Изследователи изследват ефектите от консумацията на ядки върху паметта и
здравето на мозъка.
Те откриват, че консумацията на 60 грама смесени ядки на ден увеличава
вербалната памет и притока на кръв в мозъка.
Необходими са обаче допълнителни проучвания за потвърждаване на
резултатите.
Около 19% от възрастни на възраст над 50 години живеят с когнитивни
увреждания, вариращи от леки дефицити до болестта на Алцхаймер.
Проучванията показват, че фактори, като диетата, могат да защитят
здравето на мозъка и да намалят риска от когнитивен спад. Диети като
средиземноморската диета и диетичните подходи за спиране на хипертонията
(DASH) са свързани с по-бавни темпове на когнитивен спад и намален риск
от деменция.
Ядките са общи и за двете диети. Ядките съдържат хранителни вещества,
включително ненаситени мастни киселини, протеини и полифеноли, които са
от полза за когнитивните способности.
Учени изследват ефектите от ежедневната консумация на ядки върху
когнитивните умения и здравето на мозъка. Те откриват, че ежедневната
консумация на ядки благоприятства притока на кръв в мозъка и вербалната
памет при възрастни хора.
Проучването е публикувано в Clinical Nutrition и е финансирано от
Международния съвет за ядки и сушени плодове (INC).
За него изследователите са подбрали 28 здрави индивида на средна възраст
65 години и среден индекс на телесна маса (ИТМ) 27,9. ИТМ между 25 и
29,9 се счита за наднормено тегло.
Участниците са разделени в две групи и им е назначен един от двата
диетични плана за 16 седмици. Едната група консумирала 60 грама орехи,
шамфъстък, кашу и лешници на ден, докато другата група не консумирала
никакви ядки.
В края на всяка седмица изследователите отчитат следните показатели на
участниците:
мозъчна съдова функция
ендотелна функция — ключова за съсирването на кръвта и преминаването на
течности и електролити от кръвта в тъканите
артериална скованост
микроваскулатура на ретината
когнитивно представяне
В края на проучването те отчитат, че ежедневната консумация на ядки
увеличава притока на кръв в различни области на мозъка, включително
левия фронтален лоб, двустранния префронтален кортекс и фронталния лоб.
Те също така установяват, че консумацията на ядки подобрява периферната
ендотелна функция, намалява артериалната скованост и подобрява
микроваскулатурата на ретината.
Освен това участниците, които консумирали ядки са успели да запомнят 16%
повече думи в задача за вербална памет.
Консумацията на ядки обаче не води до разлики в други области,
включително изпълнителната функция, стреса и качеството на живот.
Дани Фелбер, интегративен диетолог за здравето на мозъка и собственик на
Focused Nutrition and Wellness, който не участва в проучването казва:
„Нашите мозъци са особено податливи на оксидативен стрес, който уврежда
мозъчните ни клетки с течение на времето, което води до влошаване на
паметта и когнитивните функции. Когнитивният спад е нормална част от
процеса на стареене, по-бавните темпове на когнитивния спад са свързани
с по-висок прием на антиоксиданти, които са жизненоважни за намаляване
на оксидативния стрес. Ядките, особено орехите, имат значителни нива на
антиоксиданти, дори по-високи от боровинките, които са известни с
високите си нива на антиоксиданти.“
Д-р Дана Хунес старши клиничен диетолог в Медицинския център на UCLA и
асистент в Училището по обществено здраве на UCLA в Лос Анджелис, която
не участва в проучването казва, че кратката продължителност на
изследването означава, че дългосрочните ефекти от консумацията на ядки
върху паметта и когнитивното здраве остават неизвестни, но въпреки това
ядките могат да бъдат полезно допълнение към диетата на тези, които
искат да подобрят паметта си.
Редактор: Йорданка Йовчева
Източник : https://www.medicalnewstoday.com/