Мария Илиева- ПРОФИЛАКТИКАТА Е НАЙ-РАЗУМНОТО РЕШЕНИЕ.

снимка: Костадин Кръстев- Коко

Мария, как се промени ежедневието Ви след раждането на Александър? На какво Ви научи той?

С появата си този сладък малък човек коренно промени живота ми и категорично се настани на челно място сред приоритетите ми. Станах по-отговорна и дисциплинирана. Научи ме на много и всеки ден продължавам да уча с него как да преоткривам света по най-чистия начин. Благодарна съм, че имам такова прекрасно дете!
Синът Ви е вече почти на 3 годинки.

Каква беше Вашата бременност, какви спомени пазите от този период?
Бременността ми мина леко и приятно, работех активно до последния месец и нямах търпение да се срещна с Александър и да го прегърна. Спомням си, че с голям интерес четях материали за развитието на плода по гестационни седмици и очаквах трепетно всяка следваща!
В днешно време много от жените си правят профилактични изследвания, преди да забременеят, за да са сигурни, че ще имат безпроблемна бременност.

Вие доверихте ли се на някакви препоръки, преди да предприемете тази голяма крачка?
Бременността ми беше планирана и в този смисъл бях добре подготвена за нея – както психически, така и физически. Моята любима Д-р Мажена Панова е сред най-близките ми приятели и от години се грижи за женското ми здраве. Тя е завеждащ отделение в Първа АГ Света София, където на бял свят се появи и синът ми.


Пренаталната диагностика все повече навлиза в ежедневието на бременната българка. Какво е Вашето мнение за този високодиагностичен метод за ранно изследване за вродени проблеми при плода?
Съвременните технологии и научен напредък ни дават свободата да достигаме до ценна информация в ранен етап на бременността. Аз лично избрах да направя кръвен тест за ранна диагностика на най-разпространените тризомии (Синдром на Даун, Едуардс и Патау), а д-р Панова се грижеше с много внимание и професионализъм за феталната морфология.

снимка: Костадин Кръстев-Коко


Какво включва Вашата здравна профилактика? Какви изследванията, тестове или процедури правите в рамките на година? Спазвате ли някакъв здравен календар?
Профилактиката е най-разумното решение за добро здраве. Два пъти годишно си правя пълни медицински изследвания, посещавам редовно денталната клиника на Д-р Ваня Цекова.
Какви грижи полагате специално по отношение на женското здраве?
Обичайните – два пъти годишно си правя профилактични гинекологични прегледи, а веднъж годишно се срещам и с моя мамолог Д-р Евгени Василев.


ЛИЦЕ В КАМПАНИЯ за РАК НА ГЪРДАТА
Вие сте лице в кампанията „Рак на гърдата“ на „AVON“. Запозната ли сте сте с възможностите за ранна превенция и профилактика на това заболяване? Каква е Вашата профилактика в това отношение?
Подкрепям кампанията на AVON срещу рака на гърдата от години, защото това е една от най-смислените каузи с ясни и видими резултати. Щастлива съм, че благодарение на общите ни усилия във времето постигнахме една от най-важните цели, подпомагащи борбата с болестта – информираността на хората. С част от събраните средства от няколко кампании бе закупен мобилен мамограф, който пътува из цяла България. Изключително важно е да се знае, че ракът на гърдата е лечим, когато е открит навреме, точно затова редовните профилактични прегледи са от ключово значение.

снимка: Костадин Кръстев- Коко

Актуалната тема в момента е наложената ни изолация и ограниченията, които претърпява целият свят. Как се отрази на Вас и вашето семейство всичко това?
В началото ми стана приятно, че ще имам време за почивка, концентрация, творчество, че ще мога да прекарвам времето си със сина ми, но признавам, че в един момент изолацията ми дойде в повече. Човекът е социално същество и е заложено в природата му да бъде част от общество. Още повече, аз като артист имам нужда от изявите си пред хора, черпя енергия и вдъхновение от срещите си с публиката. Гледам на това, което ни се случва, като на едно изпитание, стискам зъби и вярвам, че скоро нещата ще започнат да се завръщат към нормалното. От това зависи не само физическото, но и психическото ни оцеляване.

Как успявате да реализирате новите си проекти в условията на тази пандемия?
Определено по-трудно. Всички ние, хората на изкуството, се сблъскахме с „новото нормално” и търсим нови начини да се напаснем към него и да успяваме да се реализираме. Проект, който вече започнах, е написването на нова авторска песен. Реализирам го с подкрепата на Министерство на културата и Национален фонд „Култура”. Както вече споменах, общуването с публиката ми липсва и начина, по който мога да го правя безопасно, е онлайн. Избрах да направя последователите ми част от написването на новия ми сингъл, като ще ги държа в течение на целия процес и ще искам тяхното мнение по време на различните етапи от развитието на песента. Затова призовавам всички да последват официалните ми профили в Instagram – @maria_ilieva_official и Facebook – @mariailievaofficial, обещавам, че ще бъде интересно! 🙂


Липсва ли Ви формулата на група „Кафе“ или се чувствате по-добре като солов изпълнител?
Преди години взех решение да бъда солов изпълнител и съм щастлива с този избор. Разбира се, музиката се случва най-добре и истински, когато имаш музиканти зад гърба си. Затова сценичните ми изяви са с група. На турнето ми „Всичко – най-доброто от Мария Илиева” през 2019 г. бендът ми беше от 8 музиканти – поканих някои от най-ярките имена на българската сцена и музиката, която звучеше в Античния театър в Пловдив, Летните театри на Варна и Бургас и Зала 1 на НДК, беше изцяло изсвирена на живо. Това е най-прекрасното преживяване за един артист – дава свобода и енергия.


Виждали сме Ви и в много телевизионни продукции! Какво е усещането да си на снимачната площадка и предвиждате ли нови проекти в кино продукции?
Нямам претенции в тази посока, но актьорството ми доставя една много приятна тръпка и вълнение. Благодаря за доверието на всички продуценти и режисьори, с които съм работила, както и на актьорите и екипите зад кадър, които винаги са се отнасяли с много внимание към мен, напътствали са ме и са ми позволявали да „си открадна” по нещо. Най-новият проект, в който се снимах, е сериал – копродукция между Мирамар филм и БНТ с режисьор Илиян Джевелеков. Казва се „Порталът” и действието в него се развива паралелно между 2019 и 1979 г. Моята роля е на Йорданка Христова през 1979 г. Снимките минаха страхотно, нямам търпение да видя готовия продукт през 2021 г.!


Хипократ е казал : „Отстранете причината, тогава ще премине и болестта.“ Вие какво мислите по този въпрос и какво ще пожелаете на читателите ни ?
Пожелавам здраве на първо място. То е най-важното и всички трябва да полагаме усилия да пазим себе си и околните. Пожелавам също да не губим себе си, нито нуждата от изкуство и общуване, култура и естетика, защото чисто физическото оцеляване не е никак достатъчно.

снимка: Костадин Кръстев- Коко
Tags: No tags

Comments are closed.