Приемът на витамин D е свързан с по-ниска смъртност от рак

Снимки: shutterstock

Около 10 милиона души по света умират от различни видове рак всяка 
година. Изследователите непрекъснато търсят нови начини да помогнат за 
удължаване на продължителността на живота на хора с рак.
Изследователи от Германския център за изследване на рака са открили нови 
доказателства, че ежедневният прием на витамин D може да помогне за 
намаляване на риска от смърт на пациенти с диагноза рак с 12%.
Учените установиха, че ежедневният прием на витамин D е особено полезен 
за хора на възраст 70 и повече години. Ползите също са по-големи при 
хора, които са започнали да приемат ежедневно витамин D превантивно, 
преди изобщо да получат диагноза рак.


Защо се нуждаем от витамин D?


Витамин D е витамин от съществено значение за цялостното здраве на 
човека. Помага при: Усвояването  на калция за здрави кости
правилното функциониране на имунната система
намаляване на възпалението в тялото нормален растеж и работоспособност на мускулите поддържане на здрава нервна система.


Човек обикновено си набавя витамин D или чрез консумация на храни с 
високо съдържание на витамин D, добавка, или чрез излагане на 
ултравиолетовите лъчи на слънцето.


Храните с естествено високо съдържание на витамин D включват:
определени видове морски дарове, включително сьомга и риба тон
яйчни жълтъци, телешки черен дроб, масло от черен дроб на треска
сокове, млечни продукти и немлечни продукти, обогатени с витамин D.


Има два основни вида витамин D:


Витамин D2 се намира най-вече в растителни храни и добавки
Витамин D3 се набавя главно чрез излагане на слънце и ядене на 
определени храни, свързани с месо.


Понастоящем средният препоръчителен дневен прием на витамин D за 
повечето хора е между 400 до 800 IU (10 до 20 микрограма). Диапазонът е 
свързан главно с възрастта, като 400IU се препоръчват за малки бебета и 
800IU за възрастни на възраст над 71 години.

Снимки: shutterstock


Признаците за дефицит на витамин D включват:
Умора, болка в костите и/или чупливост, мускулна слабост , болка и/или 
потрепване, скованост на ставите, депресия , безсъние.


Това не е първото проучване, което търси връзка между витамин D и рака. 
Изследователите са проучвали употребата на витамин D за намаляване на 
риска от рак и като лечение.


Учените също са изследвали витамин D като превантивна мярка за 
специфични видове рак, като рак на гърдата и рак на черния дроб. 
Резултатите обаче са смесени. Например, скорошни изследвания показват, 
че добавянето на витамин D при възрастни със здрави нива на витамин D не 
предотвратява появата на рак.


Д-р Бен Шьоткер, епидемиолог и ръководител на изследователска група в 
отдела по клинична епидемиология и изследване на стареенето в Германския 
център за изследване на рака и старши автор на това проучване, той и 
неговият екип решават да проучат въздействието на витамин D върху 
смъртността от рак тъй като предишни проучвания са предоставили 
доказателства, че смъртността от рак е един от здравните резултати, 
който вероятно ще покаже отговор на добавянето на витамин D.

Освен това, за това проучване д-р Шьоткер и неговият екип се фокусирани 
специално върху витамин D3.


„Предишен систематичен анализ и мета-анализ не показаха ефект на витамин 
D2 върху смъртността от рак, но пък показаха ефект от прием на витамин 
D3.“, казва той.„Може само да се спекулира с причините.“


За това проучване изследователите са анализирали данни и констатации от 
14 проучвания на общо почти 105 000 участници. Учените са включили само 
проучвания, при които участниците са били разпределени на случаен 
принцип да получават или витамин D3, или плацебо.


След като преглежда всички данни, изследователският екип не открива 
статистически значими резултати, докато не разглежда дозата, която всеки 
участник в проучването получава.


Когато на участниците в проучването периодично са давани много големи 
дози витамин D3, изследователите не откриват ефект върху смъртността от 
рак. Въпреки това, когато участниците приемат витамин D3 всеки ден, 
изследователският екип открива, че смъртността от рак намалява с 12%.
Освен това д-р Шьоткер и неговият екип откриват, че хората на възраст 70 
и повече години, които приемат витамин D3 ежедневно, са имали по-голяма 
полза от терапията.


„Колкото повече остарявате, толкова по-висок е рискът от рак“, обясни 
д-р Шьоткер.


„По този начин превантивните действия срещу смъртността от рак стават 
по-ефективни, колкото по-възрастни са пациентите. Тъй като рискът от рак 
вече започва да се увеличава от 50-годишна възраст нататък, аз лично бих 
проверявал пациентите за потенциална добавка на витамин D от 50-годишна 
възраст нататък, а не само от 70-годишна възраст нататък“, казва той.
Освен това благоприятният ефект е най-очевиден, когато витамин D3 е 
приеман превантивно, преди участник в проучването да получи диагноза 
рак.


„Това означава, че по същество всеки на възраст 50 и повече години, 
включително хора, които никога не са имали рак, може да се възползва от 
добавки с витамин D, ако витамин D им е недостатъчен.“
— констатира Д-р Бен Шьоткер


Има ограничения във включените проучвания, които затрудняват оценката на 
истинското въздействие на добавките с витамин D върху смъртността от 
рак.


Например, повечето от включените проучвания не са тествали нивата на 
витамин D в началото на изпитванията, така че не е ясно колко от 
участниците са били с дефицит на витамин D. Освен това, въпреки че 
всички участници са били разпределени или на витамин D3, или на плацебо, 
повечето от опитите са позволили на участниците в плацебо групата да се 
самолекуват с добавки с витамин D.


д-р Уейл Харб, хематолог и медицински онколог в Институтa за ракови 
заболявания MemorialCare към Медицинския център на Ориндж Коуст във 
Фонтйан Вали, Калифорния за това изследване.


Той обяснява, че макар да е имало много проучвания през годините, 
изследващи ролята на витамин D и намаляването на рака, данните са в 
конфликт с някои проучвания, които показват положителни резултати, а 
други не показват никаква полза.


„Ние винаги се опитваме да намерим интервенция в начина на живот или 
добавка, която намалява рака, защото след като ракът бъде 
диагностициран, особено ако е диагностициран късно, резултатът не винаги 
е благоприятен. Така че най-добрият начин за справяне с рака е да го 
предотвратим на първо място“, обяснява той.


Д-р Харб каза, че личните лекарите от първичната медицинска помощ трябва 
не само да говорят с хората за техните нива на витамин D, но и за други 
промени в начина на живот, които могат да направят, за да намалят 
шансовете си за поява на рак.

Редактор: Йорданка Йовчева
Източник: https://www.medicalnewstoday.com/

Comments are closed.