Проучване установи, че жените от всички възрасти са по-чувствителни към
солта от мъжете, което може да има отражение върху контрола на кръвното
налягане.
Хипертонията или високото кръвно налягане засяга около 1,28 милиарда
възрастни по света, много от които в страни с ниски и средни доходи.
Ако кръвното налягане не се контролира, това може да увеличи риска от
сърдечни, мозъчни и бъбречни заболявания.
Една често срещана, но по-малко известна причина за хипертония е
чувствителността към сол – когато тялото не успява да отдели излишната
сол.
Ново проучване установи, че жените от всички възрасти са по-чувствителни
към солта от мъжете, което може да има отражение върху контрола на
кръвното налягане.
„Най-важният факт, подчертан в това проучване, е, че жените, независимо
дали са преди или след менопауза, са по-чувствителни към солта от
мъжете.“ казва д-р Ерик Белин де Шантемеле , автор на изследването и
физиолог в Центъра по съдова биология към Медицинския колеж на Джорджия
към университета Аугуста.
Според Световната здравна организация (СЗО) почти 1,3 милиарда
възрастни на възраст 30-79 години по света имат хипертония (високо
кръвно налягане). А от 1990 г. насам броят на хората с хипертония в
световен мащаб се е удвоил.
Има няколко добре известни фактора, които повишават риска от хипертония.
Те включват:
Възраст: Хипертонията е по-често срещана над 65-годишна възраст
Етническа принадлежност: Някои етнически групи са по-склонни към
хипертония от други.
Тегло: Затлъстяването е основен рисков фактор за хипертония
Редовна употреба на алкохол и тютюн.
Пол: мъжете имат по-висок риск от развитие на хипертония, отколкото
жените.
Това обаче е само докато жените достигнат менопауза.
Съществуващи здравословни състояния: сърдечно-съдови заболявания,
диабет, хронично бъбречно заболяване и високи нива на холестерол могат
да доведат до хипертония, особено с възрастта.
По-малко признат факт, който може да повиши кръвното налягане, е
чувствителността към сол – склонността на тялото да задържа сол, вместо
да я отделя през бъбреците.
Преглед на епидемиологични данни, публикувани в HypertensionTrusted
Source, предполага, че жените от всички възрасти и етноси са
по-чувствителни към солта от мъжете. И тази тенденция да се задържа
повече сол се увеличава след менопаузата.
Какво е чувствителност към сол?
Солта съдържа около 40% натриеви йони и 60% хлоридни йони. Имаме нужда
от малко количество натрий, около 500 mg (или четвърт чаена лъжичка сол)
на ден, за провеждане на нервни импулси, свиване и отпускане на
мускулите и поддържане на правилния баланс на вода и минерали.
Повечето хора обаче приемат повече натрий, отколкото им е необходимо.
В страните с по-високи доходи около 75% от приема на сол идва от
преработени храни и ястия, консумирани извън дома.
Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съветва да
увеличите пресните храни в диетата си, за да намалите приема на сол, а
ако ядете преработени храни, потърсете такива, които имат по-малко от
600 mg на порция.
Според CDC изследванията показват силна връзка между количеството
консумирана сол и повишените нива на кръвно налягане (BP). И за
повечето хора намаляването на приема на сол води до понижено кръвно
налягане.
В световен мащаб хората консумират средно от 9 до 12 грама сол дневно —
около двойно повече от препоръката на СЗО от 5 грама дневно за
сърдечно-съдово здраве.
Отдавна е известно, че мъжете под 65 години имат по-висок риск от
хипертония, отколкото жените, но рискът се увеличава при жените след
менопаузата.
Обяснението, което предлагат учените, е може би изненадващо.
Според д-р Белин де Шантемеле доказателствата при хора и лабораторни животни
показват, че женските бъбреци са по-добри в отделянето на сол.
Изглежда, че проблемът е във васкулатурата, защото солта също трябва да
отпуска кръвоносните съдове, но не го прави при тези, които са
чувствителни към солта.
Ролята на естроген в контрола на кръвното налягане отдавна се обсъжда.
Това проучване установи, че чувствителността на кръвното налягане към
сол се повишава след менопаузата, когато нивата на естроген са по-ниски.
Но може да не е само естрогенът, който оказва ефект.
Д-р Ерик Белин де Шантемеле подчерта ролята на друг хормон:
„Данните от нашите собствени проучвания и литературата сочат
неспособността на жените да намалят производството на хормона
алдостерон, задържащ солта, който също контролира способността на
кръвоносните съдове да се отпуснат. Неподходящите нива на алдостерон в
отговор на поглъщането на сол изглежда намаляват способността на
кръвоносните съдове да се отпуснат. „
Хората трябва да следват препоръките на СЗО и да намалят приема на сол.
Източник: https://www.medicalnewstoday.com
By Katharine Lang
Редактор: Йорданка Йовчева