Най-добрата храна в перспектива: Дали водораслите са бъдещето на устойчивото хранене?

Снимка:shutterstock

Години наред учените казват на света, че  земята за отглеждане на
хранителни селскостопански култури и животни намалява, което предизвиква
опасения относно изхранването на населението в бъдеще.
Тъй като населението на света продължава да се увеличава, нуждата от
храна също се увеличава. Проучванията обаче показват, че обработваемата
земя бързо се изчерпва.

Според Организацията за прехрана и земеделие на ООН светът може да
загуби до 250 милиона акра за производство на култури до 2050 г. поради
урбанизация, деградация на почвата и изменение на климата.
А фактори като изменението на климата, разходите за поддръжка и достъпа
до вода причиняват проблеми с отглеждането на добитък.
Сега изследователите търсят различни начини за отглеждане на питателни
храни, които да заменят тези, чието отглеждане вече не е толкова
устойчиво. Едно от тях са водораслите.

Какво представляват водораслите?  

Водораслите са естествено срещащи се прости фотосинтезиращи организми на
водна основа. Те растат във всички видове естествени водоеми, както
сладки, така и соленоводни.

Както всички растения, водораслите живеят чрез фотосинтеза, за да
създават свои собствени хранителни вещества и да добавят кислород към
въздуха и водата около тях. За разлика от други водни растения,
водораслите нямат листа, корени или стъбла.
Водораслите могат да варират по размер от изключително малки
микро-водорасли до големи колонии от морски водорасли. Това е
разнообразна група, която включва синьо-зелени, зелени, червени и кафяви
водорасли.

Редица научни проучвания показват, че различни видове водорасли имат
потенциални медицински ползи. 
Например, едно проучване установява, че червените морски водорасли могат
да помогнат за лечение на мастно чернодробно заболяване. А други
изследвания установяват, че приемането на спирулина – вид синьо-зелени
водорасли – може да помогне за понижаване на кръвното налягане.

Какво прави водораслите хранителни?  

Според д-р Стивън Мейфийлд, професор по биология в Калифорнийския
университет в Сан Диего, директор на Калифорнийския център за
биотехнология на водораслите и старши автор на изследването
„Разработване на водорасли като устойчив източник на храна“, водораслите
са, биохимично казано, суперхрана.

Това се дължи на високото им съдържание на протеини, незаменими мастни
киселини, минерали и витамини. „Част от това е, защото водораслите  нямат стъбла, корени или клони, за да се държат, така че те посвещават цялата си енергия за производството
на повече протеини, мастни киселини и т.н., а не целулоза“, обяснява д-р
Мейфийлд. „Това е една от най-старите растителни храни в света“, казва д-р Уилям
Сиърс, практикуващ педиатър и автор на The Healthy Brain
Book пред Medical News Today.

Има хиляди видове водорасли и всяко от тях произвежда много здравословни
хранителни вещества, от които всички се нуждаем. Те са богат източник
на витамини от група В, витамин К, желязо, магнезий, калций, йод и др.
„Основната причина за много заболявания е окисляването – износване на
тялото“, казва д-р Сиърс. „Водораслите са богати на антиоксиданти. Много
различни видове микро-водорасли са богати източници на различни
антиоксиданти.”

Освен това, водораслите осигуряват източник на полезни омега-3 мастни
киселини, като например Докозахексаенова киселина (DHA).
Въпреки че основно мислим рибата за ключов източник на омега-3 в
човешката диета, рибата не произвежда омега-3 сама по себе си, а
по-скоро ги консумира от водорасли и планктон, обясняват учени.
Могат ли водораслите да станат основна част от ежедневните ни ястия?
Готови ли сме да започнем да добавяме водорасли към нашата храна?
Добрата новина е, че вече може и го правим.

Днес водораслите могат да бъдат намерени в търговската мрежа във
варианти като морски водорасли, закуски от сушени водорасли и листове
нори, могат да бъдат намерени в добавки, прахове или продукти
заместители на месо. Те могат да бъдат открити дори
във ферментирали продукти или млечни продукти, като кисело мляко и
сирена.

Освен това  водораслите имат и други приложения по отношение на
готвенето и хранителната промишленост. Водораслите притежават качества
или свойства като сгъстяване, желиране и емулгиране. Например от
водорасли са извлечени съставките карагенан, алгинат и агар. Водорасли
се използват като естествен начин за получаване на синьо и зелено
оцветяване за сладкиши и напитки.

EPA [ейкозапентаенова киселина] и DHA са основни омега-3 мастни
киселини, които обикновено се консумират недостатъчно, но носят огромни
ползи за здравето на мозъка, очите и сърдечно-съдовото здраве. Хората
могат лесно да си набавят тези киселини, като ядат добавки на базата на
водорасли.

Добавките с масло от водорасли са извървели много дълъг път, за да
помогнат на потребителите да оптимизират приема си на омега-3, като
същевременно минимизират отблъскващите сетивни качества. Нещо повече,
добавките с масло от водорасли  са чудесен начин да се осигури добавка с
много ниско съдържание на тежки метали, което може да е проблем за
някои рибени масла, особено тези, получени от по-големи риби.
Според учените, тъй като водораслите съдържат много хранителни вещества
на калория, отглеждат се в природата и са полезни за нашето здраве и
здравето на нашата планета, те наистина заслужават етикета като
„суперхрана на природата“.

Източник:
https://www.medicalnewstoday.com/

Comments are closed.