Причини за нередовен цикъл и кога трябва да се потърси лекар

Ако менструалният цикъл е по-кратък  от 24 дни, по-дълъг от 38 дни или ако
продължителността му варира значително  през отделните месеци, той е нередовен.
Лекарите наричат това олигоменорея.

Нормално е продължителността на менструалния цикъл да варира  леко през отделните месеци, особено при преминаване през пубертета,  кърмене или наближаване на менопаузата. Много други фактори също  могат да повлияят на редовността на менструацията, като например  стрес, лекарства и психични или физически заболявания.

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА НЕРЕДОВНА МЕНСТРУАЦИЯ?

Нередовната менструация или олигоменореята може да се появи по  много причини. Много от тях са свързани с нивата на хормоните.

Естрогенът, прогестеронът и фоликулостимулиращият хормон са  основните хормони, отговорни за регулирането на менструалния  цикъл. Ако нещо наруши или промени начина, по който тези хормони  се повишават и понижават при всеки цикъл, това може да доведе до  нередовна менструация.

Случайните нередовни менструации са често срещани и обикновено не  са причина за безпокойство. Факторите, които могат да допринесат за  нередовна менструация, включват: -естествени хормонални промени -хормонален контрол на раждаемостта -стрес -упражнения за издръжливост -загуба на тегло

По-трайните колебания могат да бъдат признак на скрито заболяване.  Някои от потенциалните причини за нередовна менструация са:

Естествени хормонални промени

По време на пубертета тялото претърпява значителни промени.

Може да отнеме няколко години, докато хормоните, които регулират  менструацията, влязат в надежден модел. През това време е обичайно  да има нередовни менструации.

Олигоменореята може да се появи също така след раждане и по време  на кърмене, докато хормоните се нормализират след раждането на  бебето.

Кърменето, особено изключителното и честото кърмене, може да  потисне овулацията, което води до спиране на менструацията. Лекарите  наричат това лактационна аменорея.

Цикълът става нередовен и по време на перименопаузата, която е  първият етап на менопаузата. През този период нивата на хормоните  започват да спадат. Мензисът може да стане все по-разреден, докато не  спре напълно.

Започване на контрацепция

Хормоналният контрол на раждаемостта действа чрез спиране на  овулацията. Това означава, че жената няма истинска менструация,  докато го използва. При някои изобщо няма менструация, при други  има подобно на менструация кървене.

Когато за първи път се започне използване на таблетки, пластир,  имплант или хормонална вътрематочна спирала, през първите няколко  месеца може да има нередовно кървене. С течение на времето то може  да стане по-редовно или да спре напълно.

Спиране на противозачатъчни

Спирането на употребата на хормонални средства за контрол на  раждаемостта също може да доведе до нередовна менструация.  Необходимо е време, за да може хормоналният цикъл на организма  отново да започне да функционира нормално.

Обикновено жените имат изъвменструално кървене от 2 до 4 седмици  след преустановяване на приема на противозачатъчните таблетки.

Следващото кървене е менструация. Може да отнеме до 3 месеца,  докато цикълът се установи в редовен ритъм.

Тези, които са имали нередовна менструация преди да започнат да  използват хормонален контрол на раждаемостта, може да се върнат към  нередовен цикъл, след като спрат да го използват.

СЪПЪТСТВАЩИ ЗДРАВОСЛОВНИ СЪСТОЯНИЯ

Нередовната менструация понякога може да показва здравословно  състояние, като например:

Синдром на поликистозните яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници (PCOS) е състояние, при което  в яйчниците се развиват малки, пълни с течност сакове, известни като  кисти. PCOS причинява високи нива на тестостерон, което може да  предотврати или забави овулацията и менструацията.

Другите симптоми на PCOS включват: -акне -прекомерно окосмяване -инсулинова резистентност, която може да повлияе на теглото -депресия -проблеми със забременяването или запазването на бременността

Хранителни разстройства

Разстройства на храненето като анорексия нервоза, булимия нервоза и  преяждане могат да причинят отсъствие или нередовна менструация.  Това е по-вероятно да се случи, ако някой е преживял тежка загуба на  тегло.

Признаците на хранително разстройство могат да включват: -крайно ограничаване на храната или приема на калории -ненужно изключване на цели групи храни от диетата, като например  въглехидрати -гладуване, последвано от преяждане -ходене до тоалетната веднага след хранене -приемане на големи количества храна, когато не сте гладни  Хората, които спортуват прекомерно, също може да имат нередовна

менструация. Когато им е трудно да спрат физическите упражненият,  това е известно като компулсивно спортуване.

Ендометриоза

Ендометриозата е състояние, при което клетките, които обикновено  растат вътре в матката, растат извън нея. Тези клетки съставляват  лигавицата на матката, която се удебелява и изхвърля при всеки  менструален цикъл.

Когато клетките растат на друго място, това циклично удебеляване и  изхвърляне предизвиква силна болка. Други симптоми включват: -тежък цикъл -отделяне на големи кръвни съсиреци -кървене между циклите -проблеми със забременяването

Заболяване на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза произвежда хормони, които влияят на метаболизма,  сърдечния ритъм и други основни функции. Тя също така помага да се  контролира времето на овулацията и менструацията.

Жените с хипертиреоидизъм произвеждат твърде много хормони на  щитовидната жлеза, докато тези с хипотиреоидизъм не произвеждат  достатъчно.

Заболяването на щитовидната жлеза може да направи менструациите  тежки или леки, по-чести или по-редки. При някои то може да доведе и  до спиране на овулацията.

Симптомите на хипертиреоидизъм включват: -безпокойство -сърцебиене -проблеми със съня -нередовна менструация -усещане за горещина -необяснима загуба на тегло или понякога увеличаване на теглото

Симптомите на хипотиреоидизъм включват: -умора -необяснимо наддаване на тегло или понякога загуба на тегло -нередовна менструация или безплодие -суха кожа -чувствителност към студ -депресия -косопад

Заболяването на щитовидната жлеза е лечимо. Недостатъчно активната  щитовидна жлеза може да изисква прием на хормон на щитовидната  жлеза, а радиоактивният йод може да помогне при хипертиреоидизъм.  При някои видове дисфункция на щитовидната жлеза се налага нейното  отстраняване.

ДРУГИ СЪСТОЯНИЯ

Други здравословни състояния, свързани с нередовна менструация,  включват: -диабет тип 1 -синдром на Кушинг -първична яйчникова недостатъчност -вродена надбъбречна хиперплазия -тумори, отделящи хормони

УСЛОЖНЕНИЯ

Нередовната менструация обикновено не е вредна. Въпреки това,  постоянната или продължителна нередовност може да повиши риска от  други състояния, като например: –Желязодефицитна анемия: Кръвта съдържа желязо. Ако  менструациите са тежки или чести, загубата на кръв може да е  достатъчна, за да предизвика недостиг на желязо. –Безплодие: Нередовната менструация може да е резултат от  ановулация, при която тялото не отделя яйцеклетки. Това може да  означава, че жената има трудности със забременяването. –Остеопороза: Овулацията е източник на естроген, който помага за  поддържане на костите силни. Ако жената често няма овулация, може  да е изложена на по-висок риск от остеопороза поради по-малкото  количество естроген. –Сърдечно-съдови заболявания: Липсата на естроген може да  повиши риска от сърдечносъдови заболявания. –Ендометриална хиперплазия: Продължителната нередовната  менструация без лечение може да повиши риска от ендометриална  хиперплазия, която се получава, когато лигавицата на матката стане  необичайно дебела. Това увеличава риска от рак на ендометриума.

ЛЕЧЕНИЕ

Наличието на нередовен от време на време цикъл е нещо обичайно и не  изисква лечение. Нередовните менструации, дължащи се на пубертета,  перименопаузата или противозачатъчните средства, обикновено също  не изискват лечение. Въпреки това е добре да се потърси лекар, ако: -нередовността е постоянна и няма видима причина -нередовната менструация може да е свързана с лекарство или  здравословно състояние -нередовната менструация се появява заедно с други симптоми, като  например тазова болка -жената иска да забременее

Ако има скрита причина, лекарят ще може да я диагностицира.  Лечението ще зависи от причината за нередовността.

Възможните препоръки за лечение може да включват: –Хормонална терапия: Противозачатъчните средства, които съдържат  хормоните естроген и прогестерон, могат да помогнат за повишаване  на нивата на хормоните. Това може да противодейства на ефектите от  липсата на овулация, а също така да направи кръвотеченията редовни  и по-лесни за овладяване или да намали симптомите на състояния  като PCOS. –Постигане на умерено тегло: Както липсата на телесни  мазнини, така и излишните телесни мазнини могат да повлияят на

менструацията. За тези с PCOS, които имат по-високо телесно тегло,  поддържането на здравословно тегло може да понижи нивата на  инсулина. Това води до понижаване на нивата на тестостерона и до  увеличаване на шанса за овулация. –Хранителна терапия: Ако някой иска да отслабне или да наддаде  на тегло или има заболяване, което влияе на храненето му, може да  се възползва от помощта на диетолог. Специалистът може да помогне  за избора на диета, която ще помогне при уникалните за случая  обстоятелства и за поддържане на хормоналното здраве. –Лечение на психичното здраве: Ако нередовната менструация  е свързана със стрес, тревожност, депресия или хранително  разстройство, лекарят може да препоръча психологическа помощ.  За много жени това обикновено включва терапия с психолог.

Пациентките с тежко поднормено тегло може да се нуждаят от лечение  в болница.

Допълнителни медикаменти: В зависимост от основната причина,  жените с нередовна менструация могат да се възползват от някои  лекарства. Например, лекарят може да предпише метформин за хора  с PCOS. Това е перорално лекарство за понижаване на инсулина при  диабет тип 2, което може да помогне за осигуряване на овулация и  редовна менструация.

КАК НЕРЕДОВНАТА МЕНСТРУАЦИЯ ВЛИЯЕ НА БРЕМЕННОСТТА?

Нередовната менструация понякога може да затрудни забременяването,  тъй като овулацията също може да е нередовна. Жените, които  пропускат менструации, също може да имат месеци, в които нямат  овулация.

Това обаче не означава, че забременяването е невъзможно.  Проследяването на овулацията може да помогне. Препоръчва се: –Проследяване на цикъла: Отбелязвайте всички периоди в календара  и търсете закономерности. Приложенията за проследяване на  менструацията могат да помогнат за точното определяне на времето  на вероятната овулация. Овулацията почти винаги настъпва около 2  седмици преди менструацията. Въпреки това продължителността на  времето между началото на цикъла и следващия път, когато жената  ще овулира, може да варира. –Наблюдение на цервикалната слуз: С наближаването на овулацията  цервикалната слуз ще бъде по-обилна, хлъзгава, прозрачна и  разтеглива. –Измерване на телесната температура: Използвайте термометър, за  да измервате телесната температура всяка сутрин и отбелязвайте кога  тя се повишава. Това може да означава, че сте в овулация. –Използване на комплекти за предсказване на овулацията: Тези  продукти проверяват за рязко повишаване на лутеинизиращия  хормон, което подсказва, че овулацията е предстояща. Жената  вероятно е овулирала, ако има продължително повишаване на  сутрешната телесна температура след положителен тест за овулация.

Ако тези методи не помогнат, говорете с лекар по въпросите на  фертилитета за нередовна менструация. Той ще може да ви даде съвет  какво да правите по-нататък.

НАКРАТКО:

Нередовната менструация и случайните промени в  продължителността на цикъла са нормални. Ако обаче жената  редовно има много кратки или дълги цикли, нещо може да влияе на  менструалния й цикъл.

Временните причини за нередовност може да включват стрес,  естествени хормонални промени и започване или спиране на  противозачатъчни.

Някои лекарства и здравословни състояния също могат да причинят  нередовна менструация. Ако случаят е такъв, лекарят ще може да го  диагностицира и да даде препоръки за лечение.

Жените с нередовна менструация, които искат да забременеят, могат  да се възползват от проследяване на овулацията или от разговор със  специалист по репродуктивна медицина.

Tags: No tags

Comments are closed.