Хормонът на глада – какви са функциите му и как да управляваме нивата му в организма

Грелинът се произвежда и освобождава в стомаха. Хората често го наричат „хормон на глада„, защото повишава апетита. Той също така подпомага регулирането на кръвната

захар, предотвратява разграждането на мускулите и предпазва сърцето

Грелинът е хормон, който се произвежда главно в стомаха, когато той е празен. Произвежда се също така в тънките черва, мозъка и панкреаса. Грелинът се придвижва по кръвен път до мозъка, където действа на хипоталамуса. Хипоталамусът е част от мозъка, която произвежда хормони, регулиращи глада, настроението, жаждата и много други важни функции в организма.

Грелинът често е наричан хормон на глада, тъй като основната му роля е да регулира апетита. Когато грелинът активира своя рецептор

– рецептора за секретиране на растежен хормон – той кара човек да приема повече храна и да складира допълнителни мазнини. При хора, които се опитват да отслабнат или които наскоро са отслабнали, нивата на грелин често са по-високи, което прави трудно поддържането на загубата на тегло.

Например в едно проучване от 2020 г. са изследвани хора с диабет, които са участвали в 2-годишна програма за управление на теглото. Участниците, които първоначално загубили тегло, бавно са го възстановили по време на продължителността на изследването.

Изследователите установили, че загубата на тегло е свързана с повишени нива на грелин и повишен глад, което може да затрудни задържането на теглото.

Грелинът може също така да сигнализира на организма да намали термогенезата на кафявите мазнини. Когато това се случи, тялото изгаря по-малко мазнини в покой. Кафявата мазнина е известна със своите термогенни свойства и способността да увеличава общия брой на изгорените калории. Проучванията показват, че грелинът влияе и върху цикъла на сън/ бодърстване, усещането за вкус и желането на човек „да се възнагради“. Тъй като този хормон играе роля в усещането за „необходимостта да се възнаградиш“, експерти смятат, че по-високите нива на грелин могат да допринесат за злоупотреба с храна и алкохол.

Неотдавна изследователите откриха, че грелинът има още много функции в организма, включително подобряване на здравето на сърцето, предотвратяване на мускулната атрофия и влияние върху костния метаболизъм. Той може също така да стимулира секрецията на стомашна киселина и да ускори изпразването на стомаха.

КАКВО ВОДИ ДО ПОВИШАВАНЕ НА НИВАТА НА ГРЕЛИНА?

Нивата на грелина често се променят през деня и се контролират главно от приема на храна. Те обикновено се повишават, когато стомахът е празен, и намаляват, след като човек се е нахранил.

Някои изследвания показват, че при хората със затлъстяване циркулират по-високи нива на грелин. Това може да доведе до постоянно състояние на глад и да затрудни отслабването.

Известно е, че хранителният режим също стимулира секрецията на грелин. Нещо повече, диетите могат да намалят и нивата на лептина, който е известен като „хормон на ситостта“. В комбинация това може да затрудни отслабването и задържането на теглото в дългосрочен план.

Интересното е, че експертите смятат, че хората, които са претърпели операция за отслабване, имат по-ниски нива на грелин, което може да улесни задържането на теглото.

По-специално, в публикувана наскоро статия се констатира, че нивата на грелин спадат значително след ръкавна гастректомия. Изследователите смятат, че това е така, защото част от стомаха – стомашното дъно – където се произвежда най-много грелин, е напълно отстранена. Резултатите от други проучвания обаче са противоречиви

за други процедури за намаляване на теглото, като например стомашен байпас Roux-en-Y.

Хората с определени здравословни състояния също са склонни да имат повишени нива на грелин. При тези със затлъстяване и синдром на Прадер-Уили (PWS) циркулират много високи нива на грелин, което

може да е причина за постоянното чувство на глад и трудностите при контролиране на теглото.

Освен това хората с тиреоидит на Хашимото, нервна анорексия, булимия и кахексия вследствие на заболяване са склонни да имат по- високи нива на хормона на глада.

Нивата на грелин също могат да бъдат по-високи по време на периоди на стрес. Смята се, че по-високите нива на грелин имат анксиолитичен ефект върху организма.

КАК ДА УВЕЛИЧИМ НИВАТА НА ГРЕЛИН?
Въпреки че повишените нива на грелин обикновено се възприемат като неблагоприятни и се свързват с повишен апетит, някои хора могат да се възползват от по-високи нива на този хормон.
Например човек, който се бори за наддаване на тегло или има синдром на изтощение, може да се възползва от стимулиращите апетита ефекти на грелина.
По-нови проучвания сочат, че приемът на грелин може да бъде потенциално полезен при пациенти с ракова кахексия, тъй като може да помогне за обратното намаляване на теглото и разграждането
на протеини при катаболни състояния. Въпреки че краткосрочното приложение на грелин изглежда безопасно и добре поносимо, са необходими повече
проучвания за неговата ефективност и безопасност, преди да се препоръча.
Изследванията върху животни за това как канабисът повишава апетита чрез стимулиране на производството на грелин също изглеждат обещаващи в подкрепа на използването му за лечение на анорексия, предизвикана от заболяване.
Освен това проучване при мъже с ХИВ установи, че тетрахидроканабинолът (ТХК) – психоактивното съединение в канабиса, може да стимулира отделянето на грелин.

КАК ДА НАМАЛИМ НИВАТА НА ГРЕЛИН?

Нивата на грелин могат да се повишат след загуба на тегло. Намаляването на нивата на грелин в

организма може да помогне

за намаляване на апетита, да предотврати възвръщането на теглото или да насърчи загубата на тегло.

Въпреки това е важно да се отбележи, че други проучвания подчертават, че наблюдението на промените в грелина само по себе си не е достатъчно, за да се предвиди покачване на теглото след загуба на тегло при повечето хора. Поведенчески, физиологични и екологични фактори също играят роля за възвръщането на теглото.

Човек, който иска по естествен начин да намали нивата на грелина, може да опита някои от следните интервенции.

Спазване на здравословен хранителен режим

Нивата на грелин при хората са склонни да се увеличават, когато са на диета и не приемат достатъчно калории. Избягването да сте на празен стомах и богата на хранителни вещества диета може да помогне за ограничаване на секрецията на грелин.

Според Диетичните насоки за американците (2020-2025 г.) основните елементи, които съставляват здравословния модел на хранене, включват: -зеленчуци от всички видове -плодове, особено цели плодове -зърнени храни, като поне половината от тях са пълнозърнести -нискомаслени млечни продукти -постни протеини -масла, като например зехтин и тези, които естествено се срещат в ядките и мазната риба.

Някои храни също могат да намалят нивата на грелин. В едно по-старо проучване изследователите откриват, че богатите на фибри храни могат да намалят нивата на грелин.

В друго проучване са изследвани 21 мъже, на които за закуска са дадени или бeйгъл, или яйца. Групата, която е яла яйца за закуска, е имала по-ниски нива на грелин от тези, които са яли бейгъли.

Спете достатъчно

Лошият режим на сън е свързан с повишени нива на грелин и намалени нива на лептин, което води до повишен апетит и глад. За по-добър сън се стремете да спите минимум 7 часа в рамките на 24 часа.

Яжте повече протеини

Консумирането на високопротеинови ястия и закуски може да помогне за насърчаване на ситостта и намаляване на нивата на грелин. Всъщност много проучвания, свързани с храненето, показват значително намаляване на глада и увеличаване на чувството за ситост след хранене с високо съдържание на протеини.

Изследователите препоръчват да приемате между 1, 2 и 1, 6 грама протеини на килограм телесно тегло на ден или 25-30% от дневните калории, за да подпомогнете управлението на теглото и потискането на апетита. Повечето хора могат да спазват диета с високо съдържание на протеини, като консумират пилешки гърди, боб, леща, нискомаслени млечни продукти и ракообразни.

Ограничете стреса

Въпреки че пълното премахване на стреса е почти невъзможно, проучванията показват, че високите нива на хроничен стрес могат

да доведат до повишени нива на грелин. Освен че сигнализира за глад, грелинът

може да повлияе на мозъчната функция. Точният механизъм остава неясен, а смесените резултати затрудняват извеждането на заключения за ролята на грелина при стреса.

Някои изследвания върху животни показват, че той може да намалява тревожността

и да има антидепресантни свойства, докато други изследвания показват, че може да насърчава тези поведения.

Редовната физическа активност, адекватният

сън и практикуването на йога или медитация могат да помогнат за минимизиране на стреса.

Упражнение

Проучванията относно ефекта на физическите упражнения върху нивата на грелин остават противоречиви. В доклад от 2021 г. изследователите установяват, че силовите упражнения потискат производството на грелин. Те обаче също така констатират, че дългосрочните програми за упражнения могат да имат обратен ефект и да увеличат производството на грелин.

Точният механизъм зад тези ефекти остава неясен, но изследователите смятат, че той вероятно се дължи на повишеното преразпределение на кръвния поток и загубата на тегло при упражненията.

НАКРАТКО:

Грелинът е известен като хормон на глада поради ключовата му роля в регулирането на апетита. Високите нива на грелин водят до

повишаване на апетита и приема на храна. Въпреки това организмът се нуждае от грелин, тъй като той участва в много процеси. Сред

тях са подобряване на здравето на сърцето, влияние върху костния метаболизъм и предотвратяване на разграждането на мускулите.

Човек, който желае по естествен начин да намали нивата на грелин в организма, може да обмисли здравословна диета, богата на фибри,

да приема достатъчно протеини, да спортува, да спи достатъчно и да сведе до минимум стреса.

За разлика от тях, човек с анорексия, предизвикана от заболяване, или със затруднения при наддаване на тегло може да се възползва от по-високи нива на грелин, които да стимулират глада и наддаването на тегло.

Tags: No tags

Comments are closed.