Amazon започва да тества дронове, които ще доставят лекарства с рецепта буквално до прага

Amazon скоро ще направи така, че предписаните от докторите лекарствата „да падат от небето“. Гигантът в електронната търговия възнамерява да започне да тества доставки на медикаменти с дронове.


Компанията съобщи, че клиентите ѝ в Колидж Стейшън, Тексас, вече могат да се възползват от услугата. Доставката ще се осъществяват в рамките на един час след като са направили поръчката си.


Дроновете са програмирани да летят от център за доставка на медикаменти, в който има фармацевтично поделение, до адреса на клиента. Те ще пускат специално опакования пакет от около четири метра височина.


От Amazon твърдят, че клиентите ще могат да избират измежду повече от 500 лекарства – списък, който включва обичайни средства за лечение на заболявания като грип или пневмония, но не и контролирани вещества.


Подразделението Prime Air на компанията започна да тества доставки с дронове на обикновени домакински стоки през декември миналата година в Колидж Стейшън и в Локфорд, Калифорния. Говорителят на Amazon Джесика Бардулас заяви, че компанията е извършила хиляди доставки от стартирането на услугата и я разширява, за да включи лекарства с рецепта, отчасти въз основа на исканията на клиентите.


Amazon Prime вече доставя някои лекарства в рамките на два дни. Според вицепрезидента на фармацефтичното поделение Джон Лав обаче това не помага на хора с остри заболявания като грип. „Сега опитваме да разберем как можем да променим кривата на скоростта“, казва той.


Главният медицински директор на фармацевтичното поделение на Amazon д-р Вин Гупта обяснява, че американската здравна система като цяло изпитва затруднения с бързото диагностициране и лечение на пациенти при остри заболявания – нещо, което е било осезаемо по време на пандемията COVID-19. Свиването на периода между диагностицирането и лечението прави много лечения по-ефективни, казва той.
Amazon не е първата компания, която проучва възможността за доставка на предписани лекарства с помощта на дронове. Веригата аптеки CVS Health е работила с UPS за тестване на доставките през 2019 г. в Северна Каролина, но тази програма е приключила, заяви говорител на CVS.


Intermountain Health започна да осигурява доставки на предписани с рецепта медикаменти с дронове през 2021 г. в района на Солт Лейк Сити и разширява програмата, според Даниел Дюерш, директор на отдела за доставки в компанията. Intermountain си партнира с логистичната фирма Zipline, за да използва дронове, които пускат пакетите с парашут.


Компаниите, които искат да използват дронове за търговски цели, се сблъскват с пречки от страна на регулаторните органи, които искат да се уверят, че операциите са безопасни. Основателят на Amazon Джеф Безос е прогнозирал преди десетилетие, че до 2018 г. дронове ще извършват доставки.


Лиза Елман, изпълнителен директор на Търговския алианс за дронове – индустриална група, която смята Amazon за един от своите членове, заяви, че досега регулаторните одобрения са били ограничавани до определени географски райони и „по отношение на техния обхват и полезност за компаниите“. Въпреки това тя отбелязва, че регулаторните органи издават все повече разрешителни. Миналия месец FAA даде разрешение на Zipline и UPS да извършват с дронове полети с по-голям обсег.
Walmart също работи за разширяване на собствените си доставки с дронове.
Amazon твърди, че нейните дронове ще летят на височина до 120 метра преди бавно да се снижат, когато достигнат дома на клиента. Дронът ще проверява дали в зоната за доставка има домашни любимци, деца или други препятствия, преди да пусне пакета на маркировката за доставка.


Компанията заяви, че се надява да разшири програмата и на други пазари, но не разполага със срокове за това.


От няколко години Amazon увеличава присъствието си в сферата на здравеопазването. Освен че добави фармацевтичен център, тя похарчи близо 4 млрд. долара, за да купи доставчика на първична медицинска помощ One Medical. През август компанията добави видео телемедицински визити във всички 50 щата.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Comments are closed.