Може ли яденето на повече ядки да помогне за подобряване на паметта?

Снимки: shutterstock

Изследователи изследват ефектите от консумацията на ядки върху паметта и 
здравето на мозъка.


Те откриват, че консумацията на 60 грама смесени ядки на ден увеличава 
вербалната памет и притока на кръв в мозъка.
Необходими са обаче допълнителни проучвания за потвърждаване на 
резултатите.


Около 19% от възрастни на възраст над 50 години живеят с когнитивни 
увреждания, вариращи от леки дефицити до болестта на Алцхаймер.
Проучванията показват, че фактори,  като диетата, могат да защитят 
здравето на мозъка и да намалят риска от когнитивен спад. Диети като 
средиземноморската диета и диетичните подходи за спиране на хипертонията 
(DASH) са свързани с по-бавни темпове на когнитивен спад и намален риск 
от деменция.


Ядките са общи и за двете диети. Ядките съдържат хранителни вещества, 
включително ненаситени мастни киселини, протеини и полифеноли, които са 
от полза за когнитивните способности.


Учени изследват ефектите от ежедневната консумация на ядки върху 
когнитивните умения и здравето на мозъка. Те откриват, че ежедневната 
консумация на ядки благоприятства притока на кръв в мозъка и вербалната 
памет при възрастни хора.


Проучването е публикувано в Clinical Nutrition и е финансирано от 
Международния съвет за ядки и сушени плодове (INC).


За него изследователите са подбрали 28 здрави индивида на средна възраст 
65 години и среден индекс на телесна маса (ИТМ) 27,9. ИТМ между 25 и 
29,9 се счита за наднормено тегло.


Участниците са разделени в две групи и им е назначен един от двата 
диетични плана за 16 седмици. Едната група консумирала 60 грама орехи, 
шамфъстък, кашу и лешници на ден, докато другата група не консумирала 
никакви ядки.


В края на всяка седмица изследователите отчитат следните показатели на  
участниците:


мозъчна съдова функция
ендотелна функция — ключова за съсирването на кръвта и преминаването на 
течности и електролити от кръвта в тъканите
артериална скованост
микроваскулатура на ретината
когнитивно представяне


В края на проучването те отчитат, че ежедневната консумация на ядки 
увеличава притока на кръв в различни области на мозъка, включително 
левия фронтален лоб, двустранния префронтален кортекс и фронталния лоб.
Те също така установяват, че консумацията на ядки подобрява периферната 
ендотелна функция, намалява артериалната скованост и подобрява 
микроваскулатурата на ретината.


Освен това участниците, които консумирали ядки са успели да запомнят 16% 
повече думи в задача за вербална памет.


Консумацията на ядки обаче не води до разлики в други области, 
включително изпълнителната функция, стреса и качеството на живот.
Дани Фелбер, интегративен диетолог за здравето на мозъка и собственик на 
Focused Nutrition and Wellness, който не участва в проучването казва:
„Нашите мозъци са особено податливи на оксидативен стрес, който уврежда 
мозъчните ни клетки с течение на времето, което води до влошаване на 
паметта и когнитивните функции. Когнитивният спад е нормална част от 
процеса на стареене, по-бавните темпове на когнитивния спад са свързани 
с по-висок прием на антиоксиданти, които са жизненоважни за намаляване 
на оксидативния стрес. Ядките, особено орехите, имат значителни нива на 
антиоксиданти, дори по-високи от боровинките, които са известни с 
високите си нива на антиоксиданти.“


Д-р Дана Хунес старши клиничен диетолог в Медицинския център на UCLA и 
асистент в Училището по обществено здраве на UCLA в Лос Анджелис, която 
не участва в проучването казва, че кратката продължителност на 
изследването означава, че дългосрочните ефекти от консумацията на ядки 
върху паметта и когнитивното здраве остават неизвестни, но въпреки това 
ядките могат да бъдат полезно допълнение към диетата на тези, които 
искат да подобрят паметта си.

Редактор: Йорданка Йовчева
Източник : https://www.medicalnewstoday.com/

Comments are closed.