Пигментни петна и бенки – как да ги оценим, кои да махнем и кои да оставим след лятото?

Д-р Росица Денчева, д.м.
Дерматологична клиника “Ривърс”

С какви процедури може да елиминираме нежеланите пигментни петна?


Пигментните петна са едно от най-трудните за заличаване несъвършенства, които се появяват върху кожата в годините. Особено видно е това след летния сезон, когато слънчевите лъчи са засилили максимално тъмните петна по лицето и тялото ни. За да решим коя процедура би била най-подходяща за премахване на дадено петно, на първо място e важно да го оценим и да определим вида му. В понятието “тъмно петно”, което обичайно се използва в масовата реч, се крият множество различни доброкачествени образувания – пигментации от слънце, петна от бременност или такива в резултат на прием на противозачатъчни таблетки или други медикаменти, видове брадавички или дори предракови образувания. Макар и рядко, някои злокачествени тумори на кожата се появяват първоначално като тъмни петна върху изложени на слънце зони. Само точната диагноза ни позволява да подберем най-правилния метод за премахване. Така, от една страна, ще постигнем очаквания естетичен резултат, а от друга – няма да има риск да навредим на здравето на човека с предложената терапия. Най-често за премахване на тъмни петна предлагаме три основни групи терапии – локални козметични средства или медикаменти, различни видове лазерни процедури или химически пилинг. Нерядко в съображение влизат и изсветляващата мезотерапия или течен азот.


Как да следим и преглеждаме кожата си за съмнителни петна и бенки? Какъв е начинът да ги разпознаем?


В дерматологичната практика, подобно на тези в много други медицински специалности, важи правилото, че редовната профилактика намалява риска от развитие на рискови образувания. По отношение на кожата тя включва периодично проследяване на всяко пигментно или зачервено петно при лекар-специалист и редовно самонаблюдение на всички петна, бенки и други възловидни изменения на кожата. Един от основните въпроси от пациентите е: Какво да наблюдавам и кои промени трябва да ме заведат при специалист? В дерматологията при проследяване на бенки и други пигментни новообразувания важи т.нар. ABCD правило. При него образуванията се проследяват за асиметрия (А), неравности по ръбовете (В), промени в цвета (С) и диаметъра им (D). Установяването на съществена динамика по който и да е от тези показатели в рамките на регулярно месечно проследяване, би трябвало да се приеме като сигнал за консултация с дерматолог.


Какво могат да означават бенките и петната по кожата? Непременно ли трябва да търсим лекарска консултация?


Появата на бенки или други пигментни образувания по кожата означава, на първо място, че конкретният човек има генетично предразположение за появата им. В голяма част от случаите появата на множествени образувания по кожата ни кара да оценим и слънцето като допълнителен фактор за появата им. Важно е да се знае, че не всяко образувание зависи от излагането на кожата на действието на ултравиолетовите лъчи на слънцето.
Независимо от броя на пигментните петна и бенки по кожата на човек, е важно да се планира преглед при дерматолог веднъж годишно. Той не зависи от генетичното предразположение и не се определя от повишен риск при дадения индивид. С годините и количеството УВ лъчи, достигнали до кожата, се увеличава рискът за поява и на немеланомни форми на рак на кожата. Това определя и задължителния профилактичен преглед при дерматолог на всеки 12 месеца.


Какви са съвременните методи за премахване на бенки и нежелани пигментирани петна по кожата?


През последните 15 години в дерматологичната практика навлязоха множество лазерни системи, част от които се прилагат и за премахване на различни образувания от повърхността на кожата. Преди да пристъпим към премахването на пигментните образувания на кожата, е важно те да са оценени от опитен дерматолог. През последните години се наблюдава тенденция за прибързана оценка и лазерно премахване на всяко пигментно образувание на кожата. Всички видове брадавици на кожата и лунички подлежат на премахване със специфични видове лазери. Когато обаче се установи наличие на бенка, тя трябва да бъде анализирана и оценена с оглед на потенциалния риск от злокачествена промяна при евентуалното ѝ премахване. С лазер не се премахват бенки, които трябва да подлежат на хистологично изследване. Те се изрязват хирургично и се изпращат за хистопатологично изследване, за да бъде ясна и прогнозата на състоянието.

Колко пъти в годината е необходимо да преглеждаме кожата си?


Необходимостта от редовно профилактично проследяване на пигментните образувания на кожата е общовалидна. Желателно е проследяването на кожните промени да става на всеки 12 месеца при всички хора, независимо от риска, който има по отношение на развитие на злокачествени образувания на кожата. При хора с висок риск от развитие на меланом или немеланомни кожни тумори е добре прегледи да се осъществяват на 6 месеца, независимо от възрастта на човек. Ето защо оценката на личната и фамилна история и индивидуалния риск е от съществено значение за предотвратяване развитието на проблемни тумори по кожата.


Има ли възраст, в която трябва да сме по-бдителни към кожни предразположения?


Подобно на всички тумори, които се развиват в човешкото тяло, тенденцията за развитие на злокачествени тумори на кожата се увеличава в годините. Важно е да се знае обаче, че възрастта е само един от факторите и той е свързан в много голяма степен с интензивността на слънчевото излагане в живота на човек. За хора, които излагат редовно кожата си на въздействието на слънчевите лъчи и особено за тези, които ползват соларни процедури, е от особено значение осъществяването на редовни профилактични прегледи при дерматолог на всеки 6 месеца.


Ако забележим промяна в дадена бенка или петно, трябва ли да се обърнем към специалист?


Да, когато установим, че някоя бенка по повърхността на кожата се променя – по цвят, форма, размери и други критерии, за които вече стана дума, е важно да се обърнем към лекар. Той ще оцени както вида на бенката, така и евентуалната прогноза за развитие на рак на кожата, както и необходимостта за нейното премахване. Все още в обществото битува мнението, че проблемните бенки не трябва да бъдат премахвани. От години основно правило в профилактиката на рака на кожата е: Редовни прегледи и навременно отстраняване на проблемни бенки! Това може да спаси живота на човек!

Предотвратим ли е ракът на кожата?


Да, промените, които характеризират началото на рак на кожата могат да бъдат установени навреме, стига човек да обръща достатъчно внимание на себе си. Настрани от редовната профилактика, е важно човек да си изгради достатъчно здравословни навици по отношение на излагането на слънце. Излагане в часовете преди обяд и след 16.00 часа е от съществено значение за намаляване на количеството UV слънчеви лъчи, които могат да доведат до отключване на болестни промени по кожата на човек. Нанасянето на достатъчно често количество слънцезащитен продукт с висок слънцезащитен фактор (SPF50+) е от решаващо значение за предпазване на кожата от UV лъчи на слънцето в топлите месеци на годината.


Често бенките са на места, на които се закачат. Как трябва да постъпи в този случай?


Бенките по кожата на човек могат да бъдат локализирани във всяка анатомична област, включително недостъпни за оглед зони като скалп, генитална и анална област, ходила и др. Често обаче бенките са разположени в зони, в които е по-вероятно да бъдат наранени – шия, гръб, зона под гърди, по крайниците. Подобна локализация изисква повече внимание при ежедневните дейности, за да не се допусне нараняване. При установяване на бенка в зоната на главата например, е необходимо да се внимава бенката да не бъде наранена при ресане или при посещение при фризьор. В случаите, когато човек не иска да съобразява ежедневната си дейност със съществуването на бенки по кожата, същите могат да бъдат премахвани поетапно.

Каква е правилната профилактика за нашата кожа и какви са съвременните продукти, които Вие ще ни препоръчате?
Както вече казах, правилната профилактика е свързана, от една страна, с редовните превантивни прегледи и навременно диагностициране на проблемни образувания върху повърхността на кожата на човек. От друга страна, е важно прилагането на слънцезащитни продукти, които да намаляват риска от злокачествени промени по кожата в годините. Важно е при установяване на тумори, които са суспектни за рак на кожата, същите да бъдат премахнати навреме и кожата да бъде проследявана на всеки 6 месеца, като междувременно се предпазва от действието на UV слънчеви лъчи. Прилагането на достатъчно ефективни слънцезащитни кремове намалява риска от формиране на тумори на кожата.


Рубиненочервените образувания също ли трябва да се следят от лекар специалист?


С подобно описание по кожата на човек се наблюдават т.нар сенилни ангиоми, известни още като чери-ангиоми. Те са доброкачествени и бавно нарастващи по размер и брой съдови изменения. Наблюдават се най-често по тялото и са множествени. Те представляват само козметичен проблем и премахването им не е задължително. Проследването им е част от стандартните профилактични прегледи за диагностика на различните видове образувания по кожата. Сами по себе си те не налагат преглед и премахване, но често пречат на човек и могат да кървят обилно, ако бъдат наранени по невнимание.


Какво е мнението Ви за персонализираната грижа за кожата, разработена на база индивидуален генетичен профил?


Със сигурност бъдещето по отношение на здравето ни е в персонализираните решения. Към момента все още тази част от медицината е в началото на пътя си. Въпреки това генетичните изследвания ни дават възможност да разберем много за особеностите на кожата си и най-вече за заложените ни слабости. Това ни дава възможност чрез правилния подбор на козметични средства и хранителни добавки да подобрим състоянието на кожата си – да възстановим хидратацията, да подобрим колагеновата синтеза и др.


Какво бихте посъветвали нашите читатели в края на летния сезон и началото на есента?


В края на лятото и началото на есента е време да огледаме кожата си за следите, които лятното слънце е оставило върху нея. Съветът ми към пациентите винаги е бил в края на лятото, след изсветляване на тена, да оглеждат кожата за поява на нови пигментни петна и образувания. Редно е всяко новопоявило се петно да бъде консултирано с дерматолог, което ще гарантира здрава кожа през цялата година. Измененията, които като дерматолози оценим като козметични, могат да бъдат премахнати чрез лазери или пилинг терапии. Останалите подлежат на редовни прегледи и хирургично отстраняване.

Tags: No tags

Comments are closed.