Притеснително ли е сърцебиенето в менопаузата?

То е пряк резултат от по-ниските нива на хормона естроген,  което води до свръхстимулация на сърцето. В резултат  сърдечната честота може да се увеличи с 8-16 удара в  минута, а в няки случаи ритъмът може да стигне до
200 удара в минута

Някои хора може да възприемат менопаузата като важен етап в  живота: преход към средната възраст. Други може да се притесняват от  добре познатите симптоми, като горещи вълни и нощно изпотяване.

Въпреки че менопаузата е естествен и здравословен преход, тя може  да бъде съпроводена с някои неприятни странични ефекти. Често  срещани симптоми са вагинална сухота, дискомфорт по време на  секс, затруднения със съня, лошо настроение, тревожност, намалено  сексуално желание и проблеми с паметта и концентрацията.

За сърцебиенето не се говори широко във връзка с менопаузата и  затова е по-вероятно то да изненада жените в този период. То може  да се появи поради хормоналните промени не само по време на

менопаузата, но и по време на менструацията и бременността, и често е  временно.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СЪРЦЕБИЕНЕТО?

Сърцебиенето се нарича още нередовен сърдечен ритъм или аритмия.  Това са сърдечни удари, които внезапно са по-забележими от  редовните.

По време на палпитация сърцето може да бие, да трепти, да забързва  или да бие неравномерно. Сърцебиенето често е краткотрайно, с  продължителност само няколко секунди или, в по-лошия случай,  няколко минути.

Палпитациите може да изглеждат тревожни, но те често са безобидни и  не е задължително да сигнализират за сериозен проблем. Въпреки това  хората все пак трябва да се свържат с лекар, ако се появят.

ПРИЧИНИ ЗА СЪРЦЕБИЕНЕ ПО ВРЕМЕ НА МЕНОПАУЗА

Жена, която понякога усеща, че сърцето й прескача или пропуска  ритъм, може да е засегната от сърцебиене в менопаузата. Това е често  срещан симптом на перименопаузата.

Перименопаузата е периодът преди менопаузата. Менопаузата  настъпва, когато жената не е имала менструация в продължение  на 12 месеца. След това се казва, че тези хора са във фазата на  постменопаузата.

Сърцебиенето е пряк резултат от по-ниските нива на хормона  естроген, което води до свръхстимулация на сърцето. Такъв спад  в производството на хормона може да бъде свързан с увеличаване

както на сърдечната честота, така и на честотата на сърцебиенето и  незастрашаващите аритмии.

КОГА ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ ЛЕКАР?

Въпреки че сърцебиенето обикновено е безвредно, човек, който го  изпитва, не трябва да го пренебрегва. Наложителна е консултация  с лекар за поставяне на диагноза и за изключване на евентуални  аномалии.

Лекарите обикновено искат по-специално да проучат дали сърцебиенето  е свързано със задух, замайване или дискомфорт в гърдите.

Сърцебиенето в менопаузата може да увеличи сърдечната честота с

8-16 удара в минута. Някои хора обаче съобщават за много по-големи  увеличения, като сърдечният им ритъм достига до 200 удара в минута.

Жените в менопауза, при които се наблюдава неравномерно  сърцебиене, често се лекуват с помощта на естествени методи. Когато  проблемите са причинени от намалени нива на естроген, лечението  може да включва комбинация от промени в начина на живот и  природни средства.

Няколко промени в начина на живот могат да помогнат за намаляване  на появата на менопаузално сърцебиене. Те включват: -намаляване на приема на кофеин чрез пиене на по-малко кафе и  други напитки с високо съдържание на кофеин -намаляване или избягване на стимуланти, като цигари и алкохол -практикуване на техники за релаксация, като йога и дихателни  упражнения.

РИСК ОТ СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ И МЕНОПАУЗА

Според Британската фондация за сърдечни заболявания (BHF) жените  като цяло имат по-малък риск да бъдат засегнати от коронарна болест  на сърцето (КБС) преди менопаузата. След това рискът от нея се  увеличава и продължава да нараства.

Лекарят може да предпише хормонозаместителна терапия, за да помогне за облекчаване на

неприятните симптоми при  хората, които ги изпитват.  В миналото се е смятало, че  тя допълнително допринася

за предпазване на жените от  коронарна болест на сърцето.  Последните изследвания обаче  показват, че това не е така.

Освен това Британската  фондация за сърдечни  заболявания твърди,

че някои форми на  хормонозаместителна терапия

могат леко да повишат риска от коронарна болест на сърцето и инсулт.

По същия начин същите терапии могат да увеличат риска от дълбока  венозна тромбоза и белодробна емболия. Това важи с особена сила за  първата година от приема на хормонозаместителни продукти.

Важно е обаче да се помни, че тази терапия може да бъде много  ефективна за облекчаване на симптомите на менопаузата. Всъщност  за повечето хора в менопауза, особено за тези под 60-годишна възраст,  ползите от нея надвишават рисковете.

Разбира се, няма универсално решение. Всеки човек е различен и затова  е важно консултация с лекар дали хормонозаместителната терапия е  подходяща.

С напредването на възрастта рискът от сърдечно заболяване се  увеличава при всички. При жените обаче рискът се увеличава  значително след менопаузата. Ето защо е жизненоважно да се направи  всичко възможно за поддържане на сърцето здраво.

Доброто хранене играе важна роля. Приемът на много плодове,  зеленчуци, риба и домашни птици може да помогне. Хората трябва да  избягват и натрупването на излишни килограми, тъй като те могат да  натоварят сърцето и да повишат кръвното налягане.

Въпреки това поддържането на добро здраве не се изчерпва само с  храненето и поддържането на умерено тегло.

ДЕПРЕСИЯТА И СЪРЦЕТО

Изследвания, докладвани от Северноамериканското дружество по  менопауза, показват, че анамнезата за депресия е друг рисков фактор  за коронарна болест на сърцето и се основава на възрастта на жената.  Те сочат, че жените под 65-годишна възраст са по-склонни да развият  това заболяване в резултат на депресия, отколкото по-възрастните  жени.

Въпреки че учените все още не са открили точно защо депресията  и сърдечните заболявания са свързани, известно е, че депресията  увеличава производството на хормони на стреса в организма. Тези  хормони, включително адреналин и кортизол, могат да накарат  сърдечния ритъм да се ускори и кръвното налягане да се повиши.

Жените с депресия могат да подобрят цялостното си здравословно  състояние и здравето на сърцето си чрез лечение. Това може да стане  чрез прилагане на механизми за самоконтрол, търсене на медицинска  терапия или и двете.

Националният ресурсен център за женско здраве предлага следните  добри механизми за справяне: -Избягвайте да бъдете прекалено строги към себе си -Поддържайте активност -Общувайте и прекарвайте време с други хора -Поставяйте си постижими цели

Ако човек преминава през перименопауза и изпитва симптоми,  свързани със сърцето, тези дейности за подобряване на настроението  могат да бъдат полезни.

Други идеи за подобряване на настроението включват: -слушане на любима музика -проява на спонтанност -релаксиране с хубава книга -гледане на комедия или филм по телевизията -игра с домашен любимец

Всеки, който смята, че може да има депресия, трябва незабавно да се  обърне към своя лекар или друг здравен специалист.

Tags: No tags

Comments are closed.