Хипертония: Приемът на сол може да засегне мъжете и жените по различен начин

Снимка:shutterstock

Проучване установи, че жените от всички възрасти са по-чувствителни към 
солта от мъжете, което може да има отражение върху контрола на кръвното 
налягане.

Хипертонията или високото кръвно налягане засяга около 1,28 милиарда 
възрастни по света, много от които в страни с ниски и средни доходи.
  Ако кръвното налягане не се контролира, това може да увеличи риска от 
сърдечни, мозъчни и бъбречни заболявания.


  Една често срещана, но по-малко известна причина за хипертония е 
чувствителността към сол – когато тялото не успява да отдели излишната 
сол.

Ново проучване установи, че жените от всички възрасти са по-чувствителни 
към солта от мъжете, което може да има отражение върху контрола на 
кръвното налягане.


„Най-важният факт, подчертан в това проучване, е, че жените, независимо 
дали са преди или след менопауза, са по-чувствителни към солта от 
мъжете.“ казва д-р Ерик Белин де Шантемеле , автор на изследването и 
физиолог в Центъра по съдова биология към Медицинския колеж на Джорджия 
към университета Аугуста.

Според  Световната здравна организация (СЗО) почти 1,3 милиарда 
възрастни на възраст 30-79 години по света имат хипертония (високо 
кръвно налягане).  А от 1990 г. насам броят на хората с хипертония в 
световен мащаб се е удвоил.


Има няколко добре известни фактора, които повишават риска от хипертония.


Те включват:
  Възраст: Хипертонията е по-често срещана над 65-годишна възраст
  Етническа принадлежност: Някои етнически групи са по-склонни към 
хипертония от други.


Тегло: Затлъстяването е основен рисков фактор за хипертония
  Редовна употреба на алкохол и тютюн.


  Пол: мъжете имат по-висок риск от развитие на хипертония, отколкото 
жените. 

Това обаче е само докато жените достигнат менопауза.


Съществуващи здравословни състояния: сърдечно-съдови заболявания, 
диабет, хронично бъбречно заболяване и високи нива на холестерол могат 
да доведат до хипертония, особено с възрастта.


По-малко признат факт, който може да повиши кръвното налягане, е 
чувствителността към сол – склонността на тялото да задържа сол, вместо 
да я отделя през бъбреците.


Преглед на епидемиологични данни, публикувани в HypertensionTrusted 
Source, предполага, че жените от всички възрасти и етноси са 
по-чувствителни към солта от мъжете.  И тази тенденция да се задържа 
повече сол се увеличава след менопаузата.


Какво е чувствителност към сол?
Солта съдържа около 40% натриеви йони и 60% хлоридни йони.  Имаме нужда 
от малко количество натрий, около 500 mg (или четвърт чаена лъжичка сол) 
на ден, за провеждане на нервни импулси, свиване и отпускане на 
мускулите и поддържане на правилния баланс на вода и минерали.


Повечето хора обаче приемат повече натрий, отколкото им е необходимо.  
В страните с по-високи доходи около 75% от приема на сол идва от 
преработени храни и ястия, консумирани извън дома.


Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съветва да 
увеличите пресните храни в диетата си, за да намалите приема на сол, а 
ако ядете преработени храни, потърсете такива, които имат по-малко от 
600 mg на порция.

Според CDC изследванията показват силна връзка между количеството 
консумирана сол и повишените нива на кръвно налягане (BP).  И за 
повечето хора намаляването на приема на сол води до понижено кръвно 
налягане.


  В световен мащаб хората консумират средно от 9 до 12 грама сол дневно — 
около двойно повече от препоръката на СЗО от 5 грама дневно за 
сърдечно-съдово здраве.


  Отдавна е известно, че мъжете под 65 години имат по-висок риск от 
хипертония, отколкото жените, но рискът се увеличава при жените след 
менопаузата.


Обяснението, което предлагат учените, е може би изненадващо. 

Според д-р Белин де Шантемеле доказателствата при хора и лабораторни животни 
показват, че женските бъбреци са по-добри в отделянето на сол.  
Изглежда, че проблемът е във васкулатурата, защото солта също трябва да 
отпуска кръвоносните съдове, но не го прави при тези, които са 
чувствителни към солта.


Ролята на естроген в контрола на кръвното налягане отдавна се обсъжда. 
Това проучване установи, че чувствителността на кръвното налягане към 
сол се повишава след менопаузата, когато нивата на естроген са по-ниски.
Но може да не е само естрогенът, който оказва ефект.

Д-р Ерик Белин де Шантемеле подчерта ролята на друг хормон:
„Данните от нашите собствени проучвания и литературата сочат 
неспособността на жените да намалят производството на хормона 
алдостерон, задържащ солта, който също контролира способността на 
кръвоносните съдове да се отпуснат. Неподходящите нива на алдостерон в 
отговор на поглъщането на сол изглежда намаляват способността на 
кръвоносните съдове да се отпуснат. „


Хората трябва да следват препоръките на  СЗО и да намалят приема на сол.


Източник: https://www.medicalnewstoday.com
By Katharine Lang

Редактор: Йорданка Йовчева

Comments are closed.