FDA одобри лечението със звукови вълни за разрушаване на чернодробни тумори

FDA е одобрила техника, използваща звукови вълни срещу тумори на черния дроб. Това твърдят от Мичиганския университет, където е разработена тази методика.
Техниката – наречена хистотрипсия – може да бъде алтернатива на хирургията, радиацията и химиотерапията, които често имат странични ефекти, се казва в съобщение на университета за медиите.


„Изпитване върху хора, което се провежда от 2021 г. в Центъра за борба с рака „Рогел“ на Мичиганския университет и на други места, лекува пациенти с първични и метастатични тумори на черния дроб чрез хистотрипсия, като демонстрира способността на технологията да постигне основните цели за ефективност и безопасност на изпитването“, се казва в съобщението.


Техниката използва насочени ултразвукови вълни за образуване на микромехурчета в тумора, се казва в съобщението. „Силите, които се създават при образуването и свиването на тези мехурчета, водят до разпадане на масата, убивайки туморните клетки и оставяйки останките да бъдат почистени от имунната система“, обясняват учените.


За разлика от радиацията, която засяга всичко по пътя си, хистотрипсията е по-лесна за контролиране, за да се гарантира, че попада в тумора, а не в здравите тъкани.
Компанията HistoSonics вече може да продава своята платформа за доставка на хистотрипсия на болници, специализирани в лечението на черния дроб. Компанията е базирана в Минеаполис. Нейните съвременни научноизследователски и развойни дейности се намират в Ан Арбър, Мичиган.


„Хистотрипсията е вълнуваща нова технология, която, въпреки че е в ранен етап на клинична употреба, може да осигури неинвазивен вариант за лечение на пациенти с рак на черния дроб. Надяваме се, че тя може да се комбинира със системни терапии за постигане на синергичен терапевтичен ефект“, казва д-р Мишал Мендирата-Лала, професор по радиология в университета в Мичиган и главен изследовател на проучването.


В допълнение, две предишни проучвания при плъхове показват, че имунната система може да се научи да идентифицира раковите клетки като заплаха, да се бори с първоначалния тумор и да активира имунен отговор към рака, казват от висшето учебно заведение.


Пациентите с онкологични заболявания обаче не трябва да очакват, че веднага ще се откажат от химиотерапията и лъчелечението. Апаратът е одобрен за използване само при пациенти с рак на черния дроб, а ограничената му наличност и високата му цена – около 12 500 долара за едно лечение – може да накарат лекарите да не го предписват на пациентите, пише Daily Mail

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Comments are closed.