Усъвършенствани лечения на проблеми с рамото в напреднал стадий

Болката в рамото, слабостта и загубата на подвижност могат да попречат на извършването на редица дейности, които човек обича или се налага да извършва в ежедневието си. Те могат да са проблем за упражняване на спорт или справяне с ежедневни задачи, като вдигане на чиниите, например.

Износването, травмите, някои медицински състояния и възрастта могат да се отразят на функционирането на рамото. Понякога лечението е сравнително просто, като възможностите варират от физиотерапия до инжекции или операция. В други случаи обаче тези възможности може да не са достатъчни. Вече има лечения, предназначени специално за проблеми с рамото в напреднал стадий.

Поставяне на балон за стабилизиране

Когато разкъсването на ротаторния маншон е толкова тежко, че не може да бъде възстановено, ортопедът може да използва субакромиален балон за стабилизация. Това малко устройство се поставя в пространството, където се намира увреденият ротаторен маншон, с помощта на минимално инвазивни артроскопски хирургични техники. След като бъде поставено, то се напомпва с физиологичен разтвор, за да омекоти и стабилизира ставата.

След шест до 12 месеца балонът се саморазтваря. Междувременно физиотерапевт помага на пациента да тренира отново мускулите си, за да може да движи рамото, използвайки по-оптимална механика. Възстановяването обикновено е по-бързо, тъй като не е необходимо заздравяване на сухожилията, както е при традиционната операция на ротаторния маншон. Човек може да се върне към ежедневните си дейности с подобрени функция и обхват на движение, а така също и с по-малко болка.

3D реконструкция за поставяне на реверсивна раменна ендопротеза

Поставянето на реверсивна раменна едопротеза е друг хирургичен метод за лечение на пациенти с тежък артрит, непоправими разкъсвания на ротаторния маншон или други увреждания. Най-просто обяснено, хирургът променя механиката на рамото, за да позволи на други мускули да го движат.

Тъй като всяко рамо е различно, ключова роля за успеха на интервенцията има фактът доколко заместващият имплант съответства на анатомията на на пациента и как се поставя. Хирургът може да избира между метални и пластмасови импланти, които се предлагат в няколко различни форми и размери. 3D реконструкцията на рамото може да помогне на ортопеда-хирург да постави точно протезата.

Процесът започва с компютърна томография преди операцията, за да се създаде на компютър 3D (триизмерен) модел на рамото. Това позволява на специалиста да види как трябва да се постави имплантът, как да се запази възможно най-много кост и как да се определи най-добрият начин за закрепване на импланта. Принтира се 3D модел, който дублира шаблона от компютъра. Тази техника помага на хирурга да определи и дали пациентът се нуждае от персонализиран имплант.

Създаване на персонализиран 3D имплант

В повечето случаи хирургът може да избере стандартен имплант, който ще осигури необходимата функция на рамото. При някои пациенти обаче анатомията или увреждането на костта не позволяват на стандартния имплант да пасне правилно. Имплантът, който не пасва добре, може да доведе до допълнителни операции.

В тези случаи може да се създаде имплант, който да пасне точно на конкретния пациент. С помощта на компютърно генериран 3D модел се принтира персонализираният имплант, предназначен за пациента, като се използват същите материали като при стандартния имплант. Макар че този метод се използва само в специални случаи, с времето той може да се превърне в стандарт.

По-широк спектър от персонализирани лечения

Съществуват нови възможности за осигуряване на широк спектър от лечения за пациенти с напреднали проблеми с рамото. Наличието на многобройни възможности позволява на лекуващия ортопед да избере тази, която е насочена към специфичните проблеми на пациента, за да се постигне най-добър резултат.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Comments are closed.