МИСИЯ ЖЕНСКО ЗДРАВЕ

КАКВО ТРЯБВА  ДА ЗНАЕТЕ ЗА ТРАНСВАГИНАЛНИЯ  УЛТРАЗВУК?

•При ултразвуковото изследване се използват високочестотни звукови вълни,  за да се получат подробни изображения на вътрешните органи.

•За разлика от рентгеновите лъчи, ултразвуковото изследване не включва  радиация, което означава, че няма известни странични ефекти и е безопасно.

ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА ТРАНСВАГИНАЛНИЯТ УЛТРАЗВУК?

Лекарят използва ултразвук, за да създаде изображения на  вътрешността на тялото. Високочестотните звукови вълни се отразяват  от вътрешните органи и образуват тези изображения.

Съществуват два начина за извършване на ултразвук – абдоминален и  трансвагинален.

Трансвагиналният ултразвук е вътрешно сканиране на женските  репродуктивни органи. При него във влагалището се вкарва малка  ултразвукова сонда, наречена трансдюсер, за да се получат много  подробни изображения на органите в областта на таза.

Може да се наложи да се използва трансвагинален ултразвук за  изследване на: -вагината -шийката на матката -матката -фалопиевите тръби -яйчниците -пикочния мехур

С трансвагинален ултразвук може да се провери: -формата, позицията и размера на яйчниците и матката -дебелината и дължината на шийката на матката -кръвотока през органите в таза -формата на пикочния мехур и евентуални промени -дебелината и наличието на течности в близост до пикочния мехур или в:

•маточните тръби •миометриума – мускулната тъкан на матката •ендометриума

Лекарите може да назначат трансвагинален ултразвук по различни  причини. Например, може да се наложи да се установи причината за: -тазова болка -необяснимо вагинално кървене -безплодие -необичайни резултати от тазово или коремно изследване

Тези изображения могат също така да помогнат за диагностициране на: -доброкачествени образувания като фиброиди, кисти и образувания -тазово възпалително заболяване -ендометриоза -кървене след менопауза

Освен това може да се провери за наличието на вътрематочна  контрацептивна система.

Лекарите може да поискат трансвагинален ултразвук по време на  бременност, тъй като той може да помогне: -да се провери сърдечния ритъм на плода -да се потвърди датата на раждането -да се оцени състоянието на плацентата -да се провери за извънматочна бременност -да се наблюдава бременност с по-висок риск от спонтанен аборт.

БОЛЕЗНЕНО ЛИ Е?

Трансвагиналният ултразвук обикновено не е болезнен, но поставянето  на сондата може да е неприятно.

Здравният специалист, който извършва сканирането, първо покрива  сондата с обвивка и смазващ гел, преди да я въведе бавно във  влагалището на дълбочина около 5-8 см. На този етап може да има лек  натиск или дискомфорт.

Трансвагиналният ултразвук няма последици и след него човек може да  се върне към обичайните си дейности.

ТРАНСВАГИНАЛЕН VS. ТАЗОВ УЛТРАЗВУК

Ултразвукът на таза е неинвазивно изследване, което създава  изображения на вътрешните репродуктивни органи, за да помогне на  специалистите да диагностицират определени състояния.

Лекарите може да използват термина „тазов ултразвук“, за да опишат  както трансвагинален, така и трансабдоминален ултразвук. По време  на трансабдоминалния ултразвук лицето, което извършва изследването,  използва сондата извън корема.

Друго наименование на трансабдоминалния ултразвук е външен  тазов ултразвук. Пациентът лежи по гръб на масата за изследване и  медицинският специалист нанася гел върху долната част на корема.  След това премества сондата над тази област.

Пациентът може да почувства лек натиск върху корема си, но  сканирането не е болезнено. Сондата използва звукови вълни, за да  формира изображение на вътрешните органи и структури в областта на  таза.

За сравнение, трансвагиналният ултразвук може да осигури по-близки  изображения на вътрешните органи, отколкото външния ултразвук на  таза.

КАК ДА СЕ ПОДГОТВИТЕ ЗА ТРАНСВАГИНАЛЕН УЛТРАЗВУК?

Трансвагиналният ултразвук е безболезнено изследване, което изисква  много малко подготовка. Човек може да се храни и пие нормално преди  прегледа. Пикочният мехур трябва да бъде изпразнен непосредствено  преди сканирането.

ПО ВРЕМЕ НА СКАНИРАНЕТО

Трансдюсерът произвежда звукови вълни, които се отразяват от  вътрешните органи и предават информация.

Изображенията се показват веднага на екрана, което дава възможност  на пациента и на медицинския специалист да наблюдават сканирането  в реално време.

Целият процес може да продължи 15-30 минути.

РИСКОВЕ И СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ

За разлика от традиционната рентгенова снимка, при трансвагиналния  ултразвук не се използва радиация. В резултат на това той е напълно  безопасен – не са известни никакви рискове.

Безопасно е да се извършва трансвагинален ултразвук и по време на  бременност – няма риск за плода.

По време на поставянето на трансдюсера може да има известен  натиск и минимален дискомфорт. Това усещане трябва да изчезне след  сканирането.

Важно е веднага да уведомите ехографиста или лекаря, ако нещо се  чувства особено неприятно.

МОЖЕ ЛИ ДА ПРИЧИНИ ЗАГУБА НА БРЕМЕННОСТ?

Както потвърждава Асоциацията за спонтанен аборт, няма  доказателства, че трансвагиналният ултразвук може да увреди плода  или да причини загуба на бременност.

Ако се забележи кървене след трансвагинален ултразвук, това може да  се дължи на това, че кръвта се е събрала по-високо във влагалището и  трансдюсерът може да я е изместил.

Трансвагинален ултразвук може да се прави през първите 11-12  седмици от бременността. След 11-12-та седмица по-често се прави  трансабдоминален ултразвук. В някои случаи обаче лекарите все  още могат да поискат трансвагинален ултразвук, който е по-точно и  подробно сканиране.

Трансвагиналният ултразвук е безопасен до момента, в който на  бременната й изтекат водите.

ИНТЕРПРЕТИРАНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ

Резултатите от ултразвуковото изследване са готови веднага, ако  то се прави от лекар. Ако сканирането се извършва от ехографист,  той изпраща изображенията на рентгенолог за анализ. След това

рентгенологът изпраща писмен доклад за резултатите на лекуващия  лекар.

Така или иначе, важно е резултатите да се обсъдят с лекар, който може  да предостави повече информация.

НАКРАТКО:

Трансвагиналният ултразвук е безопасно изследване, без известни  рискове. Хората може да изпитат лек дискомфорт по време на него,  но той трябва да изчезне след това.

Ултразвукът може да отнеме 15-30 минути, а резултатите могат да  бъдат получени веднага или до няколко дни, в зависимост от това  дали по време на сканирането е присъствал лекар.

Ако човек изпитва силен дискомфорт по време на ултразвуковото  изследване, лекарят или ехографът може да извърши вместо това  трансабдоминално ултразвуково изследване. При този вид не се  налага вкарване на сканиращия инструмент във влагалището.

Tags: No tags

Comments are closed.