Тенденцията се запазва: Жените са изложени на по-висок риск от рак на белия дроб

Учените призовават за засилени усилия за отказване от тютюнопушенето и прегледи на белите дробове сред жените на млада и средна възраст, след като нов анализ показа, че вероятността те да бъдат диагностицирани с рак на белия дроб е нарастваща в сравнение с мъжете.


Тенденцията се наблюдава през последните години. Новият доклад на изследователите от Американското дружество за борба с рака сочи, че освен че жените на възраст от 30 до 50 години са по-склонни от мъжете да развият рак на белия дроб, сега представителките на нежния пол на възраст от 50 до 54 години също се диагностицират по-често в сравнение с мъжете на същата възраст.


Като цяло, през последните две десетилетия броят на случаите на рак на белия дроб и при двата пола е продължил общата си тенденция на намаляване, но спадът е бил по-рязък при мъжете, отколкото при жените, показва анализът. Проучването включва здравни данни за около половината от населението на САЩ от 2000 до 2019 г.


Изследователите са озадачени от различния темп на намаляване на броя на пушачите от двата пола, тъй като жените не пушат толкова често, колкото мъжете. По данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) през 2021 г. в САЩ са пушили 13 % от мъжете и 10 % от жените.


Ракът на белия дроб е водещата причина за смърт от рак в Щатите. По данни на американския Национален институт по рака през 2023 г. в страната е имало около 238 000 нови случая на рак на белия дроб и 127 000 смъртни случая. Около 75% от хората, диагностицирани с рак на белия дроб, не доживяват дори пет години след поставянето на диагнозата.


„Тези констатации са много обезпокоителни“, казва в изявление водещият автор Ахмедин Джемал, старши вицепрезидент по наблюдението и равенството в здравеопазването в Американското дружество за борба с рака. „Не знаем защо честотата на заболеваемост от рак на белия дроб сред хората на по-млада и средна възраст сега е по-висока при жените, отколкото при мъжете, което обръща историческия модел. Разпространението на тютюнопушенето – основният рисков фактор за рак на белия дроб в САЩ – не е по-високо при по-младите жени, отколкото при по-младите мъже, както е при други установени рискови фактори, като например професионалните експозиции“, обяснява той.


Според федералните насоки хората на възраст от 50 до 80 години, които са пушили по една кутия цигари дневно в продължение на 20 години (или по две кутии дневно в продължение на 10 години), трябва да се изследват ежегодно за рак на белия дроб, ако все още пушат или ако са се отказали от цигарите през последните 15 години. Скринингът може да бъде преустановен, след като лицето не е пушило в продължение на 15 години или развие здравословен проблем, който значително ограничава продължителността на живота или възможността или желанието за извършване на белодробна операция.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Comments are closed.