Хроничната болка при ендометриоза може да доведе до ДЕПРЕСИЯ

10-15%от жените в репродуктивна възрат страдат от  това заболяване. Заради симптомите част от тях изпитват  тревожност и имат ниско самочувствие.

Много жени с е ндометриоза изпитват силна болка, подуване на  корема и спазми, особено по време на и преди менструалния цикъл.  Болкоуспокояващите средства, продавани без рецепта, и домашните  средства могат да помогнат, но те не облекчават напълно значителната  болка, която често се среща при това състояние.

Продължаващата болка може да повлияе на начина на живот.  Някои жени със заболяването развиват депресия – разстройство на  настроението, което предизвиква чувство на тъга и безнадеждност.  Депресията е едно от най-разпространените психични разстройства в

Съединените щати и засяга почти два пъти повече жени, отколкото мъже.

Според литературен обзор от 2017 г. хората с ендометриоза съобщават  за висока честота на психиатрични състояния като депресия и  тревожност. Проучванията предполагат връзка между ендометриозата  и депресията. Въпреки това учените все още не знаят как и дали  ендометриозата директно причинява депресия.

Експертите смятат, че хроничната тазова болка (ХТБ), свързана с  ендометриозата, играе роля. Тази силна, продължаваща болка може  значително да повлияе на ежедневния начин на живот. Заради нея  може да се наложи излизане в болнични, отстъствие от работа или  училще. Може да се стигне и до отдръпване от интимни отношения  заради симптомите. В резултат на това психичното здраве на засегната  може да се влоши.

Метаанализ от 2018 г. показва, че сред хората с ендометриоза тези с  тазова болка имат значително по-високи нива на депресия.

КАК ЕНДОМЕТРИОЗАТА ВЛИЯЕ НА ПСИХИЧНОТО ЗДРАВЕ?

Ендометриозата е често срещано гинекологично заболяване. То засяга  около 10-15% от жените в репродуктивна възраст.

То може да причини симптоми, включващи: -хронична тазова болка -болезнена менструация или дисменорея -болезнен полов акт или диспареуния -безплодие

Освен това може да е трудно да се диагностицира. Много жени с  ендометриоза се консултират с няколко лекари, преди да получат  диагноза. Това ги оставя да живеят с хронична, необяснима болка  в продължение на години, което може да се отрази негативно на  психичното им здраве.

Хората с ендометриоза, наред с тревожността или депресията, може да  страдат от по-ниско самочувствие и по-ниска самооценка. Това може  да е свързано с функционалните ограничения на тялото им. То обаче  може да бъде и резултат от физическите промени, които много хора с  ендометриоза изпитват, включително: -белези от операции -непреднамерено увеличаване на теглото вследствие на хормонална  терапия -умора и отпадналост от обилно кървене и анемия -симптоми на менопауза, като горещи вълни, умора, намалено либидо и  вагинална сухота

Някои изследвания показват също така връзка между ендометриозата  и промените в мозъчната химия. Проучване от 2018 г., проведено

при мишки, установява, че болните от ендометриоза имат повишена  чувствителност към болка и е по-вероятно да страдат от депресия.

Тази връзка обаче не е достатъчно добре проучена. Учените трябва  да проведат повече изследвания, за да разберат дали и защо  ендометриозата влияе на мозъчната биохимия при хората.

ЛЕЧЕНИЕ И СТРАТЕГИИ ЗА СПРАВЯНЕ

Няма лечение, което да излекува ендометриозата. Тя е хронично,  прогресиращо състояние, което може да се контролира с медикаменти и  мерки за подобряване на начина на живот.

Курсът на лечение, препоръчан от лекаря, зависи състоянието на  пациентката и от други фактори, включително: -възраст -тежестта на симптомите -стадий на ендометриозата -бъдещо желание за деца

Лечението на ендометриозата има за цел да премахне болката. Ако  жената иска да има деца, друга цел е да се предотврати безплодието.

Обезболяващи медикаменти

Може да се използват различни методи за справяне с болката.

Болкоуспокояващи лекарства

Ако болката е слаба, може да се използват лекарства без рецепта за  нейното намаляване. Макар че тези медикаменти могат да облекчат  някои менструални болки, доказателствата, подкрепящи употребата им  за справяне с болка, свързана с ендометриоза, са малко. Това се отнася  особено за нестероидните противовъзпалителни средства. В някои  случаи лекарят може да предпише по-силни лекарства, за да помогне за  овладяване на болката.

Хормонална терапия

Въпреки че ендометриозните участъци са извън матката, те преминават  през същите хормонални колебания по време на менструалния цикъл.

Хормоналните нива на жената контролират тези промени.

Лекарите често използват хормонална контрацепция, за да се справят  с това. Хормоналното лечение може да попречи на яйчниците да  произвеждат определени хормони, спирайки овулацията. Лечението  на ендометриозата с хормони забавя растежа и активността на  анормалната ендометриална тъкан.

Хормоналните терапии включват: -лекарства с гонадотропин-освобождаващ хормон -хормонални контрацептиви -прогестини

Хирургично лечение

Някои хирургични лечения могат да осигурят значително облекчение  от болката, свързана с ендометриозата. Тези лечения обаче могат да  осигурят само краткосрочно решение.

Възможностите за хирургично лечение включват: -лапароскопия -лапаротомия -прекъсване на тазовите нерви

По време на лапароскопията или лапаротомията лекарят може да: -локализира ендометриална тъкан -да изследва размера на растежа на петната -да отстрани всяка абнормна тъкан

Засегнатите може да се нуждаят от множество операции в продължение  на няколко години, за да се справят с ендометриозата си.

В някои случаи лекарят може да препоръча трайно решение на тазовата  болка. Това включва прекъсване на тазовите нерви. Въпреки че може да  намали болката, то е необратимо.

Пациенките трябва да са наясно какво се случва по време на тези  процедури, за да вземат информирано решение за репродуктивното си  здраве.

ЛЕЧЕНИЕ НА БЕЗПЛОДИЕ

Следните възможности могат да помогнат на хора с ендометриоза да  запазят или увеличат плодовитостта си:

Лапароскопия

По време на лапароскопията лекарят прокарва оптичен уред през малък  коремен разрез. След това той може да идентифицира и отстрани  ендометриална тъкан.

Тази операция може да се препоръча на пациентки с лека или умерена  ендометриоза.

Ин витро оплождане

Жените могат да опитат и ин витро оплождане. То включва оплождане  на извадена яйцеклетка със сперматозоиди за създаване на ембрион.  След това медицински специалист имплантира ембриона в матката.

Ин витро оплождането обаче не е подходящо за всеки. Освен това  достъпът до него може да бъде труден и прекалено скъп.

НАКРАТКО:

Ендометриозата е сравнително често срещано заболяване, при което  тъканите на матката се разрастват на други места в тялото. То  причинява хронична болка в таза, която се свързва с по-високи нива  на депресия.

Животът със значителна болка може да увеличи рисковете за  психични проблеми на човека.

Tags: No tags

Comments are closed.