DASH диетата намалява риска от деменция при жените

В ново проучване полезната за сърцето диета DASH е свързана с по-нисък риск от влошаване на когнитивните способности при жени над 40 години. Изследването е установило, че колкото повече участничките в изследването са се придържали към този хранителен режим (DASH е съкращение от Dietary Approaches to Stop Hypertension, което на български означава „Диетични подходи за спиране на хипертонията“) – толкова по-малък е бил рискът от появата на тези проблеми.


Резултатите от проучването бяха публикувани в Alzheimer’s & Dementia.
Диетата DASH залага на плодове, зеленчуци и постни протеини, като същевременно ограничава червеното месо, солта, добавените захари и мазнините. Тя е разработена с цел понижаване на високото кръвно налягане и е доказано, че намалява риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт, пише Healthline.


Изследването се основава на данни от повече от 5000 жени, които са били сред 14 000 участници в проучване на Нюйоркския университет. Средната им възраст при включването в програмата е била 46,3 години.


Информацията за хранителния им режим е анализирана в зависимост от това доколко той съответства на диетата DASH. След около 30 години жените били помолени да споделят за евентуални когнитивни проблеми. Изследователите им задавали въпроси, разкриващи леки когнитивни нарушения, които могат да доведат до деменция.
Една трета от участничките заявили, че имат повече от един от шестте вида когнитивни проблеми, за които били попитани. Тези, които спазвали най-стриктно диетата DASH, са били със 17% по-нисък риск да съобщят за множество оплаквания.
„Полезните за сърцето диети като DASH са богати на хранителни вещества, които се съдържат в зеленчуците, плодовете, бобовите растения, ядките и семената“, казва Келси Коста, регистриран диетолог в Националната коалиция за здравеопазване. „Тези компоненти притежават противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, като потенциално намаляват оксидативния стрес в мозъка и същевременно насърчават неврогенезата (образуването на нервни клетки) и невронната свързаност, допринасяйки за цялостното здраве и функционалност на мозъка“, обяснява тя.
Диетата DASH също така намалява високото кръвно налягане, което е рисков фактор за влошаване на когнитивните способности, отбелязва Коста.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Comments are closed.