Рак на маточната шийка и рак на яйчниците – прилики и разлики

И двете заболявания започват в  репродуктивния тракт, но симптомите,  скринингът и процентът на  преживяемост са различни.

РАК НА МАТОЧНАТА ШИЙКА

Ракът на маточната шийка възниква, когато в нея се развият ракови  клетки. Шийката на матката свързва влагалището с матката, където по  време на бременността расте бебето.

Ракът на шийката на матката се среща най-често при жени над  30-годишна възраст.

ПРИЧИНИ

Всички форми на рак са резултат от генетични мутации, които  предизвикват неконтролируем растеж и размножаване на клетките в  организма. Основната причина за растежа на рака на маточната шийка  обаче е дългогодишна инфекция с човешки папиломен вирус (HPV). HPV  е често срещана инфекция, предавана по полов път.

СИМПТОМИ

Според Американското дружество за борба с рака общите признаци и  симптоми на рака на маточната шийка може да включват:

-нетипично вагинално кървене, като например кървене след сексуален  контакт или след менопауза

-болка по време на полов контакт

-болка около таза

-необичайно вагинално течение

-подуване на краката

-проблеми с уринирането или отделянето на изпражнения

-кръв в урината

ДИАГНОСТИЦИРАНЕ

Обикновено лекарите провеждат скрининг за рак на маточната шийка с  помощта на PАР тест или HPV тест. PАР тестът търси клетки, които биха  могли да се превърнат в ракови в организма, а HPV тестът проверява за  наличие на HPV.

Хората, които получат положителен резултат от скрининга или които  имат симптоми на рак на маточната шийка, трябва да посетят гинеколог  за потвърждаване на диагнозата. Диагностицирането обикновено  включва проверка на анамнезата и физически преглед на таза.

Назначените допълнителни изследвания може да включват колпоскопия  или биопсия. Ако тези изследвания покажат рак на маточната шийка,  лекарят може да реши да назначи допълнителни изследвания, за да  провери докъде са се разпространили евентуалните тумори, например с  магнитно-резонансно сканиране или цистоскопия.

ПРОГНОЗА

Прогнозата за рака на маточната шийка зависи от това докъде се е  разпространил и от други фактори, като например наличието на други  здравословни проблеми.

Според Американското дружество за борба с рака 5-годишната  преживяемост при рак на шийката на матката е 66%. Това означава,  че пациентите обикновено оцеляват поне 5 години след поставяне на  диагнозата рак на маточната шийка.

Само 17% обаче оцеляват, ако ракът се разпространи в отдалечени  части на тялото.

РАК НА ЯЙЧНИЦИТЕ

Ракът на яйчниците се появява, когато раковите клетки растат в  яйчниците, фалопиевите тръби или перитонеума.

Яйчниците са репродуктивни органи, които произвеждат яйцеклетки  при жените. Много случаи на рак на яйчниците може да започнат в  маточните тръби, които се движат от яйчниците към матката.

Ракът може да започне и в перитонеума, който представлява тънка  тъкан, покриваща органите и вътрешната стена на корема.

ПРИЧИНИ

Не е ясно какво причинява рака на яйчниците, но изследователите са  разработили няколко теории въз основа на настоящите познания за  рисковите му фактори.

Наследствени или придобити генетични промени предизвикват  превръщането на клетките в ракови. Например гените, познати като  BRCA1 и BRCA2, са свързани с риска от рак на яйчниците.

Бременността и противозачатъчните средства понижават риска от  развитие на този рак. Някои изследователи смятат, че това предполага,  че овулацията играе роля в причиняването му.

Друга теория е, че веществата, които причиняват рак, могат да  попаднат в организма през матката или фалопиевите тръби.

СИМПТОМИ

Някои признаци и симптоми на рака на яйчниците включват: -подуване на корема -болка в стомаха или таза -умора -затруднения при хранене или бързо чувство за ситост -болка и подуване на стомаха -болка по време на сексуален контакт -проблеми с ходенето до тоалетна, като например спешна или честа  нужда от уриниране -промени в модела или интензивността на менструацията -загуба на тегло

ДИАГНОСТИЦИРАНЕ

Всеки, който има признаци или симптоми на рак на яйчниците, трябва  да се обърне към лекар за преглед. Докторът проверява медицинската  и семейната история на пациента за рискови фактори за рак на  яйчниците. Обикновно извършва тазов преглед, за да провери за  уголемени яйчници или течност в стомаха.

Ако има признаци на рак, лекарят назначава допълнителни  изследвания, които може да включват:

-образни изследвания, като например ядрено-магнитен резонанс или  ултразвуково изследване

-кръвни тестове, например CA-125.

-биопсия

-генетични изследвания

-колоноскопия или лапароскопия

ПРОГНОЗА

Прогнозата при рак на яйчниците зависи от няколко фактора,  включително ранното откриване, разпространението на тумора и  цялостното здравословно състояние на пациента. Тя варира и в  зависимост от вида на рака на яйчниците.

По данни на Националния институт по рака 49% от жените с рак на  яйчниците оцеляват поне 5 години след първоначалната диагноза.  Повечето пациентки с локализиран и регионален рак на яйчниците  преживяват поне 5 години. Това са случаите, когато ракът не се е  разпространил или се е разпространил близо до първоначалното място.  Само 31% от хората с дистантен рак на яйчниците обаче преживяват 5  години. В този случай ракът се е разпространил в отдалечени части на  тялото.

ПРИЛИКИ И РАЗЛИКИ

Шийката на матката се свързва с яйчниците, което означава, че между  рака на шийката на матката и рака на яйчниците може да има някои  прилики. Например и двата вида рак могат да причинят нетипично  вагинално кървене и изпускане.

Въпреки това Центровете за контрол и превенция на заболяванията  (CDC) изтъкват няколко характерни признака на рака на яйчниците,  които не се срещат често при рака на маточната шийка:

-бързо усещане за ситост

-натиск върху таза

-честа или спешна нужда от уриниране

-запек

-подуване на корема

-болки в стомаха или гърба

Други основни разлики са свързани с причините и скрининга.  Ракът на шийката на матката обикновено е резултат от инфекции с

HPV, но конкретните причини за рака на яйчниците засега не са ясни.

Това прави скрининга за HPV вируса добър метод за откриване на  евентуални случаи на рак на маточната шийка. РАР тестовете са друг  добър инструмент за скрининг на рак на маточната шийка.

Не съществуват обаче надеждни методи за скрининг на рак на  яйчниците. Жените със симптоми на рак на яйчниците може да се  подложат на трансвагинален ултразвук или кръвни тестове CA-125.  Процентът на преживяемост при локализираните форми на тези видове  рак е сходен. Американското дружество за борба с рака изчислява, че  93-98% от жените с рак на яйчниците и 92% от тези с рак на маточната  шийка оцеляват поне 5 години. Въпреки това, според тях само 17% от

жените с отдалечен рак на маточната шийка оцеляват поне 5 години, в  сравнение с 31-60% от хората с отдалечен рак на яйчниците.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ ЛЕКАР?

Важно е да се свържете с лекар при каквито и да било признаци  и симптоми на рак на маточната шийка или яйчниците. Ранното  откриване е основен фактор за успеха на лечението.

CDC препоръчва жените да започнат редовен скрининг за рак на  маточната шийка от 21-годишна възраст. Няма обаче препоръки за  редовни прегледи за рак на яйчниците без симптоми.

ДРУГИ РАКОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, РАЗПРОСТРАНЕНИ ПРИ ЖЕНИТЕ

Ракът на маточната шийка и ракът на яйчниците са видове  гинекологични ракови заболявания. Това е група ракови заболявания,  които започват в репродуктивната система на жената, но могат да се  разпространят по цялото тяло. Гинекологичните ракови заболявания  включват: -рак на маточната шийка -рак на яйчниците -рак на матката -рак на вагината -рак на вулвата

Най-често срещаните видове рак при жените обаче са ракът на гърдата,  на белия дроб и на дебелото черво. На тях се падат около 50% от всички  диагностицирани ракови заболявания при жените.

НАКРАТКО:

Ракът на маточната шийка и ракът на яйчниците започват в  женската репродуктивна система и имат някои сходства. Въпреки  това ракът на яйчниците причинява няколко характерни симптома,  като например прекалено бързо чувство за ситост и подуване на  корема.

Причината за рака на яйчниците все още не е ясна, но много от  случаите на рак на маточната шийка се дължат на HPV инфекции.  Скринингът за HPV или използването на РАР тест са добри методи за  откриване на рак на маточната шийка.

Няма надеждни методи за скрининг за рак на яйчниците при хора без  симптоми.

И двата вида рак имат добри перспективи, когато са локализирани.  Въпреки това по-малко жени оцеляват при рак на маточната шийка,  отколкото при рак на яйчниците, след като той се е разпространил в  отдалечени части на тялото.

Tags: No tags

Comments are closed.