РОБОТИЗИРАНА ХИРУРГИЯ проф. Калоян Давидов

Снимка: Личен архив

Бихте ли ни обяснили предимствата при използването на хирургия “Да Винчи” пред традиционната такава?

„Да Винчи“ хирургията, или така наречената роботизирана хирургия, има много предимства. Първото е, че няма голям разрез, какъвто има при отворената хирургия. Имаме няколко малки отвора, по около 8 милиметра до един сантиметър, в съответната област на корема на пациента, така че няма разрез и травма. От друга страна, роботизираната хирургия позволява да работим под много голямо увеличение. Имаме десетократно оптично увеличение на образа и възможност до 40 пъти да увеличим образа с дигитално увеличение, така да се каже, дигитален Zoom. Т.е. гледаме от непосредствена близост в изключително големи подробности. Имаме много прецизни манипулатори, които управляваме, и инструментите са изключително прецизни и под контрола на хирурга. Всъщност това не е робот. Прилича на робот, защото ръцете се движат по познатия начин от образите на роботи, които всички имаме в съзнанието си. Машината не прави нищо сама, тя е строго управлявана от хирурга. Така, че друго предимство на цялата ендоскопска, тоест лапароскопска хирургия, е че в коремната кухина не влиза кислород и няма контакт на червата с кислород. Кислородната травма е една от причините за бавното възстановяване в следоперативния период при хората след отворена хирургия. Чрез роботизираната хирургия червата контактуват само с въглероден двуокис, което позволява на пациентите на следващия ден да се хранят. Ако операцията е била по-рано сутринта, следобед или вечерта имат възможност да пият вода.

Какви са специфичните операции и процедури, които могат да се правят най-често с помощта на тази хирургия?

По правило може да се прави абсолютно всякаква хирургия. Предполагам, че сте виждали клипове, в които хирурзи оперират банани или гроздови зърна. Началото на цялата история тръгва от идеята да се делегира машина за първична обработка на раните с телехирургия на бойното поле в една американска агенция за иновативни изследвания. След не много дълъг период от време тази идея се комбинира с идеята на лапароскопската хирургия и всъщност може да се направи абсолютно всичко – от отворена хирургия до хирургия на простатата. Простатата се намира на изключително тясно и неудобно място, трудно за достъп при отворена хирургия, и роботът ни дава възможност да можем да оперираме там, където иначе е много трудно. Така че простатната хирургия е една посока, а другата посока е бъбречната хирургия. Лично за мен роботът помага много повече при органосъхраняваща хирургия, тоест когато премахвам тумора, но запазвам бъбрека. Когато ни трябва прецизна хирургия в рисково място, там е мястото на роботизираната хирургия. Ползваме робота и при отстраняване на пикочния мехур за злокачествени заболявания и конструирането на нов резервоар от тънки черва. Тези хора се възстановяват много по-бързо.

Снимка: Личен архив, болница София Мед

Когато говорим за роботизирана хирургия, случвало ли се е да преминете по време на такава операция към отворена операция или това не се случва?
Всеки хирург, който ви каже, че не му се е случвало, значи просто не е направил достатъчно операции, които да доведат до конверсия. Така се нарича преминаването от роботизирана към отворена хирургия. Много рядко, мисля че един или два случая сме имали, когато се налага самата роботизирана процедура да се прекъсне и да продължим с отворена хирургия. Само така нескромно, но след около месец-два би трябвало да стигнем с нашия екип до операция номер 1000. Подчертава „наш“, защото тази хирургия не е на един герой с бляскав меч. Това е екипна хирургия, която без екип няма как да се случи.

Това преминаване безопасно ли е за пациента?


Тази конверсия се прави за безопасността на пациента. Тоест, ако се наложи да се излезе от роботизираната процедура и да се премине към отворена хирургия, най-често е заради състояние на често кървене, което не може да бъде овладяно с обичайните методи и възможностите на робота, или защото обемът на операцията е толкова голям, че е безсмислено е да се продължи с роботизирана хирургия. За щастие, в нашите случаи става въпрос за прекалено голям обем на това, което намираме при операцията. Не ни се е случвало да се налага да отваряме заради остро кървене, което е изключително драматична ситуация. Роботът се отстранява, местим го бързо настрани и действаме в спешен порядък. Случвало ни се е да оперираме повторно хора след рискова хирургия, за да овладеем някакво усложнение, но конверсията е възможна и тя винаги е в полза на пациента. Всичко, което правим, е в полза на пациента. Аз предупреждавам пациентите си преди всяка лапароскопска или ендоскопска операция, че ако се наложи, в името на тяхната сигурност ще извършим тази конверсия. Все по-рядко се случва това, но ако някой хирург каже, че не го е правил, значи просто не е направил достатъчно операции или е забравил някои от случаите си.

Като говорите за опит, какво обучение и опит са необходими на хирурга, за да работи с „Да Винчи“?
Самата компания „Интуитив“ в случая с робота „Да Винчи“, защото вече има и други роботизирани системи на пазара, има доста сериозни изисквания към хирурзите, които ще работят с него. Всъщност, преди да започнем да работим с робота „Да Винчи“, „Интуитив“ провежда обучение и всеки специалист получава сертификат от самата компания. Само специалността урология и дипломата по медицина не разрешават работа с този робот. Самата компания защитава пациентите, изисквайки минимално ниво на сръчност на операторите. Това са упражнения и тренировки, които продължават няколко месеца, в зависимост от това колко опит има един хирург преди това. Аз започнах своята работа като категорично отворен хирург и имам сръчност в отворената хирургия. В същото време с екипа ми бяхме натрупали доста голям опит в лапароскопията, правехме лапароскопска хирургия в продължение на около 5-6 години преди да започнем с „Да Винчи“ хирургия. Колко време трябва на един млад хирург, за да стане добър, ми е трудно да кажа. Може би година, може би две. За себе си мога да кажа, че започнах да се чувствам сигурен, доколкото един хирург може да се чувства сигурен в каквото и да било, след няколкостотната процедура с „Да Винчи“.

Кога е създаден роботът „Да Винчи“ и колко често се оптимизират процесите, които се извършват с него?
Скоро празнуваха 20 години, така че, ако не се лъжа, роботът е създаден около 2001 или 2002 година. При нас тази машина пристигна в началото на 2009 година, защото е много скъпа, а и самата операция с консумативите също е скъпа. Професор Горчев е първият мащабен роботизиран хирург, внесъл този апарат за целите на гинекологичната хирургия в гр. Плевен. Той е истински визионер и професионалист в работата си! Всъщност на 10-ти септември 2001 год., в деня преди нападението над кулите в Ню Йорк, е направена първата т. нар. „Линдберг хирургия“, при която болен пациент във Франция е опериран от хирург в Съединените щати. В момента 5G технологията позволява с много малко забавяне да се прави хирургия през огромни разстояния. Последното, което видях, беше на един мой близък приятел, роботизиран хирург от Испания. Той беше оперирал от Щатите в Китай на разстояние 13 хиляди километра с един нов модел робот. В същото време, вероятно ще има голям обем изкуствен интелект, софтуер и нови технологии, включени в тази машина. Така че вече има конкуренция на пазара. Нещата се развиват и вървят в доста сериозна посока.

Снимка: Личен архив, болница София Мед

В заключение, да кажем така: Вие сте в Софиямед, а аз съм в Германия и вие може да сте мой оператор.
Точно така. Това е иновация. Това може би е бъдещето, когато експертите не е необходимо да карат хората да пътуват стотици или хиляди километри, за да отидат при желания специалист-оператор.

Има ли пациенти, които не са подходящи за тази роботизирана хирургия?
Да. За съжаление, не е приложима при всички пациенти. Ще дам малък пример за неподходящи пациенти за тази хирургия. Ако даден пациент е имал перитонит и тежки коремни операции, резекция на черва, няма откъде да се влезе и просто не можем да достигнем до там. Това е основното. Другото е, че има хора с тежки придружаващи заболявания, които не позволяват. Колкото и да е миниинвазивна тази хирургия, тя все пак е мащабна и се прави с обща анестезия. Операцията продължава няколко часа, коремът се раздува с въздух. Колкото и да са съвременни системите и с напредването на опита на хирурга, може да работим на по-ниски налягания, но все пак повишаваме налягането в коремната кухина, което не за всички е безопасно.

Потенциално могат ли да възникнат усложнения при тази хирургия и какви са най-честите?
Може да има усложнения при всяка хирургична намеса, включително рязането на нокти и подстригването. Уменията на хирурга са от основно значение и никой от нас не е застрахован от каквито и да е усложнения. Ще Ви дам един пример, който обичам да давам на пациентите ми. Представете си един качествен кибрит, абсолютно качествено произведен със сто клечки в него. Можете ли да ми гарантирате, че ще запалите всичките 100 от първия път?

Оценявате ли дългосрочните резултати на пациентите и тяхната удовлетвореност от тази хирургия?
Дългосрочните резултати обичайно ги сравняваме с това, което знаем от преди. Резултатите от отворената хирургия не са по-лоши в немалко от случаите. Например, по отношение на запазването на ерекцията при мъжете при операция за отстраняване на простатата, категорично са по-добри при робот-асистираната хирургия, както и по отношение на контрола върху незадържането на урина. Що се отнася до качеството на живот, то е несравнимо по-добро, защото тези хора стават и се движат на следващия ден.

Снимка: Личен архив, болница София Мед

Comments are closed.