
възпалението. „CRP е маркер за възпаление, който отразява вътреклетъчното увреждане“,
обяснява ендокринологът д-р Ана Мария Каузел, която не участва в
проучването.
Авторите на изследването установяват, че кафето влияе най-силно на CRP
при хора, които пият повече от 4 чаши кафе на ден.
Но агенцията по храните и лекарствата (FDA) съветва възрастните да пият
не повече от 400 милилитра (ml) кофеин на ден или 4–5 чаши кафе.
Защо възпалението има значение при диабет.
Д-р Амато предупреждава, че проучване като това не може да установи
причинно-следствената връзка със сигурност. Въпреки това, отбелязва тя,
„най-вероятно връзката между консумацията на кафе и намаления риск от
диабет тип 2 да се дължи на намалената инсулинова резистентност, един от
физиопатологичните механизми, лежащи в основата на развитието на диабет
тип 2.“
При хора с диабет тип 2 инсулинът, произведен от панкреаса, не може да
контролира нивата на кръвната захар. Такава инсулинова резистентност
позволява на тези нива да се повишат опасно извън контрол.
„Инсулиновата резистентност до голяма степен се определя от субклинично
възпаление, което очевидно се подобрява от консумацията на кафе“, казва
д-р Амато.
„Адипокинът , секретиран от адипоцитите, прави пациентите
по-чувствителни към инсулин в допълнение към това, че има
противовъзпалителни ефекти“, добавя д-р Каузел.
Става ясно, че съдаржащите се полифеноли в кафето подобряват
инсулиновата резистентност и намаляват системното възпаление. За тези,
които не обичат и не могат да пият кафе по една или друга причина, но се
интересуват от превенция срещу възпаленито и диабет тип 2, д-р
Очоа-Розалес предлага да изберат диета, която е богата на полифеноли,
извлечени от плодове и зеленчуци.
Пушачите не получават същите ползи от кафето
Изследователите установяват, че полезният ефект на кафето намалява при
хората, които в момента пушат.
Първоначално изследователите считат пушенето за объркващ фактор в техния
анализ, каза д-р Очоа-Розалес, „тъй като има връзка между тютюнопушенето
и по-високата консумация на кафе – пиещите много кафе често са пушачи.“
Независимо от това, когато сравняват ефекта от консумацията на кафе
срещу риска от диабет сред пушачи, непушачи и хора, които никога не са
пушили, те откриват, че полезната връзка на кафето с по-нисък
С-реактивен протеин и риск от диабет тип 2 е ефект, присъстващ само сред
бивши пушачи и тези, които никога не са пушили.
Лечение и превенция на диабет тип 2
Въпреки че само простото пиене на повече кафе е малко вероятно да
предотврати диабет тип 2, „всичко, което понижава тези маркери на
възпаление, може да се включи като ежедневна рутина и тъй като повечето
хора консумират кафе, е добре да се знаят тези факти“, казват
специалистите.
В резултат на голям брой доказателства, предполагащи системно
възпаление в развитието на диабет тип 2, казва д-р Розалес, вече има
засилен интерес към лечения, насочени към възпалителните биомаркери.
Признавайки това, д-р Амато казва, че биомаркерите, измерени в
проучването, също могат да бъдат „обещаващи цели“ за терапевтично
справяне с диабет тип 2:. „Друга вълнуваща възможност е да изследваме
как точно биоактивните вещества в кафето действат, за да разкрият нови
пътища и цели, които могат да бъдат адресирани за лечение или
предотвратяване на болестта.“
Д-р Каузел предупреждава, че каквито и нови лекарствени цели да бъдат
разкрити в проучвания като това, „ако хората не започнат да мислят за
по-здравословни навици, ще бъде невъзможно да се предотврати болестта“.
„Основният фактор за превенция на диабета е здравословното хранене“,
подчертава д-р Каузел.
Източник: https://www.medicalnewstoday.com/articles/
Пълна информация за проучването:
https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(23)00066-3/fulltext#%20